Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

Αλέξης Τσίπρας: Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και εκτενή αναφορά στα κρισιμότερα θέματα της Ηπείρου

 


Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο Du Lac έκανε εκτενή αναφορά στα κρισιμότερα θέματα της Ηπείρου, χαρακτηρίζοντας την περιοχή ως μία μεγάλη τράπεζα πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποθέματος.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην επέκταση της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά, η σύνδεση με την Πρέβεζα, η κατάργηση των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, το πάγωμα πληρωμών έργων του ΕΣΠΑ, η κατανομή πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και η πορεία του Πανεπιστημίου.

Θύμισε ότι από την Κυβέρνησή του είχαν προκηρυχθεί οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για όλες τις προστατευόμενες περιοχές ώστε να δημιουργηθούν κανόνες και ξεκάθαρο πλαίσιο δραστηριοτήτων, οι οποίες δεν προχώρησαν.

Πέραν αυτού η Κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης και των Διοικήσεών τους, κάτι που μόνο αρνητικές συνέπειες θα έχει.

«Η κυβέρνηση αποδομεί μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων ετών. Αυτό έκανε με τις προστατευόμενες περιοχές, το ίδιο έκανε με την χωροθέτηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το ίδιο και με τις ενεργειακές κοινότητες», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στα έργα των οδικών υποδομών σημείωσε ότι δημιουργείται μία δυσμενής πραγματικότητα, καθώς άλλα καθυστερούν και άλλα υποβαθμίζονται.

Ειδική αναφορά έκανε στον οδικό άξονα Ιωαννίνων- Κακαβιάς. «Χάθηκαν δύο χρόνια. Και το αποτέλεσμα είναι ότι ένας οδικός άξονας μετατρέπεται σε έναν επαρχιακό δρόμο, που αφήνει χωρίς ασφαλή παράκαμψη την πόλη των Ιωαννίνων. Σε έναν δρόμο χωρίς διαχωριστική νησίδα, με πολλούς κόμβους, με μία λωρίδα κυκλοφορίας».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για δύο χρόνια αδράνειας στην προώθηση της σιδηροδρομικής Εγνατίας και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση ασχολείται αποσπασματικά με το συγκεκριμένο έργο.

«Η Κυβέρνηση πάγωσε το ΕΣΠΑ που σημαίνει στάση πληρωμών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Οι φορείς της αυτοδιοίκησης υποχρεώνονται ακόμη και σε λύση συμβάσεων με τους αναδόχους των έργων» ανάφερε στην ομιλία του.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης τονίζοντας ότι θα μπορούσε να στηρίξει με πόρους την Ήπειρο, μία αδικημένη περιοχή της χώρας. «Θα ήταν μία πολύ σημαντική ευκαιρία να χρηματοδοτηθούν κρίσιμες υποδομές για την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου» είπε και επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τον τρόπο κατανομής των κονδυλίων σημειώνοντας ότι «στόχος ήταν να μοιράσει τα χρήματα σε λίγους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους».

«Είναι κομβικό για την Ήπειρο να ανασχεδιάσουμε την λογική του Ταμείου Ανάκαμψης και της κατανομής πόρων», τόνισε.

Τέλος αναφέρθηκε στον κρίσιμο αναπτυξιακό ρόλο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η στήριξή του ενώ έκανε μνεία στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που έχει δημιουργήσει προβλήματα βιωσιμότητας στα Τμήματα Λογιστικής και Γεωπονίας.