Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο


Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΝΟΣΤΟΣ ΙΙΙ»  ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

Η δραστηριοποίηση της νεολαίας της Ομογένειας στις δεύτερες Πατρίδες της, αλλά και η επιχειρηματικότητα της Διασποράς, θα είναι οι δύο άξονες του Προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ ΙΙΙ» που συμφώνησαν Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, στην τριμερή τους συνάντηση στο Κάιρο (10.01.2018).
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, ο Προεδρικός Επίτροπος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ Φώτης Φωτίου και η οικοδεσπότης της συνάντησης, Αιγύπτια Υπουργός Διασποράς κα Nabila Makram, επιβεβαίωσαν ως τόπο του «ΝΟΣΤΟΣ ΙΙΙ» την πόλη της Μελβούρνης, όπου Έλληνες Κύπριοι και Αιγυπτιώτες έχουν εντυπωσιακά μεγάλες Κοινότητες.
Υπενθυμίζεται ότι η Μελβούρνη, είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελληνική πόλη στον κόσμο μετά την Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Ως ημερομηνίες, καθορίστηκαν οι 25, 26, 27 Μαρτίου, ώστε οι κκ Κουίκ και Φωτίου να το συνδυάσουν με την παρουσία τους σε εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Αυστραλία την ημέρα της Εθνικής Γιορτής της Επανάστασης του 1821.
Την προηγούμενη, 24 Μαρτίου, οι δύο ομόλογοι για θέματα Διασποράς, θα βρίσκονται στην Αδελαΐδα  για την Δοξολογία, την κατάθεση στεφάνου και τις επετειακές εκδηλώσεις της Κοινότητας.
Οι τελευταίες λεπτομέρειες συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη του ΥΦΥΠΕΞ, του Κύπριου Επιτρόπου και της Αιγύπτιας Υπουργού, με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη, με δεδομένο ότι όλες οι δράσεις του Προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ ΙΙΙ», θα γίνουν στο εντυπωσιακό κτίριο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.
Όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών:
«Χαίρομαι ιδιαίτερα που μετά την Αλεξάνδρεια, παρουσία των Προέδρων των τριών χωρών μας, και το Λονδίνο τον περασμένο Οκτώβριο, το Πρόγραμμα ΝΟΣΤΟΣ στην τρίτη του φάση, επιλέγει την πόλη της Μελβούρνης.
Και θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης και τον Πρόεδρό της κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη που σε συνεννόηση με εμάς και τις διπλωματικές μας Αρχές, αποδέχθηκαν να φιλοξενήσουν τις επιμέρους ενότητες του «ΝΟΣΤΟΣ ΙΙΙ», στο Ελληνικό Σπίτι της Μελβούρνης.
Είμαι βέβαιος ότι όπως η Κυπριακή παροικία ανέλαβε τη διεκπεραίωση με τον πιο τέλειο τρόπο του «ΝΟΣΤΟΣ ΙΙ» στο Λονδίνο, ότι το ίδιο θα συμβεί με τη μέγιστη συνδρομή της Ελληνικής παροικίας στη Μελβούρνη για το ΝΟΣΤΟΣ ΙΙΙ.


Και είναι πολύ σημαντικό που σε αυτές τις δράσεις του Ελληνισμού, έχουμε κοντά μας και συνεργαζόμαστε με εξαιρετική χημεία, με τους πολύ σημαντικούς συμμάχους μας της Αιγύπτου.
Εξάλλου, η τριμερής συνεργασία των τριών χωρών σε όλα τα επίπεδα και κυρίως σε επίπεδο Κορυφής, είναι υψηλών προδιαγραφών στα θέματα ασφάλειας της περιοχής, ενέργειας, οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας και σε όποιους τομείς μπορούν να σηματοδοτήσουν την αποφασιστικότητα Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο για την ειρήνη και την πρόοδο στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο. Και κανέναν δεν θα πρέπει να αφήνει αδιάφορο το γεγονός ότι σε όλες τις τελευταίες συναντήσεις τους, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι Πρόεδροι Abdel Fattah al-Sisi  και Νίκος Αναστασιάδης συμπεριλαμβάνουν στην ατζέντα τους και στις επίσημες ανακοινώσεις τους, τη σημασία που δίνουν σε θέματα Διασποράς».
Στη σημερινή τριμερή συνάντηση στο Κάιρο από πλευράς Ελληνικής αντιπροσωπείας μετείχαν, ο Έλληνας Πρέσβης κ. Μιχαήλ Διάμεσης, η Σύμβουλος Α’ της πρεσβείας κα Ελένη Κυριακοπούλου και ο Γενικός Πρόξενος κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος.