Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Συνάντηση του κ. Σταύρου Καλογιάννη με τον Υπουργό Υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή για τους οδικούς άξονες την Ηπείρου

 

Νέες μελέτες για τον άξονα Ιωαννίνων- Κακαβιάς

Ο  κ. Σταύρος Καλογιάννης είχε συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή και συζήτησαν για όλα τα έργα που σχεδιάζονται στην Ήπειρο και ειδικότερα για τους οδικούς άξονες Ιωάννινα – Κακαβιά, Καλπάκι – Κόνιτσα και τη σύνδεση της Ιόνιας οδού με την Πρέβεζα.

Συζήτησαν επίσης για την ένταξη της αεροπορικής σύνδεσης Ιωάννινα – Ηράκλειο στις άγονες γραμμές και την πορεία υλοποίησης του υδατοδρομίου στη λίμνη Παμβώτιδα.

Για τον οδικό άξονα Ιωάννινα-Καλπάκι-Κακαβιά

Όπως αναφέρει ο κ. Καλογιάννης σε δήλωσή του, πρέπει να εκπονηθεί μία σειρά μελετών: συγκοινωνιακή, υδραυλική, γεωτεχνική, στατική, μελέτη κτηματολογίου και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το σύνολο του άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά.

Το Υπουργείο εκτιμά ότι οι μελέτες μπορούν να ολοκληρωθούν εντός 6μηνου.

Η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο, χωρίς όμως αυτό να εμποδίσει τη δημοπράτησή του. Η χρηματοδότηση του οδικού άξονα είναι εξασφαλισμένη από το Υπουργείο Υποδομών και αυτό αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη.

Για τον άξονα Καλπάκι-Κόνιτσα

Ο κ. Καλογιάννης ζήτησε από τον Υπουργό την έγκριση της μελέτης του μεγάλου τεχνικού έργου στον Βοϊδομάτη, ώστε να εγκριθεί η μελέτη σύνδεσης του Καλπακίου με την Κόνιτσα στο σύνολό της, η οποία έχει λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση. Ένας σύγχρονος και ασφαλής οδικός άξονας Καλπάκι – Κόνιτσα, σε συνδυασμό με τον άξονα Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά, θα στηρίξει ουσιαστικά τους παραμεθόριους Δήμους Κόνιτσας και Πωγωνίου και θα δώσει σημαντική ώθηση στις διαπεριφερειακές και διακρατικές μεταφορές και συνεργασίες.

Η γρήγορη έγκριση της σχετικής μελέτης θα δώσει την ευκαιρία να αξιοποιηθούν οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ (2021-2027) για την κατασκευή του έργου.