Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

Ριζικές αλλαγές στο επίδομα ανεργίας

 


Η διοίκηση της ΔΥΠΑ επεξεργάζεται αλλαγές στον τρόπο καταβολής του επιδόματος ανεργίας, με αύξηση του ποσού στους δικαιούχους, καθώς θα συνδέεται με το μισθό της τελευταίας τριετίας, αλλά και πιθανή σύνδεσή του με την κατάρτιση.

Η διαδικασία αρχικά θα έχει πιλοτική μορφή και θα εκκινήσει εντός του α’ εξαμήνου του 2024 και αναμένεται να καλύψει έως 20.000 δικαιούχους σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές πανελλαδικά.

Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζεται η ΔΥΠΑ, θα περιλαμβάνει την κλιμακωτή υποχώρηση του επιδόματος, κάθε τρεις μήνες.

Για το πρώτο τρίμηνο, ο δικαιούχος θα λαμβάνει ως επίδομα, ποσοστό έως 65% του μέσου όρου του μισθού του, κατά την τελευταία τριετία πριν απολυθεί.

Στη συνέχεια για το β’ τρίμηνο της ανεργίας, το επίδομα θα υποχωρεί στο 60% και για το τρίτο τρίμηνο στο 55% του μέσου όρου του μισθού του ανέργου, όπως αυτό προκύπτει από την τελευταία τριετία της εργασίας του.

Για το δ’ τρίμηνο, μέχρι δηλαδή να συμπληρωθεί ένα έτος καταβολής επιδόματος, ο δικαιούχος θα λαμβάνει το ποσό που είναι σήμερα η εν λόγω παροχή, δηλαδή 479 ευρώ.

Συγχρόνως, θα υπάρχει σύνδεση του ανέργου με τα προγράμματα κατάρτισης και απόκτησης δεξιοτήτων.