Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Επεκτείνονται τα self tests από τη Δευτέρα 19 Απριλίου

 


Και στο δημόσιο υποχρεωτικό self test

 

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, υποχρεωτικά θα κάνουν self test, μια φορά την εβδομάδα, οι εργαζόμενοι  στο λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών, στην εστίαση, τις μεταφορές, τις υπηρεσίες καθαρισμού, τα κουρεία και κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τις υπηρεσίες τυχερών παιγνίων.

Το υπουργείο θα χορηγήσει στην ΗΔΙΚΑ τα ΑΜΚΑ των εργαζομένων, όπως παρουσιάζονται στην «Εργάνη», και θα γίνεται εβδομαδιαίως επικαιροποίηση των στοιχείων (προσλήψεων, απολύσεων κ.ο.κ.).

Οι εργαζόμενοι θα προμηθεύονται το self test δωρεάν με τη χρήση του ΑΜΚΑ από τα φαρμακεία και θα δηλώνουν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr.

Εφόσον το τεστ είναι αρνητικό, δηλώνεται και εκτυπώνεται η σχετική βεβαίωση. Εφόσον το τεστ είναι θετικό, ο εργαζόμενος μπαίνει σε καραντίνα μέχρι το δεύτερο επιβεβαιωτικό τεστ σε δημόσια δομή (ή σε ιδιώτη με δική του δαπάνη) εντός 24 ωρών.

Εφόσον και το δεύτερο τεστ είναι θετικό, ο εργαζόμενος λαμβάνει τη σχετική βεβαίωση και παραμένει σε καραντίνα, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Η διενέργεια του τεστ και η δήλωσή του είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους.

Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει στη δουλειά χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την εργασία και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών έως ότου συμμορφωθεί ο εργαζόμενος.

Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωσή του για ενημέρωση των εργαζομένων, επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ. Αν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο, ο οποίος δεν έχει δηλώσει self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο, ενώ αν απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Η δωρεάν διανομή των self tests για τους εργαζόμενους ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα.

Για την πρώτη εβδομάδα, οι δηλώσεις αποτελέσματος μπορούν να γίνουν οποιαδήποτε στιγμή έως την Κυριακή 25 Απριλίου.

Σε ό,τι αφορά τον δημόσιο τομέα, υποχρεωτικό καθίσταται το self test, μια φορά την εβδομάδα, για τους υπαλλήλους των ΚΕΠ, για τους εργαζόμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των δήμων και για τους δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους.

Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης σε περίπτωση που δεν υπάρχει έλεγχος και δήλωση του αποτελέσματος, θα ακολουθηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για την περικοπή των αποδοχών του εργαζομένου, λόγω μη παροχής εργασίας με υπαιτιότητα του υπαλλήλου, σύμφωνα με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα.