Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν δύο μέλη κυκλώματος διευκόλυνσης μεταφοράς και εξόδου από την ελληνική επικράτεια παράτυπων μεταναστών


Συνελήφθησαν χθες (27-09-2020) μετά τα μεσάνυχτα στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων δύο μέλη κυκλώματος, που δραστηριοποιείται στη διευκόλυνση μεταφοράς και εξόδου από την ελληνική επικράτεια παράτυπων μεταναστών. 

Πρόκειται για ημεδαπό και αλλοδαπό, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της   συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνσης μεταφοράς και εξόδου από την ελληνική επικράτεια παράτυπων μεταναστών και για παραβάσεις περί όπλων και ναρκωτικών.

Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη των κατηγορουμένων ύστερα από έλεγχο που πραγματοποίησαν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο ημεδαπός και στο οποίο επέβαινε ο αλλοδαπός συνεργός του, όπου διαπιστώθηκε ότι με αυτό μετέφεραν έναν αλλοδαπό που είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης από το Τμήμα Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, προέκυψε ότι οι δύο κατηγορούμενοι είχαν ενταχθεί σε οργανωμένο κύκλωμα με ιεραρχική δομή και διακριτούς ρόλους που στόχο είχε την αποκόμιση σημαντικών οικονομικών κερδών από την παράνομη μεταφορά και προώθηση αλλοδαπών στο εξωτερικό, μέσω της ελληνοαλβανικής μεθορίου.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη του κυκλώματος:

• Εντόπιζαν αρχικά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης ενδιαφερόμενους παράτυπους μετανάστες από τους οποίους λάμβαναν το χρηματικό ποσό των -500- ευρώ για την πραγματοποίηση της εξόδου τους από την ελληνική επικράτεια. 

• Ακολούθως, φρόντιζαν για τη μεταφορά τους στα Ιωάννινα με λεωφορεία της γραμμής, εκδίδοντας για λογαριασμό τους τα εισιτήρια.

• Στη συνέχεια, τα δύο συλληφθέντα μέλη τούς παραλάμβαναν από το Σταθμό Υπεραστικών Λεωφορείων στα Ιωάννινα και τους μετέφεραν σε κατάλυμα που τους είχε εξασφαλίσει το κύκλωμα έως ότου μεταφερθούν στα ελληνοαλβανικά σύνορα και προωθηθούν στο αλβανικό έδαφος.

Το όχημα που χρησιμοποίησαν οι κατηγορούμενοι για τη μεταφορά του αλλοδαπού κατασχέθηκε, καθώς επίσης και ένα μαχαίρι και μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης που βρέθηκαν στην κατοχή του ημεδαπού.  

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ προανάκριση ενεργήθηκε από το Τμήμα Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.