Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ στην τριμερείς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για θέματα Διασποράς στα Ιεροσόλυμα

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΗ ΤΡΙΜΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΦΩΤΙΟΥ. ΕΓΙΝΑΝ ΔΕΚΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ REUVEN RIVLIN

«ΟΙ ΝΕΟΙ 25 - 35 ΕΤΩΝ, ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΩΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΜΕΡΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΣΡΑΗΛ»

Με τη σφραγίδα στο ανώτατο πολιτειακό επίπεδο, έκλεισαν οι εργασίες της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ για θέματα Διασποράς που πραγματοποιήθηκε στα Ιεροσόλυμα. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ και ο Κύπριος Προεδρικός Επίτροπος κ.Φώτης Φωτίου, έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο του Ισραήλ κ. Reuven Rivlin, συνοδευόμενοι από τον επικεφαλής του The Jewish Agency for Israel κ.Isaac Herzog.
Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ συμφώνησαν τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν για να επενδύσουν επάνω στους νέους των Ομογενειών τους, σε εκπλήρωση σχετικής απόφασης που ελήφθη τον περασμένο Δεκέμβριο στη Τριμερή Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ με τη συμμετοχή των κκ Τσίπρα, Αναστασιάδη και Νετανιάχου.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, ο Κύπριος Προεδρικός Επίτροπος κ. Φώτης Φωτίου και ο επικεφαλής του The Jewish Agency for Israel κ.Isaac Herzog, στις τριμερείς διεργασίες που είχαν στα Ιεροσόλυμα, αποφάσισαν η πρώτη δράση με νέους 25-35 ετών, να πραγματοποιηθεί τέλη Αυγούστου.

«Πέντε νέοι από κάθε Ομογένεια θα πραγματοποιήσουν ένα κοινό ταξίδι σε Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρο, τρεις μέρες σε κάθε χώρα, για να γνωρίσουν από κοντά τις πατρίδες των γονέων ή παππούδων τους», δήλωσε ο κ. Κουίκ. «Από Ελλαδικής πλευράς θα φέρουμε νέους από ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ευρώπη και Υποσαχάρια Αφρική. Θα ζητήσω να γίνει επιλογή με συγκεκριμένα κριτήρια που θα αφορούν σπουδές και εργασιακό πλαίσιο. Κορίτσια και αγόρια που ήδη ξεχώρισαν ή υπόσχονται πολλά στον τομέα εργασίας που επέλεξαν». 
Στη τριμερή που πραγματοποιήθηκε στα Ιεροσόλυμα, πήραν μέρος επικεφαλείς ομογενειακών οργανώσεων των τριών χωρών. Από ελλαδικής πλευράς συμμετείχαν οι Νίκος Λαρυγγάκης (AHI), Νίκος Παγώνης (Πρόεδρος μείζονα Περιφέρεια Μόντρεαλ Καναδά) και Φάνος Πιτίρης (AHEPA - Ύπατος Κυβερνήτης Ευρώπης).  Πριν την αναχώρησή τους από το Ισραήλ, οι κκ Κουίκ και Φωτίου μαζί με μέλη των αντιπροσωπειών τους, επισκέφθηκαν τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κκ Θεόφιλο και στη συνέχεια προσκύνησαν στον Πανάγιο Τάφο στο Ναό της Αναστάσεως.