Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Στέφανος Φούσας: «Πρέπει να επενδύσουμε στον ιατρικό τουρισμό»

Στη Βαρκελώνη η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία


Έντονη ελληνική επιστημονική παρουσία περιλάμβανε το Πανευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο στη Βαρκελώνη, στο οποίο συμμετείχαν 32.000 καρδιολόγοι. Ο επίκουρος καθηγητής καρδιολογίας κ. Στέφανος Φούσας παρακολούθησε τις εργασίες του Συνεδρίου με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και αναφέρθηκε στα νέα επιστημονικά δεδομένα που σηματοδότησε για την καρδιολογική επιστήμη, ξεκινώντας από τις τεχνολογικές εκφάνσεις: 
«Ειδικοί σένσορες σε μηχανήματα που βοηθούν την λειτουργία της καρδιάς εξασφαλίζουν τη δυνατότητα παρακολούθησης των ασθενών από απόσταση σε εξειδικευμένα κέντρα, ειδικά έξυπνα κινητά μπορούν να πραγματοποιούν καρδιογραφήματα και να θέτουν διαγνώσεις εμφραγμάτων και αρρυθμιών, διευκολύνοντας την επικοινωνία με τους γιατρούς και συνεπώς την τελική διάγνωση και θεραπεία». 
Επίσης, ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας επισήμανε ότι «ο τρόπος ζωής (δηλαδή, η διατροφή, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η ρύθμιση της πίεσης και της χοληστερίνης) βοηθάει αποτελεσματικά τη θεραπεία στους ασθενείς με αρρυθμία και αυξάνει το ποσοστό επιτυχίας ανάταξης ενώ οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και αρρυθμία (κολπική μαρμαρυγή) πρέπει να ανατάσσονται (με καυτηριασμό)».
 Παράλληλα, όμως, ο Συντονιστής Διευθυντής του Τζανείου Νοσοκομείου υπογράμμισε την καταλυτική σημασία του ιατρικού τουρισμού, ως έναν από τους βασικούς πυλώνες για την ανάπτυξη της χώρας μας, λέγοντας «Η έλλειψη συνεδριακού κέντρου χωρητικότητας 30.000-35.000 συνέδρων, στερεί την Ελλάδα μας από παγκόσμια και πανευρωπαϊκά συνέδρια και δη σε μία χώρα που έχει καταξιωθεί ως άριστος προορισμός για τους ξένους». 
Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι οι καρδιολόγοι που παρακολούθησαν το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο, συμμετείχαν και σε ειρηνική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πολυσύχναστη εμπορική οδό La Ramplas (πεζόδρομος στην καρδιά της Βαρκελώνης) λόγω του πρόσφατου τρομοκρατικού χτυπήματος.