Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019

Ορίζοντες Ηπείρου: Αντιδημοκρατική, Θεσμική εκτροπή του κ. Καχριμάνη και του νεοεκλεγέντος Προέδρου κ. Παργανά


Από τους Ορίζοντες Ηπείρου, εκλεγμένη παράταξη στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ηπείρου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Η πρώτη θεσμική εκτροπή έδειξε τα κακά δείγματα του πως θα πορευτούμε.
Η κακή αρχή φάνηκε από την ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου. Από το πουθενά ο εγκάθετος, εξωτερικός, μη εκλεγμένος παράγοντας του κ. Καχριμάνη, κ. Μπένος κλήθηκε να μιλήσει στην ορκωμοσία.
Τον κ. Μπένο δεν τον εξέλεξε κανένας και για κανέναν λόγο. Βεβαίως, αναγνωρίζουμε ότι σε αυτή τη διαδικασία θα υπάρξει μια προσπάθεια παρεκτροπών, και έτσι με διαφορά 48 ωρών επιβεβαιωθήκαμε.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης για την εκλογή των Μελών της Οικονομικής επιτροπής και των Μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου αποσαφηνίστηκε ότι θα τοποθετηθούν όλοι οι επικεφαλής. Μετά τη ψήφιση όμως των δυο σωμάτων αντιδημοκρατικά και αντιθεσμικά, ο Πρόεδρος κήρυξε την λήξη της συνεδρίασης μη απευθύνοντας τον λόγο στους επικεφαλής των παρατάξεων.
Ακολούθησε τραμπουκισμός, φραστικός, χειρίστου είδους από τον εκλεγμένο εκλεγμένο και εκλεκτό του κ. Καχριμάνη, κ. Βασίλη Ψαθά με άμεση απειλή κατά του επικεφαλής των Οριζόντων ηπείρου κ. Σπύρο Ριζόπουλο.
Παρόλα αυτά όμως η τοποθέτηση υπάρχει , θεωρούμε ότι είναι δημοκρατικό μας προνόμιο η κεντρική τοποθέτηση του επικεφαλής να κοινοποιηθεί στους Ηπειρώτες.
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Ριζόπουλου:


Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, αξιότιμοι συνάδελφοι,
Θέλω καταρχήν και κατ αρχάς να σας συγχαρώ όλους, τόσο τις παρατάξεις όσο και τον κάθε εκλεγμένο σύμβουλο ξεχωριστά. Η θέση μας εδώ, μετά από μια εκλογική μάχη που έγινε με το σύστημα της απλής αναλογικής, αποτελεί την επιβράβευση του αγώνα σας, συλλογικού και ατομικού.
Σας συγχαίρω προσωπικά από αυτό εδώ το βήμα για την εκλογή σας.
Ως επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» αισθάνομαι υπερήφανος για τη σκληρή και άνιση και μάχη που δώσαμε απέναντι σε εδραιωμένες πεποιθήσεις, σε νοοτροπίες που θέλουν να κάνουν τους Ηπειρώτες να πιστεύουν πως τίποτα δεν αλλάζει, πως τα πράγματα θα παραμείνουν ως έχουν.
Με την παρουσία μας εδώ, αποδεικνύουμε πως τελικά τα πράγματα αλλάζουν, όταν υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πίστη, ουσία και υπόσταση. Άνθρωποι με σχέδιο, με όραμα, με ιδεολογική ραχοκοκαλιά. Μέσα σε ελάχιστο διάστημα καταφέραμε και οργανώσαμε μια ακομμάτιστη συλλογικότητα, μια παράταξη που σήμερα κάνει την παρθενική της εμφάνιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Μια παράταξη ακηδεμόνευτη, μια παράταξη που λογοδοτεί μόνο στους Ηπειρώτες και τις Ηπειρώτισσες.
Όλο το προηγούμενο διάστημα κάναμε μια υπέρ το δέον «πολιτική» εκστρατεία. Καταφέραμε να εισάγουμε στον δημόσιο και τον προεκλογικό διάλογο έννοιες όπως η «περιφερειακότητα», η οποία έγινε σύμβολο και σημαία του προγράμματός μας. Ενός προγράμματος που προσέφερε μια διαφορετική αναπτυξιακή θέαση της Ηπείρου μέσα στο σύστημα των 13 περιφερειών της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών περιφερειών. Θέσαμε μια πολιτική και ιδεολογική ατζέντα η οποία δεν περιορίστηκε στο στενό κουστούμι αρμοδιοτήτων της αιρετής περιφέρειας. Αγγίξαμε θέματα όπως η εξωτερική πολιτική, η ενεργειακή πολιτική, η 4η βιομηχανική επανάσταση. Θέσαμε πρώτοι μετά από μελέτη της δικής μας ομάδας την εισαγωγή του δείκτη του Περιφερειακού Ακαθάριστου Προϊόντος.
Αφιέρωσα δύο χρόνια στην Ήπειρο, πολιτικά. Διαπίστωσα οτι η απάντηση στην πολυπόθητη ανάπτυξη που η Ήπειρος δεν έχει, είναι αποτέλεσμα τεσσάρων βασικών παραγόντων.
