Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Κώστας Γιαννάκος: Το μοναδικό κόμμα που παλεύει για την προστασία του περιβάλλοντος είναι το ΚΚΕ


Στο κατάμεστο θεατράκι του γνώριμου από τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ Πάρκου «Αντ. Τρίτσης», σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και θέμα «Πόσο πράσινη είναι η πράσινη ανάπτυξη; Αγώνας για την πραγματική προστασία του περιβάλλοντος», μίλησε χτες το βράδυ ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας.

Στην εκδήλωση παρέμβαση έκανε ο Κώστας Γιαννάκος, ανθυποπυραγός ε.α., πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΕΑΠΣ), υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ που αναφέρθηκε στο ζήτημα της Πολιτικής προστασίας σημειώνοντας τις ευθύνες για την απαξίωσή της που έχουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

«Εναλλασσόμενοι στην εξουσία, συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα εμπορευματοποιήσει περισσότερο το περιβάλλον, τα δάση, τους αιγιαλούς, τα ποτάμια και γενικά καθετί το ζωογόνο.

Πότε με τον αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων στρεμμάτων δάσους, πότε χαρίζοντας παρθένες και προστατευόμενες περιοχές στους λεγόμενους “πράσινους” επενδυτές και πότε βαφτίζοντας “αναδόχους αναδάσωσης” τους επιχειρηματικούς ομίλους, εφαρμόζουν τη δασοκτόνα πολιτική τους», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι «κανένας σχεδιασμός, καμίας κυβέρνησης και καμίας περιφερειακής ή δημοτικής αρχής, δεν είχε και δεν έχει στόχο τη διεκδίκηση επαρκούς χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε στοχεύει στη δημιουργία και στελέχωση δημόσιου φορέα για την προστασία και συντήρηση του περιβάλλοντος», ενώ φωτεινή εξαίρεση χαρακτήρισε την αγωνιστική αρχή του κομμουνιστή δημάρχου Κ. Πελετίδη στην Πάτρα.

«Εμείς οι προερχόμενοι από το Πυροσβεστικό Σώμα θεωρούμε πως ένα μεγάλο μέρος από τις επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές στις λεγόμενες περιοχές ιδιαίτερου “επενδυτικού ενδιαφέροντος” αποτελούν, αν όχι την αιτία, σίγουρα την αφορμή για να ξεδιπλωθούν τα αδηφάγα σχέδια των “στρατηγικών επενδυτών” με τον ψευδεπίγραφο τίτλο των σχεδίων ανάπτυξης εθνικής σημασίας», υπογράμμισε.

Επισήμανε ότι το «χαλί» τους «το έχουν στρώσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, με τα “νομικά όπλα”, τύπου fast track και τροπολογιών εξπρές, που τους προσφέρουν και διαρκώς τα βελτιώνουν προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι τα ίδια κόμματα, της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που μετά από κάθε καταστροφή χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, εξαγγέλλοντας βαρύγδουπα προγράμματα, που ποτέ δεν υλοποιούν, όταν κυβερνάνε!».

Στάθηκε στο πρόσφατο παράδειγμα με το περιβόητο «Εθνικό Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας ΑΙΓΙΣ», αξίας 1,76 δισ. ευρώ, της Νέας Δημοκρατίας, που εξήγγειλε το 2021 και αντιπαρέβαλε τη σημερινή κατάσταση, όταν για το φετινό καλοκαίρι υπάρχει πρόβλεψη για δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες.

Όπως ανέφερε, «έχουμε 4.000 κενές οργανικές θέσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, γερασμένο προσωπικό, με μέσο όρο ηλικίας τα 49 χρόνια, που εργάζεται υπερεντατικά, και οχήματα ηλικίας 30 – 45 ετών! Έχουμε υποχρηματοδότηση υπηρεσιών και φορέων, ανυπαρξία ελεγκτικού μηχανισμού και αδιαφορία για την πρόληψη! Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την αντικατάσταση των γερασμένων Canadair, αλλά υπάρχουν λεφτά που δίνονται κάθε χρόνο “με το τσουβάλι” στις εταιρείες ενοικίασης μέσων αεροπυρόσβεσης!

Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπροστασίας παρότι στο πόρισμα για την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι είχε χαρακτηριστεί λύση – μονόδρομος!».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Κ. Γιαννακός, ως συμπέρασμα, σημείωσε ότι «το κράτος μας είναι αδιάφορο για την οργάνωση και ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού και εξαιρετικά γρήγορο και αποτελεσματικό για να στηρίξει τους επιχειρηματικούς ομίλους, θυσιάζοντας τις κοινωνικές ανάγκες του λαού στον βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Ο μοναδικός πολιτικός φορέας που παλεύει για την πραγματική προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη και επίλυση των προβλημάτων των υπηρεσιών που εμπλέκονται, είναι το ΚΚΕ.

Είναι το Κόμμα που διαχρονικά στηρίζει τους εργαζόμενους που πασχίζουν να περισώσουν ό,τι έχει απομείνει από τον φυσικό μας πλούτο, τόσο μέσα στη Βουλή όσο και στους δρόμους του αγώνα!».

Τέλος, κάλεσε «όσοι και όσες, λοιπόν, αγωνιούν για την προστασία του περιβάλλοντος από τον πραγματικό του εχθρό, το μεγάλο κεφάλαιο, μπορούν και πρέπει να συμβάλουν για να βγει το ΚΚΕ πιο δυνατό από τη νέα εκλογική αναμέτρηση!».

ΠΗΓΗ: www.alt.gr/