Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Έρευνες-εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο


Αγαπητοί συμπατριώτες
Έχουν περάσει 7 μήνες από μια νέα πραγματικότητα που κληθήκαμε, τόσο σαν Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Καλαμά, αλλά κα σαν Αδελφότητες, να αντιμετωπίσουμε. Οι έρευνες και στην συνέχεια εξορύξεις υδρογονανθράκων σε ολόκληρη την Ήπειρο αλλά και στην περιοχή μας ειδικότερα δεν θα μπορούσαν να μας αφήσουν απαθείς.
Φροντίσαμε από την πρώτη στιγμή να αποκτήσουμε γνώση επί του θέματος, γιατί μόνο όταν γνωρίζεις μπορείς να σχηματίσεις άποψη και να παίρνεις τις σωστές αποφάσεις.
Οργανώσαμε ενημερωτικές ημερίδες παρουσιάζοντας στους συμπατριώτες μας βίντεο με ομιλητές των διαφορετικών απόψεων, αλλά και την πραγματική καταστροφή που βιώνουν σε ανάλογες με την Ήπειρο, περιοχές όπου οι κάτοικοι είναι πλέον ξένοι στα χωριά τους μιας και δεν έμεινε τίποτα που να τα θυμίζει.
Επιδιώξαμε να μεταφέρουμε αυτό το συναίσθημα στους συμπατριώτες της αποδημίας και σε ένα βαθμό πετύχαμε τα προσδοκώμενα. Να αισθανθούμε όλοι κυρίαρχοι πολίτες του τόπου μας χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στην υπεράσπιση της μοναδικής φύσης, της ζωής και της υγείας που όλοι απολαμβάνουμε στην Ήπειρο.
Το σχέδιο των εξολοθρευτών του τόπου μας προχωράει με γοργούς ρυθμούς, μιας και αντιλαμβάνονται ότι το κύμα των αντιδράσεων στις επιδιώξεις τους, σε λίγο καιρό δεν θα τους αφήσει ελεύθερο το πεδίο δράσης τους.
Όποιος σας λέει ότι αυτή τη στιγμή κάνουν μόνο έρευνες για να δούνε τι υπάρχει και σε πια ποσότητα κάτω από το έδαφος, σας κοροϊδεύει.
Το σχέδιο είναι καλά οργανωμένο. Όταν αποφασίσουν πιο είναι το καλύτερο σημείο ενδιαφέροντος (άλλωστε 2-3 θα είναι αυτά) θα προχωρήσουν σε υποχρεωτικές απαλλοτριώσεις, με δικαιολογία το εθνικό συμφέρον. Δεν θα τους σταματήσει κανένας τοπικός άρχοντας κανένας δημοτικός σύμβουλος που με τις υπογραφές επέτρεψαν στις εταιρίες να ξεκινήσουν εργασίες στις δημοτικές δασικές εκτάσεις.
Αρχίζουν και ζητάνε υπογραφές συναίνεσης από ιδιοκτήτες χωραφιών για επέμβαση με τα γεωτρύπανα δίνοντας και μια προθεσμία 10 ημερών χωρίς προσδιορισμό πότε τελειώνει το 10ήμερο. Αναφέρουν και χρηματική αποζημίωση σε περιπτώσεις ζημιών στο χωράφι μας. Πιθανόν να μας προσφέρουν και κάποιο ποσό για να μας ευχαριστήσουν.
Να ξέρουμε όμως αγαπητοί συμπατριώτες ένα πράγμα.
Έτσι και συναινέσουμε με την υπογραφή μας, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.
Σε υποθετική περίπτωση που στο δικό μας χωράφι βρεθεί κάτι ενδιαφέρον, θα προχωρήσουν βάσει νόμου σε υποχρεωτική απαλλοτρίωση τόσο του δικού μας αλλά και των όμορων χωραφιών.
Φανταστείτε στο σημείο εκείνο εγκαταστάσεις εξορυκτικές.
Φανταστείτε το πανέμορφο μοναδικό τοπίο αλλά και τα πλησιέστερα χωριά ερημωμένα. Πως θα μπορούσε να ζήσει πλέον κάποιος δίπλα σε έναν νέο Ασπρόπυργο. Δεν νομίζουμε να έχετε δει καλλιέργειες, μελίσσια, κτηνοτροφικές μονάδες εκεί.
Μας λένε για θέσεις εργασίας, 120 αρχικά τις ανέβασαν στις 200 τελευταία, σε όλο την περιοχή βέβαια από το Πωγώνι μέχρι την Σαγιάδα. Δεν μας λένε όμως τίποτα για τις εκατοντάδες θέσεις που θα χαθούν τόσο στον πρωτογενή τομέα αλλά και στις υπόλοιπες δραστηριότητες.
Αγαπητοί συμπατριώτες επιδίωξη μας δεν είναι να σας φοβίσουμε, αλλά να σας προβληματίσουμε.
Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει περιοδεία ενημέρωσης από την Ομοσπονδία μας αλλά και από τις επιτροπές Πρωτοβουλίας κατοίκων. Με ομιλίες, παρουσιάσεις βίντεο, συζητήσεις.
Τις ενημερώσεις αυτές ήταν υποχρεωμένοι από τον νόμο όλοι οι αιρετοί, από την Περιφέρεια Ηπείρου, τους Δήμους αλλά και τους τοπικούς κοινοτάρχες να τις έχουν ξεκινήσει από το 2014. Σκόπιμα όμως μας κράτησαν όλους στο σκοτάδι.
Μην υπογράψετε τίποτα πριν ενημερωθείτε.
Φυσικά ο καθένας μας είναι ελεύθερος να πάρει την τελική του απόφαση.
Να γνωρίζουμε όμως ότι η όποια απόφαση, θα επηρεάσει το μέλλον του τόπου μας, του χωριού μας, της Ηπείρου, των παιδιών και των εγγονιών μας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ, ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ, ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΜΑΣ.