Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Kοινό των Ηπειρωτών: Υποβιβασμός του Οδικού Άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά


Ανεξεταστέα η Ήπειρος στις οδικές υποδομές!
«Κουτσουρεμένος και με καθυστέρηση ο οδικός άξονας Ιωάννινα – Κακαβιά»!
«Νέα μελέτη με δίιχνη διατομή»!
«Εγκαταλείπεται η τετράιχνη χάραξη»!
«Συρρίκνωση λόγω κόστους»!
«Αρνητική εξέλιξη για την Ήπειρο»!
Είναι κάποιοι από τους τίτλους των τοπικών μέσων ενημέρωσης, έντυπων κ’ ηλεκτρονικών.
Τόσο μας υπολογίζουν. Έτσι μεταχειρίζονται την Ήπειρο! Δεν μας ρωτούν πριν αποφασίσουν. Μας αποκλείουν από την συζήτηση, όπως αποκλείουν οι μεγάλοι του κόσμου την Ελλάδα από τις διεθνείς διασκέψεις (επίκαιρο το Λιβυκό ζήτημα).
Αυτό συμβαίνει γιατί ποτέ δεν διεκδικήσαμε με σχέδιο. Η περιφέρεια κάνει μυστική διπλωματία, όπως συνηθίζει και εισπράττουμε τα αποτελέσματα.
Αυτά δεν τολμούν να τα κάνουν στην Πελοπόννησο, στην Κεντρική Ελλάδα, στην Μακεδονία, στην Κρήτη και αλλού. Εκείνοι διεκδικούν. Δεν παίρνουν ότι τους δώσουν. Δεν αρκούνται στα λίγα.
Κι όμως δεν αξίζει τέτοια μεταχείριση η Περιφέρεια μας! Να αντιδράσουμε. Δήμαρχοι και περιφέρεια, Επιμελητήρια και Φορείς να οργανωθούμε γιατί διαφορετικά θα ακολουθήσουν κι άλλες πολλές ήττες.
Αρνούμαστε να δεχθούμε τον υποβιβασμό ενός τέτοιας σημασίας και αξίας οδικού άξονα, όπως η σύνδεση της Ελλάδας με την γείτονα Αλβανία! Δεν πρόκειται για ενδοπεριφερειακό έργο αλλά για έργο εθνικής σημασίας, το οποίο έπρεπε από καιρού οι κυβερνήσεις να είχαν χρηματοδοτήσει.
Αν αυτή την τύχη επιφυλάσσει η κυβέρνηση για τον οδικό άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά, τότε τι να περιμένουμε για την σύνδεση της Πρέβεζας με Ιόνια οδό και την Εγνατία;
Η Ήπειρος χρειάζεται μεγάλα έργα για να έχει προοπτική. Έστω και τώρα να παραδεχθούμε τα λάθη και να διεκδικήσουμε αυτά που μας αξίζουν:
- Τετράιχνο οδικό άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά
- Χρηματοδότηση του συνόλου της σύνδεσης Ιόνιας οδού με Πρέβεζα
- Ολοκλήρωση οδικού άξονα Ακτίου – Αμβρακίας
- Ολοκλήρωση των υποδομών λιμένος Ηγουμενίτσας
- Ωρίμανση μελετών σιδηροδρομικής σύνδεσης «Καλαμπάκας – Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα»
- Αναγνωριστική μελέτη για φυσικό αέριο στην Ήπειρο.