Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Δηλώσεις του υφυπουργού εξωτερικών Τέρενς Κουίκ μετά την τρίμερη συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για θέματα διασποράς


«Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «NOSTOS»

«ΝΟΣΤΟΣ - Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ» και «ΝΟΣΤΟΣ – ΤΑ ΝΙΑΤΑ» είναι τα δύο νέα Προγράμματα της τριμερούς συνεργασίας για θέματα Διασποράς Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου. Οι αποφάσεις ελήφθησαν στη συνάντηση, στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, που πραγματοποίησης ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, ο Προεδρικός Επίτροπος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φώτης Φωτίου και η Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Αποδήμων Αιγυπτίων κα Ναμπίλα Μάκραμ.
Το Πρόγραμμα “NOSTOS - ΤHE RETURN OF THE TREASURES” προτάθηκε από τον ΥΦΥΠΕΞ κ. Τ. Κουίκ, το Πρόγραμμα “NOSTOS - YOYTH” από την κα Μάκραμ, με τόπο πραγματοποίησής τους το Λονδίνο, τέλος Οκτωβρίου, μετά από εισήγηση του Κύπριου Επιτρόπου κ. Φωτίου. Ένα μήνα πριν, τον Σεπτέμβριο, 10 φοιτητές από κάθε χώρα θα πραγματοποιήσουν περιοδεία με τριήμερες στάσεις σε Αθήνα, Λευκωσία και Κάιρο, έχοντας κατά σειρά στην ατζέντα τους την πραγματοποίηση στρογγυλών τραπεζιών, με θέματα την επιστροφή των θησαυρών, την παιδεία και τον τουρισμό. 
Τα διπλωματικά επιτελεία των τριών κυβερνητικών στελεχών θα επεξεργαστούν και δύο παράλληλες δράσεις στη συνάντηση του Λονδίνου, που θα αφορούν την επιχειρηματικότητα και τον ιατρικό κλάδο.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ: «Το Πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ - Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ» ήταν επιβεβλημένο να μπει στην ατζέντα μας, γιατί και οι τρεις χώρες έχουμε ματώσει από την αρπαγή του αρχαιολογικού μας πλούτου. Και επιπλέον, έχουμε και την καταστροφή του Κυπριακού πλούτου από τις δυνάμεις εισβολής στα Κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με τη βοήθεια της Ομογένειας των τριών χωρών και με τη σχετική προπαρασκευή που θα κάνουν οι νεολαίοι μας τον Σεπτέμβριο, στη δική τους περιοδεία στις τρεις χώρες μας, με την αναμφισβήτητη πολιτιστική κληρονομιά, νομίζω ότι εκεί στην καρδιά του Λονδίνου θα ανεβάσουμε σε πολύ υψηλό σημείο το επίπεδο της επικοινωνίας του αιτήματός μας για την επιστροφή των θησαυρών. Εξάλλου, πρόσφατα σε αυτό το θέμα και ειδικότερα για τα γλυπτά του Παρθενώνα, αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Αλέξης Τσίπρας».