Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Δήμος Πωγωνίου: Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το Νέο Πολεμικό Μουσείο Καλπακίου

 


Ένα ακόμη βήμα για την κατασκευή του Νέου Πολεμικού Μουσείου έγινε με την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) για την «Οριοθέτηση διευθέτηση τμήματος  υδατορέματος στο χώρο ανέγερσης του νέου πολεμικού μουσείου Καλπακίου».

Μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες του Δημάρχου κ. Κωνσταντίνου Καψάλη και  των υπηρεσιών του Δήμου Πωγωνίου, η συγκεκριμένη έγκριση δίνει το πράσινο φως σε ένα σπουδαίο έργο με ιστορική σημασία.

Η Α.Ε.Π.Ο. φορά τη διευθέτηση τμήματος του υδατορέματος για την αντιπλημμυρική προστασία των κτιριακών έργων κυρίως του πολεμικού μουσείου στο Καλπάκι Ιωαννίνων αλλά και των νέων υποδομών.

Αυτό αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα κατά τη λειτουργία του έργου να διασφαλισθούν οι υφιστάμενες και νέες κτιριακές εγκαταστάσεις (υφιστάμενο μουσείο πολέμου και το νέο κτίριο πάρκου ιστορίας) από πλημμύρες. 

Επίσης, θα διασφαλιστούν οι συνθήκες μη επικίνδυνης κι ασφαλούς χρήσης των οδών, θα προστατευτούν τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών και θα μεγιστοποιηθεί το ποσοστό της προς εκμετάλλευση επιφανείας των γεωργικών εκτάσεων.

Το Νέο Πολεμικό Μουσείο θα συνορεύει με το υπάρχον Μουσείο και χωροθετείται σε έκταση του Δήμου Πωγωνίου, εμβαδού 4.277 τ.μ. Το κτίριο, συνολικής επιφάνειας 507 τ.μ., θα περιλαμβάνει ισόγειο και υπόγειο. Στο ισόγειο θα βρίσκεται ο εκθεσιακός χώρος, συνεδριακός χώρος – αίθουσα προβολών και εκδηλώσεων 80 θέσεων και βοηθητικοί χώροι (εντευκτήριο, πωλητήριο κ.λπ.).

«Η θετική αυτή έκβαση μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την κατασκευή Νέου Πολεμικού Μουσείου, ενός Μουσείου που θα καλύψει τις ανάγκες της αυξημένης επισκεψιμότητας. Η δε αναγκαιότητα κατασκευής έργων διευθέτησης έχει καταδειχτεί από τη διαχρονική συμπεριφορά των ρεμάτων σε πλημμυρικά επεισόδια και πλέον διασφαλίζεται η ασφάλεια όλων» τονίζει ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