Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Μήνυμα της Μερόπης Τζούφη για την επαναλειτουργία των γυμνασίων, της Α’ και Β’ Λυκείου


Ξεκίνησε σήμερα η ολιγοήμερη επαναλειτουργία των γυμνασίων, της Α’ και Β’ Λυκείου, με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να επιστρέφουν στη «φυσική» τάξη.
Από το κλείσιμο των σχολείων μέχρι και σήμερα, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία, να διατηρηθεί η επαφή και να υπάρξει ψυχοκοινωνική υποστήριξη, παρά τις αντιξοότητες, τις ελλείψεις και την ελάσσονα συνεισφορά του υπουργείου Παιδείας.
Η πανδημία και τα μέτρα αντιμετώπισής της φανέρωσαν την αξία της ανθρώπινης ζωής, της δημόσιας και ατομικής υγείας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της φροντίδας για τις ευπαθείς ομάδες των συνανθρώπων μας. Κατέδειξαν επίσης την ανάγκη ενίσχυσης του Κοινωνικού Κράτους, της δημόσιας Υγείας και Παιδείας.
Όλο αυτό το διάστημα επισημάναμε τα προβλήματα και τις αστοχίες, ενώ προτείναμε μέτρα βελτίωσης σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους ανθρώπους της «πρώτης γραμμής». Λίγα από αυτά εισακούστηκαν από την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, το οποίο επέμεινε στο ολιγοήμερο και αχρείαστο άνοιγμα των σχολείων -πλην της Γ’ Λυκείου, δίχως την κατάλληλη προετοιμασία και την απουσία κατάλληλων σχολικών υποδομών.
Για το λόγο αυτό, τα μέτρα προφύλαξης πρέπει να τηρούνται τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι. Η κυβερνητική προσπάθεια για βεβιασμένη «επιστροφή στην κανονικότητα» δε σημαίνει πως ο κίνδυνος έχει παρέλθει, πως ο κορονοϊός εξαφανίστηκε. Ας μείνουμε αισιόδοξοι και προσεκτικοί, στηρίζοντας τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς με όλα τα μέσα.
Καλή επιστροφή, με υγεία και όρεξη.