Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

Με την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου, στο Μνημείο του Μαχητή κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις του Δήμου Πωγωνίου για το έπος του ΄40

Με την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου, στο Μνημείο του Μαχητή κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις του Δήμου Πωγωνίου για το έπος του ΄40.
Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων που οργάνωσε ο Δήμος Πωγωνίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου είναι η αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου, που έγιναν σήμερα το απόγευμα, στο μνημείο του μαχητή και στην οποία πήραν μέρος στρατιώτες της 8ης Μεραρχίας άνδρες, γυναίκες και παιδιά από το Δήμο Πωγωνίου.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις άρχισαν με  επιμνημόσυνη δέηση, και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
Στεφάνια κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κώστας Τασούλας, ο κ. Σταύρος Καλογιάννης εκ μέρους της κυβέρνησης, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κα Αθανασία Γκίκα, οι Βουλευτές Ιωαννίνων κ.κ. Μαρία Κεφάλα και Γιώργος Αμυράς, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης Αλέξανδρος, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Καψάλης Κωνσταντίνος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβολίου Πωγωνίου κ. Χρήστος Γκόγκος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γαλίτσης Νικόλαος, Στυλιανός Κουκουλάρης, Σιούτης Μιχάλης και Φωτίου Αθανάσιος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, φορέων και οργανώσεων.
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Καψάλης καλωσόρισε τους επισκέπτες που είχαν κατακλύσει τον λόφο και ήταν περισσότεροι από κάθε άλλη φορά.
Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο καθηγητής και τέως Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Γάτσιος ο οποίος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της εποχής.
Πλήθος κόσμου από την περιοχή, αλλά και επισκέπτες παρακολούθησαν την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου.
Οι Εθνοφύλακες Ιωαννίνων είχαν προγραμματίσει να υψωθεί η γαλανόλευκη στο λόφο  δίπλα στο  ιστορικό ΟΧΙ, αλλά οι  καιρικές συνθήκες  και φέτος δεν το επέτρεψαν.
Η σημαία έχει διαστάσεις 27×42μ., συνολικά 1.134 τ.μ..
Η σημαία  είναι ορατή από την Ε.Ο Ιωαννίνων-Κόνιτσας  και από το σημείο που έγινε η αναπαράσταση της Μάχης του Καλπακίου.