Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

''Οι Ζωές έξω απ' το Κάστρο'': Παρουσίαση του βιβλίου της Ηπειρώτισσας συγγραφέα Χαράς Παπαβασιλείου-Κουμουλλή, τη Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, ώρα 18.00, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, πλατεία Κοτζιά, Ομόνοια

Πρόσκληση

Η Ομοσπονδία Ραδοβυζινών Άρτας σας προσκαλεί στην εκδήλωση που θα γίνει την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 18.00',  με θέμα την παρουσίαση του βιβλίου «Οι Ζωές έξω απ’ το Κάστρο» της συμπατριώτισσάς μας Χαράς Παπαβασιλείου-Κουμουλλή, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, πλατεία Κοτζιά, Ομόνοια.
Την παρουσίαση θα κάνουν ο Αυγερινός Ανδρέου, δικηγόρος, πρώην πρόεδρος και νυν σύμβουλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και η Γιώτα Σιδηροπούλου, φιλόλογος. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η συγγραφέας. Θα προλογίσουν ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργος Δόσης και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ραδοβυζινών Άρτας Γιώργος Κουρτέσας.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.

Ο Πρόεδρος              Η Γενική Γραμματέας

Γεώργιος Κουρτέσας       Δήμητρα Τσιαμπά 

Λίγα λόγια για το βιβλίο «Οι Ζωές έξω απ’ το Κάστρο»
Το μυθιστόρημα αναφέρεται στην Ελλάδα ύστερα απ’ τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Οι εξαθλιωμένοι απ’ τη Γερμανική Κατοχή και τον Εμφύλιο σπαραγμό, κυρίως αγρότες, αναγκάστηκαν να καταφύγουν στις μεγάλες πόλεις, όπου προσπαθούν να επιβιώσουν. Από εκεί, αφού γίνουν αντικείμενα εκμετάλλευσης του κατεστημένου, παίρνουν το δρόμο για την ξενιτιά, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο. Το ’60 το μεταναστευτικό ρεύμα προς τη Γερμανία φουντώνει. Μέσα σ’ ένα τέτοιο κλίμα εξελίσσεται η ζωή και της κεντρικής ηρωίδας του μυθιστορήματος. Τη δωδεκάχρονη Κατερίνα ο πατέρας της την κατεβάζει από το ορεινό χωριό της και τη βάζει υπηρέτρια σ’ ένα αρχοντόσπιτο της Άρτας. Η Κατερίνα μεγαλώνοντας και παίρνοντας τη ζωή της στα δικά της τα χέρια μεταναστεύει κι αυτή στη Γερμανία. Την τύχη τους σ’ αυτή τη χώρα θα γυρέψουν και ο Θοδωρής με τη γυναίκα του τη Μαρούσω κι αυτοί από ένα απ’ τα ορεινά χωριά της Άρτας.
Σύντομο βιογραφικό της Χαράς Παπαβασιλείου-Κουμουλλή
Φιλόλογος, συγγραφέας. Εργάστηκα ως καθηγήτρια στη δημόσια εκπαίδευση επί τριάντα χρόνια.
Γεννήθηκα στη Πρέβεζα, όπου τελείωσα και το Δημοτικό σχολείο. Οι γυμνασιακές μου σπουδές μοιράστηκα μεταξύ Αίγινας και Λευκάδας. Σπούδασα κλασσική φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Παιδαγωγικά και Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Εργάστηκα τριάντα χρόνια ως καθηγήτρια στη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση.
Διάφορα διηγήματά μου έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά:
1. «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΠΕΙΡΟΣ ΧΩΡΑ»,
2. «ΑΡΤΙΝΗ ΕΥΘΥΝΗ»,
3. «ΤΑ ΛΕΥΚΑΡΑ»
4. «Srcripta manent»

και στη εφημερίδα: ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