1. Η Ήπειρος συμμετέχει ελάχιστα στο γενικό εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει οτι είναι αδιάφορη για το σύστημα. Να σας το πω με όρους πολυεθνικούς: Όταν ο επικεφαλής της ΝΙΚΕ έρχεται στην Ελλάδα έρχεται σαν ο τελευταίος τροχός της αμάξης απλά για να επιβλέψει τις πωλήσεις. Του χρυσώνεται το χάπι και πολύ απλά δεν θα τον ρωτήσει ποτέ κανείς ποια είναι η άποψή του για το χρώμα που πρέπει να έχουν τα νέα παπούτσια του Αντετοκούμπο. Είναι παντελώς αδιάφορος στο κεντρικό σύστημα παραγωγής. Αντίστοιχα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου -και δεν αναφέρομαι στον συγκεκριμένο, μιλάω και για πριν που δεν ήταν αιρετός- είναι ένα στυγνό εκτελεστικό όργανο το οποίο έχει ως αποκλειστικό στόχο να κρατά ήσυχα τα πλήθη, σε μια περιφέρεια η οποία δυστυχώς στα μάτια της υπόλοιπης χώρας είναι αδιάφορη. Αυτή είναι μια θεμελιώδης παραδοχή, την οποία αν δεν ασπαστούμε δεν μπορούμε και να την ανατρέψουμε.
2. Στην Ήπειρο είναι έντονα τα στοιχεία και πολλές φορές συγχέονται -η ιστορία, ο πολιτισμός και η λαογραφία. Ελλείψει αναπτυξιακού οράματος, ψυχολογικά και κοινωνιολογικά ο άνθρωπος ψάχνει μετερίζι, όταν το μετερίζι δεν μπορεί να διαμορφωθεί από την πρόοδο. Για αυτό λοιπόν η φράση «επιστρέφω στις ρίζες μου» είναι ταυτισμένη με την Ήπειρο. Και εδώ είναι το μεγάλο ζήτημα. Οι ρίζες είναι το σημαντικότερο πράγμα για την πορεία ενός ανθρώπου: Η καταγωγή του, η καλλιέργειά του, η μόρφωσή του, η νοοτροπία του. Η εμμονή στις ρίζες είναι η καταδίκη του. Άλλο η διαφύλαξη της παράδοσης και των ριζών και άλλο η μανία με αυτές. Οι ρίζες υπάρχουν για να δίνουν καρπούς και καρποί στην Ήπειρο, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν.
Εκεί λοιπόν για να οδηγηθώ στον τρίτο παράγοντα, προέκυψε η περιφερειακότητα. Από τον Καποδίστρια ως τον Καλλικράτη, το βασικό στοιχείο που παρατηρήσαμε στην Ήπειρο ήταν η δυσκολία σε επίπεδο νοοτροπίας των νέων δήμων. Μπορεί διοικητικά να φτιάχτηκαν 18 δήμοι στην Ήπειρο, αλλά δεν υπάρχει κάτοικος κοινότητας που να αυτοπροσδιορίζεται με τον δήμο- αυτοπροσδιορίζεται με το χωριό του. Εδώ το κεντρικό πολιτικό σύστημα έχασε το προφανές: οτι η εμμονή να πιέσεις διοικητικά έναν εσωστρεφή λαό να ξεφύγει από τα στενά του όρια μπορεί να εξυπηρετούσε σε γραφειοκρατικά κόστη, αλλά ενείχε ένα λάθος- οτι μπορεί αυτό από μόνο του να προκαλέσει ανάπτυξη.
Αυτό το λάθος προσπάθησα να παρουσιάσω στην Ήπειρο ως απάντηση αναδεικνύοντας την περιφερειακότητα. Γιατί αυτό που ήταν δύσκολο να γίνει κατανοητό ήταν ότι οι δήμοι μας ακόμα των Ιωαννίνων που είναι ο πιο μεγάλος είναι 18 πολύ μικροί δήμοι, όπως και αντίστοιχα οι 4 νομοί ήταν πολύ μικροί. Ούτε σε επίπεδο καλλικρατικών δήμων ούτε σε επίπεδο νομών, που είναι πολύ μικροί και που αναγκαστικά συγκρίνονται με αυτούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορείς να παράξεις επιμέρους οικονομίες και κλίμακες ανάπτυξης. Η περιφερειακότητα λοιπόν είχε ως βασικό στρατηγικό στόχο να σταματήσει αυτή τη σύγχυση. Να αφήσει τους κατοίκους του κάθε δήμου να μην αλλάξουν συνήθειες αλλά να αναπτυχθεί ένα σχέδιο- αυτό που ονομάσαμε σχέδιο Ε- με έργα τα οποία θα βοηθούσαν στην ανάπτυξη σε έκταση πολύ μεγαλύτερη του ενός νομού και που ταυτόχρονα θα έκανε την Ήπειρο ελκυστική πέρα από την πεινασμένη Ελλάδα -γιατί η χώρα μας έχει συγκεκριμένες δυνατότητες αν δεν ανοίξει τα σύνορά της σωστά σε ξένους επενδυτές και σε ξένους επισκέπτες.
