Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Τα δωρεάν «rapid test» στην Ήπειρο δεν έχουν την ανάλογη ανταπόκριση!

 


Θα έπρεπε κλιμάκια του ΕΟΔΥ να φθάνουν και σε απομακρυσμένα χωριά, αφού οι μετακινήσεις ηλικιωμένων είναι σχεδόν αδύνατες…

 «Δεν είναι δυστυχώς αναμενόμενη η ανταπόκριση των πολιτών στην πλατφόρμα για δωρεάν τεστ», ανέφερε την Παρασκευή στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. Είναι φανερό ότι αυτό αφορά όλη τη χώρα και δείχνει ότι στο σχεδιασμό του ΕΟΔΥ και σε αυτό το θέμα κάτι έχει γίνει λάθος.

Ο «Πρωινός Λόγος» σε σχόλιό του είχε προβλέψει την αποτυχία του εγχειρήματος να δημιουργηθεί μια «βάση» ελέγχων του ΕΟΔΥ μετά από τηλεφωνικό ραντεβού στο Καλπάκι, επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε να γίνονται τεστ κατά περιοχή, γιατί θα ήταν δύσκολο να μετακινείται κόσμος και ειδικά οι ηλικιωμένοι από Κόνιτσα, Ζαγόρι, Κεφαλόβρυσο, Παρακάλαμο, Πωγωνιανή, κλπ. για αυτό το λόγο. Κι αυτό αποδείχτηκε από την ελάχιστη (έως και μηδενική ορισμένες μέρες) συμμετοχή που παρατηρείται, ενώ όπως πληροφορούμαστε έχουν προηγηθεί και ακυρώσεις ραντεβού.

Ν’ αλλάξει το σχέδιο…

Αν θέλουμε, αν θέλει η Κυβέρνηση να έχει μεγάλο αριθμό τεστ, να ελεγχθούν και οι κάτοικοι των απομακρυσμένων χωριών ειδικά τώρα που ανοίγουν δραστηριότητες και μεγαλώνει η κινητικότητα, πρέπει ν’ αλλάξει αυτό το σχέδιο και να «περιοδεύουν» οι μονάδες του ΕΟΔΥ, ανά χωριό ή αστικό κέντρο. Δεν μπορεί σε μια περίοδο πανδημίας, να μας ενδιαφέρει ο τύπος, δηλαδή το «ηλεκτρονικό ραντεβού», από την ουσία, δηλαδή τους ελέγχους.

Εξίσου ακατανόητη είναι και η κατάργηση της δυνατότητας να διενεργούνται rapid test αποκλειστικά σε εκπαιδευτικούς σε χώρο στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» και να προτείνεται το «τηλεφωνικό ραντεβού», που δυσκολεύει τη διαδικασία.


Μπορεί οι διαδικασίες αυτές (Ηλεκτρονικά ραντεβού) να είναι λειτουργικές για μεγάλα αστικά κέντρα, δεν είναι όμως αποτελεσματικά για μικρότερες κοινωνίες. Γενικά έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα, ότι όταν λαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο αποφάσεις, και πολλά, και στοχευμένα τεστ γίνονται, όπως π.χ. στα Γιάννενα που «σπάνε» ρεκόρ σε αριθμό, ευρισκόμενα -όπως έχει γραφτεί- στη δεύτερη θέση πανελλαδικά μετά το Νότιο Τομέα της Αθήνας.

Αναμφισβήτητα μεγάλο ρόλο παίζει και το ενδιαφέρον και ο ζήλος που επιδεικνύουν οι κατά τόπους υπεύθυνοι των Κινητών ομάδων του ΕΟΔΥ, που είναι ευδιάκριτο και στην Ήπειρο, καθώς στα μεν Γιάννενα… «πετάνε», στις άλλες περιφερειακές ενότητες μάλλον... σέρνονται. Ατυχώς ούτε αυτό τον συντονισμό δεν έχει πετύχει η Διοίκηση του ΕΟΔΥ, αφήνοντας τον προγραμματισμό στην καλή... θέληση των επικεφαλής.

Οι ιχνηλατήσεις

Δεν είναι όμως το μόνο περίεργο που συμβαίνει. Κάτι άρχισε να «στραβώνει» και στο επίπεδο των ιχνηλατήσεων. Ενώ μέχρι πρόσφατα υπήρχε ένα πολύ καλό σύστημα στην Ήπειρο, με τη συνεργασία υπηρεσιών και της Περιφέρειας, με την ανάθεση του έργου σε συμβασιούχους υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας, κάπου αυτό αρχίζει να «μπάζει», καθώς φαίνεται ότι ακολουθείται διαφορετική πολιτική ως προς τις στενές επαφές θετικών κρουσμάτων, οι οποίες όχι μόνο δεν ενθαρρύνονται για να προβούν σε τεστ, αλλά μάλλον αποθαρρύνονται καθώς προτείνεται απλά ο κατ΄ οίκον περιορισμός.

Στον «Π.Λ.» έχουν φτάσει ήδη κάποιες τέτοιες... απορίες, δεν γνωρίζουμε αν αυτή η τακτική επιβάλλεται από «κεντρικά ή αν πρόκειται για αυτοσχεδιασμούς των επιφορτισμένων υπαλλήλων της Πολιτικής Προστασίας. Ας γνωρίζουν όμως καλά όσοι έχουν την ευθύνη, ότι αν αρχίσει ξανά να κοκκινίζει η περιοχή, θα έχουν συνολική και ατομική ευθύνη.

ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr/