Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Τέρενς Κουίκ: Καθορίστηκαν οι νέες διμερείς δράσεις Ελλάδας - Κύπρου για θέματα διασποράς


ΚΑΘΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΦΩΤΗ ΦΩΤΙΟΥ

Νέες διμερείς δράσεις, με βάση τη Συμφωνία Συναντίληψης που έχουν υπογράψει για Διασποράς, αποφάσισαν σήμερα στη Λευκωσία στη συνάντηση Εργασίας που είχαν, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ και ο Προεδρικός Επίτροπος της  Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φώτης Φωτίου.
Ανακοινώθηκε, ότι θα παραστούν στις 8 και 9 Φεβρουαρίου στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε Νάπολη και Μιλάνο αντίστοιχα, για τον παγκόσμιο εορτασμό της Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας. Στο Μιλάνο από την Ομοσπονδία του Ελληνισμού στην Ιταλία και στη Νάπολη από την εκεί Ελληνική Κοινότητα με τη συμμετοχή και σχολείων από τις Ελληνόφωνες περιοχές της Κάτω Ιταλίας.
Οι κ.κ. Κουίκ και Φωτίου ανακοίνωσαν επίσης ότι θα παραστούν στην επέτειο της Επανάστασης του ‘21 που θα γιορταστεί στην Αδελαΐδα στις 24 Μαρτίου. Την επομένη, 25 Μαρτίου, θα παραστούν στις επετειακές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσει στη Μελβούρνη η εκεί Ελληνική Κοινότητα.


Όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών:
«Στην Αδελαΐδα μαζί με τον κ. Φώτη Φωτίου, στις 24 Μαρτίου ημέρα Κυριακή, θα παραστούμε και στη Δοξολογία χοροστατούντος του Επισκόπου κκ. Νίκανδρου και στην κατάθεση στεφάνων που θα οργανώσει το Γενικό Προξενείο της Ελληνικής Δημοκρατίας και στις επετειακές εκδηλώσεις, για τις οποίες θα φροντίσει, όπως πάντα,
 η πολύ δραστήρια Ελληνική Κοινότητα. Χαίρομαι ιδιαίτερα που για πρώτη φορά θα είμαστε εκεί δύο εκπρόσωποι των κυβερνήσεων από Ελλάδα και Κύπρο. Θεωρώ, επίσης, πολύ σημαντικό το ότι θα βρεθούμε και στις εκδηλώσεις για τον παγκόσμιο εορτασμό της  Ελληνικής γλώσσας που θα πραγματοποιηθούν σε Νάπολη και Μιλάνο και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για τις δηλώσεις του Προεδρικού Επιτρόπου κ. Φωτίου ότι φέτος η Κύπρος, με τη φροντίδα του εδώ Υπουργείου Παιδείας, θα κάνει ιδιαίτερα λαμπρές εκδηλώσεις για την Ελληνική, την Μητέρα όλων των γλωσσών.
Μιλήσαμε και για τις τριμερείς συνεργασίες μας με Αίγυπτο, όπου θα βρισκόμαστε από απόψε, με Ισραήλ, με Αρμενία, αλλά και τις νέες τριμερείς με Ιορδανία, Ρουμανία και Πορτογαλία, τις οποίες βάζουμε σύντομα μπροστά.
Επίσης, συνυπογράφω την απόφαση του κ. Φωτίου να καθιερώσουμε μία ετήσια δράση στη μνήμη του Κύπριου Πατριώτη Νίκου Μουγιάρη, από τους πλέον επιφανείς Ομογενείς του Ελληνισμού, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, στη Νέα Υόρκη όπου διέμενε, αφήνοντας πίσω του ένα πλούσιο έργο αλλά και μία ισχυρή παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, για ζητήματα που αφορούν τον Ελληνισμό.
Όλα αυτά, εντάσσονται στους σχεδιασμούς της Ελλάδας, σχεδιασμούς που υπηρετώ ως Υφυπουργός Εξωτερικών και που εντάσσονται στην εξωτερική πολιτική της Πατρίδας μου, την οποία χαράσσει ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή μας, με την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου και με βάση το κυβερνητικό Πρόγραμμα. Πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει και τις κυβερνητικές θέσεις για τα εθνικά μας θέματα και που ψηφίστηκε στη Βουλή, στο σύνολό του, χωρίς ενστάσεις και αστερίσκους, δύο φορές από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015, δίνοντας και την ψήφο εμπιστοσύνης».