4ος Παράγοντας: Σας μίλησα πριν για την καθαρότητα της σκέψης και του λόγου. Δεν είχα παρουσιαστεί πολιτικά στην Ήπειρο πολύ πιο πριν, σε μη εκλογική περίοδο, για αυτό και πήρα το ρίσκο και ασχολήθηκα κάνοντας το πρωτοφανές να κάνω εκλογές δυό ολόκληρα χρόνια, για να με γνωρίσουν και να γνωρίσω. Όταν λοιπόν κ. Καχριμάνη, σας αποκαλούσα, όχι πολιτικά αλλά πολιτισμικά, για τη σημερινή πραγματικότητα, οφείλω - σήμερα που βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο, τον οποίο αποφύγατε προεκλογικά όταν ζητήσαμε ντιμπέιτ- να σας εξηγήσω τι εννοούσα. Το 2000 που απογειωνόταν όλη η Ελλάδα, γιατί καλώς ή κακώς άσχετα αν εμείς και οι κυβερνήσεις μας δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν τη νέου τύπου ανάπτυξη με την εισαγωγή στο ευρώ, εσείς βρεθήκατε χωρίς να αντιληφθείτε την ιστορικότητα της στιγμής σε δύο κυρίαρχες θέσεις-αυτή του νομάρχη και αυτή του περιφερειάρχη. Θεωρώ λοιπόν ότι σε αυτές τις 4 και τώρα βαίνουμε στην 5η θητεία, η δυνατότητα εκτίναξης της Ηπείρου -μαζί με το γεγονός ότι έχει καθυστερήσει να ελευθερωθεί 100 χρόνια -καταδικάστηκε σε μια εικόνα τόσο αλλοτριωμένη που η δική της εξέλιξη να ταυτίζεται με τη δική σας δρασκελιά. Αυτό θα πει πολιτισμική ευθύνη. Και ενώ η Ελλάδα της φτώχειας και του μνημονίου θα αγωνιστεί να επανέλθει σε τροχιά σύγκλισης με την Ευρώπη, εμείς θα μετράμε ότι τα 20χρόνια αυτά χάσαμε πολύτιμο χρόνο για να συγκλίνει η Ήπειρος με την υπόλοιπη χώρα!
Τώρα όμως θα κριθεί η δρασκελιά των Οριζόντων Ηπείρου!
Οι Ηπειρώτες μας έδωσαν μια μεγάλη νίκη να είμαστε σήμερα σε αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο. Εμείς θα είμαστε αντικειμενικοί μαζί σας. Σε ότι με αφορά άξονας για την πολιτική μας θα είναι το σχέδιο ε και η αντίληψη της Περιφερειακότητας.
Ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής μας συνομιλίας ως αντιπολίτευση θα είναι η αλήθεια, η ειλικρίνεια και η εντιμότητα στον τρόπο διακυβέρνησης σας.
Αμ έπος αμ έργον λοιπόν. Για όλους μας.
Και κάτι τελευταίο.
Έχετε ανακοινώσει ότι είναι η τελευταία σας τετραετία. Θέλω να σας δώσω μια συμβουλή.
Κ. Καχριμάνη εσείς και εγώ δεν έχουμε καμία σχέση. Μπορείτε να το λαϊκίσετε όσο θέλετε, τύπου Κολωνάκι και καφενεία, όπως άλλωστε το κάνατε μέχρι τώρα. Και εν πάση περιπτώσει δεν είναι απαραίτητα κακό το οτι εσείς και εγώ δεν έχουμε καμία σχέση, ίσως για αυτό η συμβολή μου να έχει μεγαλύτερη αξία.
Τίποτα δεν θα αλλάξει αν δεν αποδεχθείτε ότι πρακτικά ότι είχατε να δώσετε το δώσατε. Όταν απελευθερωθείτε από αυτό το σαράκι της απόδειξης, τότε θα έχετε κάνει το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την υστεροφημία σας. Η δεδομένη διαπλοκή που υπάρχει στην Ήπειρο και σας έχει περιβάλλει – θα σας πω ένα μυστικό- δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την υστεροφημία σας. Αν θέλετε να φύγετε με ψηλότερα το κεφάλι από την κατάσταση από την οποία εισήλθατε αρχικώς στην πολιτική, αλλάξτε το περιβάλλον σας και τις εξαρτήσεις σας. Απαλλαχθείτε από τα βαρίδιά σας, των οποίων είστε θύμα και θα είμαι ο πρώτος που θα σας πω μπράβο. Σας το λέω ειλικρινά.
Θέλω λοιπόν κλείνοντας, να απευθύνω ξανά τη διάθεση για διάλογο και σύνθεση σε όλους. Βασικό προαπαιτούμενο όμως είναι καμία πελατειακή σχέση, καμία εξάρτηση, καμία κομματική αντίληψη. Έχουμε πολλά να πούμε και σας ευχαριστώ όλους που θα μου κάνετε τη μεγάλη τιμή να βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο από σήμερα, διαμορφώνοντας μια νέα πραγματικότητα για την Ήπειρο που μας αξίζει.

Από το γραφείο Τύπου