Ανατιμήσεις στην παραδοσιακή λαγάνα, στα νωπά
λαχανικά, στις πατάτες, στις ελιές, στους χαλβάδες και στα θαλασσινά ανεβάζουν
εφέτος το κόστος του Σαρακοστιανού τραπεζιού.
Με βάση τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς
«τσιμπημένες» σε σχέση με πέρυσι εμφανίζονται οι τιμές στα περισσότερα
σαρακοστιανά εδέσματα που συνθέτουν το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, με τις
αυξήσεις να κινούνται σε ένα φάσμα από 5% έως 30%.
Η τιμής της λαγάνας αναμένεται 15% υψηλότερη εφέτος
σε σχέση με πέρυσι.
Οι τιμές στους συσκευασμένους χαλβάδες ποικίλουν, ενώ όλες οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ μέσω ενεργειών προώθησης κάνουν προσφορές.
Κατά μέσο όρο η τιμή του χαλβά κινείται γύρω στα 12
ευρώ το κιλό, «τσιμπημένη» κατά 5% σε σχέση με πέρσι, ωστόσο στο ράφι μπορεί
κάποιος να βρει χαλβάδες από 5,75 ευρώ το κιλό έως και 20 ευρώ το κιλό.
Ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με πέρσι είναι οι τιμές
και στα θαλασσινά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η τιμή λιανικής στα δημοφιλή θαλασσινά διαμορφώνονται ως
εξής: στις γαρίδες (γάμπαρη) στα 3,9 ευρώ το κιλό, στο φρέσκο χταπόδι
(ελληνικό) 16,9 – 18,9 ευρώ, στις καραβίδες στα 9,9 ευρώ οι μικρές ενώ οι
μεγάλες αγγίζουν μέχρι και τα 42 ευρώ.
Το καλαμάρι (ελληνικό) πωλείται μεταξύ 17 έως και 22,5 ευρώ, ενώ οι γυαλιστερές
στα 19,5 ευρώ και τα κυδώνια στα 18,9 ευρώ. Τα ελληνικά μύδια πωλούνται 4,9
ευρώ, ενώ οι σουπιές κυμαίνονται από 9,80 έως 13,80.
Τα τουρσιά πωλούνται 4,3 ευρώ το κιλό, ενώ το εύρος
τιμής στον λευκό ταραμά κυμαίνεται από 5,9 ευρώ μέχρι και 20 ευρώ. Ελαφρώς
αυξημένες είναι και οι τιμές στα όσπρια.