Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Οι νέες δόσεις για τον φόρο εισοδήματος και την εφάπαξ έκπτωση στο taxisnet


Διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, η οποία δημοσιεύθηκε στην ΑΑΔΕ προβλέπει την εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων σε 8 μηνιαίες δόσεις.
Σύμφωνα με το έγγραφο της ΑΑΔΕ, για τις φορολογικές δηλώσεις 2020, προβλέπεται ακόμη η έκπτωση φόρου 2% για εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Για τις περιπτώσεις που φορολογούμενος έχει ήδη πληρώσει εφάπαξ, η έκπτωση 2% θα συμψηφιστεί με επόμενη οφειλή του.
Δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, που υποβάλλονται από σήμερα (20/7) το βράδυ και μετά, εκκαθαρίζονται με το νέο δοσολόγιο.
Το εκκαθαριστικό σημείωμα για τα φυσικά πρόσωπα θα απεικονίζει:
- Το ποσό της οφειλής
- Την έκπτωση
- Την ημερομηνία πληρωμής
- Το ποσό για την εφάπαξ καταβολή (με την έκπτωση 2%)
Η κατανομή της οφειλής σε 8 δόσεις θα εμφανίζεται από την επόμενη της υποβολής της δήλωσης στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση («Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης») στο myTAXISnet.


- Δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί και δεν έχουν εξοφληθεί: Από αύριο (21/07), το ποσό της εφάπαξ καταβολής (μετά την έκπτωση του 2% στα φυσικά πρόσωπα), καθώς και τα ποσά των οκτώ δόσεων θα εμφανίζονται στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση («Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης»).
Στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση ο φορολογούμενος βλέπει το σύνολο της οφειλής σε 8 δόσεις.
Το ποσό, που τυχόν έχει ήδη καταβάλει, αφαιρείται από το σύνολο των δόσεων, με βάση τον αριθμό των δόσεων στις οποίες αντιστοιχεί.