Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Η πρόταση των «Οριζόντων Ηπείρου» για τα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης


Με αφορμή την εν εξελίξει ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για το «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων των τομέων αιχμής της Περιφέρειας Ηπείρου για την απασχόληση ανέργων με υψηλά τυπικά προσόντα», ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος έκανε την εξής δήλωση:
Είμαστε η παράταξη που έθεσε στο επίκεντρο του προεκλογικού της προγράμματος το πρόβλημα της ανεργίας.
Είμαστε εκείνοι που μιλήσαμε για στοχευμένα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης και προτρέψαμε τις πολιτικές δυνάμεις της περιοχής ακόμα και να αντιγράψουμε καλές πρακτικές, με προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης που στόχευαν στην αντιμετώπιση του λεγόμενου brain drain, προβλήματος που έχει αντιληφθεί η κυβέρνηση, όπως φαίνεται από τελευταίες ενέργειες του Υπουργείου Εργασίας.
Η διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου ακολουθεί το δικό της, μοναχικό δρόμο σε όλα, έτσι και στα μεγάλα προβλήματα, όπως αυτό της ανεργίας. Από τους… «ντοκτοράδες» που ήταν η αρχική εξαγγελία του Περιφερειάρχη για το δήθεν πρόγραμμα – «πιλότο» που σχεδιάζει εδώ και ένα χρόνο η Περιφέρεια Ηπείρου, φτάσαμε τελικώς σε ένα πρόγραμμα - «αχταρμά» που δεν ξεχωρίζει «χαμηλά» από «υψηλά» τυπικά προσόντα, που ουδείς γνωρίζει με ποια λογική επιλέγεται το είδος των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν σε αυτό και που τελικώς, δεν έχει κανέναν απολύτως προσανατολισμό.
Επειδή κρίνουμε πως και το ποσό που τελικώς διατέθηκε για το εν λόγω πρόγραμμα είναι πολύ μικρό και οι ωφελούμενοι ελάχιστοι, έχουμε να προτείνουμε τα εξής:
-  Για τυχόν αδιάθετα ποσά του ΠΕΠ Ηπείρου (ΕΣΠΑ), τα οποία προορίζονται για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και αφορούν προγραμματιζόμενα ή σχεδιασμένα προγράμματα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, η Περιφέρεια Ηπείρου να σχεδιάσει άμεσα ένα ή περισσότερα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης αλλά αυτή τη φορά πραγματικά στοχευμένα και όχι στα λόγια…

-  Οι τομείς της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που θα επιλεγούν για να ενισχυθούν μέσω της επιδότησης εργασίας, πρέπει να συμφωνηθούν με τα τοπικά Επιμελητήρια, τουλάχιστον, αν όχι σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διαβούλευσης, με τα Εργατικά Κέντρα και άλλους κοινωνικούς φορείς της περιοχής. Θυμίζουμε πως το υλοποιούμενο πρόγραμμα, στην αρχική του προκήρυξη (εδώ) μιλούσε για «ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τέσσερις τομείς της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (αγροδιατροφή, βιομηχανία της εμπειρίας, παροχή υπηρεσιών ΤΠΕ, υγεία/ ευεξία) και κατέληξε να προσθέτει άσχετους ΚΑΔ μέχρι την τελευταία στιγμή π.χ. αρχιτέκτονες!
- Είναι άλλες οι ανάγκες απασχόλησης για τους πραγματικούς ανέργους «υψηλών προσόντων» και άλλες για τους αποφοίτους της μεταλυκειακής εκπαίδευσης, είναι ωστόσο ίδια η αγωνία όλων των ανθρώπων για εξεύρεση εργασίας και την συμμεριζόμαστε απόλυτα. Για τους δεύτερους, λειτουργούν στην περιοχή μας Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ, Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ κτλ., οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν λόγο, αν θελήσουμε να σχεδιάσουμε ένα πραγματικά στοχευμένο πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης γι’ αυτούς.
Όλα τα παραπάνω δεν είναι… ψιλά γράμματα αλλά ελάχιστη και απαραίτητη συνθήκη χάραξης μιας σωστής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του σοβαρότερου προβλήματος της ελληνικής κοινωνίας. Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου μπορεί να νομίζει ότι τα ξέρει όλα, ωστόσο είναι προφανές πως η σύγχρονη πραγματικότητα τον έχει αφήσει μίλια πίσω…