Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

Αθρόα συμμετοχή των Συρρακιωτών στο Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης με την ευλογία του Μητροπολίτη Ιωαννίνων


Στο πετρόχτιστο Συρράκο, που σφύζει αυτές τις μέρες από ζωή, φιλοξενήθηκε το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης, μετά από πρωτοβουλία και με την ευλογία  του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμου αλλά και πρόσκληση του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και του Προεδρείου της Δημοτικής Ενότητας.  
Ο Σεβασμιότατος κ.κ. Μάξιμος αγκάλιασε την –αρχόμενη από δεκαετίας και πλέον- προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα πρόληψης ιατρικών παθήσεων από το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης και συμμετέχει ενεργά και ανελλιπώς στην όλη διαδικασία, στοιχεία που αναγνωρίζονται από τους -κατά περιοχή- παρευρισκόμενους.
Μετά την κατανυκτική αρχιερατική Θεία Λειτουργία,  χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων, Συρρακιώτισες και Συρρακιώτες κατέκλυσαν κυριολεκτικά το Συνεδριακό Κέντρο και παρακολούθησαν –ακόμη και όρθιοι- την ημερίδα πρόληψης ιατρικών παθήσεων και αλληλεγγύης, που συντόνισε ο κ. Στέφανος Φούσας. Ο Πρόεδρος κ. Νικόλαος Γκίζας ευχαρίστησε θερμά το Μητροπολίτη για τη συμβολή του και τον επίκουρο καθηγητή καρδιολογίας για την ανταπόκριση, τονίζοντας: «Είναι μια σημαντική μέρα για το χωριό μας και τους συμμετέχοντες χωριανούς, γιατί όλοι μας έχουμε βιώσει τη σημασία της γνώσης και της πρόληψης». 
Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χρήστος Σκαμνέλος, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και υπογράμμισε: «Έχουμε ακούσει και άλλες φορές με ενδιαφέρον τον καθηγητή στα Πράμαντα αλλά η παρουσία του στο χωριό μας, μας τιμά ιδιαίτερα». Το μέλος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Σπύρος Μπάζιος, με την ιδιότητα και του διασώστη του ΕΚΑΒ, επισήμανε: «Ευχαριστούμε τον καθηγητή κ. Στέφανο Φούσα για την παρουσία του στο χωριό μας όπως και όλους τους συνεργάτες του, γιατί η πρόληψη σώζει κυριολεκτικά ζωές». Στην κήρυξη της έναρξης των εργασιών της ημερίδας, ο Σεβασμιότατος κ.κ. Μάξιμος τόνισε μεταξύ άλλων: 
«Πρόκειται για μία συνέργεια πολλών φορέων και ατόμων, η οποία ενώνει τα χαρίσματα όλων, με σκοπό τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο και όλους για τη συμμετοχή». 
Στη συνέχεια, ο κ. Ελευθέριος Γείτονας, Βελλαΐτης και Διευθύνων Σύμβουλος των ομώνυμων εκπαιδευτηρίων, προέβη στον εννοιολογικό προσδιορισμό της αλληλεγγύης και στην ανάλυση εναλλακτικών μοντέλων παραγωγικής ανάπτυξης της περιοχής. 
Στην ημερίδα της πρόληψης, την ομάδα επιστημονικών συνεργατών που συντόνισε ο κ. Στέφανος Φούσας, αποτελούσαν ο πατήρ Μιχαήλ Χρυσέλης, γυναικολόγος–φαρμακοποιός, Επιμ. Β΄ του Φαρμ. Τμήματος του Γ.Ν.Ι. «Γ. Χατζηκώστα» («πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας») και οι κ.κ.: Κώστας Βέμμος, Παθολόγος, Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών («Εγκεφαλικά Επεισόδια-Μία Σοβαρή Πάθηση»), Δημήτρης Γκαρτζονίκας, Ορθοπεδικός («Βιταμίνη D και Οστεοπόρωση»),  Γεώργιος Κατσάνος, Ειδικευόμενος Καρδιολογίας, («Αρτηριακή Υπέρταση και Πρόληψη»), 
Αλέξανδρος Σκαμνέλος, Ειδικευόμενος Γαστρεντερολογίας («Καρκίνος Παχέως Εντέρου»),  Λαμπρινή Τάτση, Γενικός Ιατρός («Ο Ρόλος του Οικογενειακού Ιατρού»), Ζαχαρίας Χριστογιάννης Καρδιολόγος («Κάπνισμα»), Σταύρος Σταύρου, πολιτικός επιστήμων – Msc («Χρήση και Κατάχρηση του Διαδικτύου») και Κώστας Τσαγκλής, δικηγόρος («Νομικά Ζητήματα στην Υγεία»).