Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Έρχεται νέα προκήρυξη για 10.000 θέσεις σε ΟΤΑ και Δημόσιο μακροχρόνια ανέργων ηλικίας από 55 έως 67 ετών

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ για την υποβολή των αιτήσεων στο νέο πρόγραμμα απασχόλησης 10.000 μακροχρόνια ανέργων ηλικίας από 55 έως 67 ετών.
Το πρόγραμμα προβλέπει την επιχορήγηση επιχειρήσεων των δήμων, των περιφερειών και άλλων δημόσιων φορέων προκειμένου να απασχολήσουν για χρονικό διάστημα από 8 έως 12 μήνες τους ανέργους. Οι μηνιαίες αποδοχές θα φτάσουν έως 600 ευρώ, ενώ παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη.
Στόχος του προγράμματος είναι να ωφεληθεί η συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία, η οποία είναι δύσκολο να βρει εργασία και να συμπληρώσει τα απαραίτητα για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος χρόνια εργασίας. Για την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει:
Να είναι άνεργοι επί τουλάχιστον 12 μήνες πριν από την υποβολή της σχετικής αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα.
Να εξακολουθούν να είναι άνεργοι και να κατέχουν κάρτα ανεργίας ανανεούμενη ανά μήνα.
Να έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία καταγγελίας της σύμβασης εργασίας και να μην έχουν υπερβεί το 67ο έτος της ηλικίας τους κατά την ίδια ημερομηνία.


Να μην είναι ανάπηροι σε ποσοστό άνω του 67% κατά την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση.
Ο χρόνος που τους υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ελάχιστου αριθμού ημερών εργασίας για τη θεμελίωση πλήρους δικαιώματος λόγω γήρατος στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ να μην υπερβαίνει τα πέντε χρόνια ή τα 1.500 ημερομίσθια.
Μόλις εκδοθεί η προκήρυξη, ο ΟΑΕΔ θα ανακοινώσει τη διαδικασία, τους όρους και την προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους. Για την υπαγωγή στο πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι εκτός από την αίτηση θα κληθούν να καταθέσουν βεβαίωση από την αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ ότι είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι και θεωρημένο από τον ΟΑΕΔ αντίγραφο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας.

Επίσης, μεταξύ των απαιτούμενων δικαιολογητικών που πρέπει να υποβληθούν είναι ασφαλιστικά βιβλιάρια του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και λοιπών φορέων κύριας ασφάλισης και σε περίπτωση έλλειψής τους απόφαση - βεβαίωση του φορέα ή των φορέων για τον χρόνο ασφάλισης, αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου δημόσιου φορέα από το οποίο να προκύπτει η ηλικία τους και υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είναι συνταξιούχοι από ίδιο δικαίωμα και συνεχίζουν να είναι άνεργοι.