Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Πώς θα εφαρμοστεί η αύξηση των ηλεκτρονικών αποδείξεων στο 30%


Το βράδυ της Τρίτης κατατέθηκε το φορολογικό νομοσχέδιο, στη Βουλή και πλέον μπαίνει στην τελική ευθεία για την ψήφισή του.
Μεταξύ άλλων προβλέπει μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ αποσαφηνίζονται πλήρως η υποχρεωτική πλέον χρήση των ηλεκτρονικών δαπανών για όλους τους φορολογούμενους.
Οι μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες θα πρέπει να πραγματοποιούν δαπάνες ίσες με το 30% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής με ανώτερο ποσό δαπανών της 20.000 ευρώ.
Όσοι συγκεντρώνουν ποσοστό μικρότερο του 30% του ετήσιου εισοδήματος θα φορολογούνται με 22% για τα ποσό που υπολείπεται από το 30% του εισοδήματος.
Σύμφωνα με την σχετική διάταξη το ποσό το του εισοδήματος επί τους οποίου θα υπολογίζεται το 30% είναι ο συνολικό εισόδημα αφαιρουμένης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και του ποσού που δίνεται για διατροφή.
Τα ποσό της διατροφής αφαιρέθηκε μετά από πολλές επισημάνσεις στην δημόσια διαβούλευση που προηγήθηκε για το φορολογικό νομοσχέδιο.
Προβλέπονται εξαιρέσεις για φορολογούμενους που έχουν αντικειμενικές δυσκολίες χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.
Συγκεκριμένα:

Στον φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο λογαριασμός, το όριο δαπανών περιορίζεται στις πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000 ευρώ).
Σε περίπτωση που οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί και οι οποίες αφορούν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δανειακές υποχρεώσεις προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ενοίκια υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται στο είκοσι τοις εκατό (20%).
Το προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται υπό την προϋπόθεση ότι οι ανωτέρω δαπάνες έχουν καταβληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Το ίδιο ισχύει και για εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα ή από ακίνητα.
Το ποσό των δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δηλώνεται ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης. Σε περίπτωση κοινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, όπου καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δυο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται κατά την εκκαθάριση να μεταφερθεί στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του απαιτούμενου ποσού δαπανών.
Στις περιπτώσεις κοινών τραπεζικών λογαριασμών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (κάθε μορφής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) οι πραγματικοί δικαιούχος oι οποίοι καθορίζονται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις, μπορούν να χρησιμοποιούν τους εν λόγω λογαριασμούς ανάλογα με τις πραγματοποιούμενες δαπάνες τους. Τα ίδια ισχύουν και για πιστωτικές κάρτες με δικαιούχους κύρια και πρόσθετα μέλη.