Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Σήμερα οι κρίσιμες αποφάσεις της κυβέρνησης για τα πανηγύρια

Ανησυχία έχουν προκαλέσει στην κυβέρνηση οι αναζωπυρώσεις των κρουσμάτων από τις αρχές Ιουλίου.
Με το άνοιγμα του τουρισμού, τα εισαγόμενα κρούσματα είναι αρκετά, ενώ ο αριθμός των συνολικών κρουσμάτων εδώ και ένα μήνα παραμένει μόνιμα διψήφιος.
Σήμερα ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, θα έχει σύσκεψη με τους λοιμωξιολόγους, όπου θα επανεκτιμήσουν την κατάσταση, ενώ από το Μαξίμου θα γίνει άλλη μία σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σύσκεψη στην οποία εκτός του κ. Κικίλια θα μετέχουν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.
Το δεύτερο «μέτωπο» που απασχολεί ειδικούς και κυβέρνηση, είναι τα φαινόμενα συνωστισμού σε μπαρ και πανηγύρια.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης, κ. Νίκου Παπαθανάση, στην πρωινή ενημερωτική ζώνη του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανασταλούν τα πανηγύρια εάν δεν τηρούνται τα μέτρα και παραδέχτηκε πως είναι δύσκολος ο πλήρης έλεγχος της εφαρμογής τους.
«Τα ελεγκτικά κλιμάκια είναι κάθε μέρα στον δρόμο», τόνισε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι εάν διαπιστωθούν αυτές τις ημέρες παραβάσεις, το αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει περιοριστικά μέτρα. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι όπου παρατηρείται συνωστισμός και δεν τηρούνται οι αποστάσεις, με αποτέλεσμα να εξελίσσονται σε εστίες διάδοσης του κορωνοϊού, θα επιβάλλονται κυρώσεις.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του καθηγητή κ. Χαράλαμπου Γώγου στον ΣΚΑΪ, όπου είπε ξεκάθαρα πως τα πανηγύρια και εκδηλώσεις με συνωστισμό πρέπει να αποκλειστούν.
«Πρέπει να αποκλειστούν τέτοιου είδους εκδηλώσεις», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως το βασικό πρόβλημα είναι η συμπεριφορά των πολιτών που δεν δείχνουν να λαμβάνουν σοβαρά το πως πρέπει να τηρούνται τα μέτρα.
Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο κ. Νίκος Σύψας στο κανάλι, λέγοντας πως οι εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού είναι στα πανηγύρια και τα μπαρ, τονίζοντας πως εντός των δύο εβδομάδων θα φανεί πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση.