Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Με διαδικασίες «εξπρές» βγάζουν στο «σφυρί» τη Μεταλλουργική Ηπείρου

Τον επόμενο μήνα πέφτουν οι τίτλοι «τέλος» για τη Μεταλλουργική Ηπείρου!

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, σε αντίθεση (κι εδώ) με τις προεκλογικές της υποσχέσεις προχώρησε τις διαδικασίες για την πώλησή της και μάλιστα την έβγαλε «στο σφυρί» με διαδικασίες εξπρές. Χθες δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή» η διακήρυξη της διενέργειας του Δημόσιου Πλειοδοτικού Διαγωνισμού για την αγορά του συνόλου του ενεργητικού της Μεταλλοβιομηχανίας, με χρονικό ορίζοντα κατάθεσης προσφορών την εβδομάδα από τη Δευτέρα 10 Ιουλίου μέχρι την Παρασκευή 14 Ιουλίου.
 Η είδηση της διενέργειας του διαγωνισμού θέτει τέλος και στις όποιες ελπίδες είχαν μείνει στους κατοίκους του ακριτικού Πωγωνίου, μήπως υπάρξει κάποια ανατροπή της τελευταίας στιγμής και έτσι να μπορέσει η Μεταλλοβιομηχανία να συνεχίσει τη λειτουργία της, όπως συνέβαινε επί συναπτά 39 χρόνια. Ο ίδιος προβληματισμός υπάρχει και στους εναπομείναντες εργαζόμενους στη Μεταλλοβιομηχανία, η οποία από τον περασμένο Νοέμβριο λειτουργούσε με το καθεστώς της Ειδικής Εκκαθάρισης. Με νομοθετική ρύθμιση είχε δοθεί η δυνατότητα απορρόφησής τους σε δημόσιες υπηρεσίες, στην περιφέρεια και στους δήμους, πλην όμως μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστο σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες. Ειδικά για περιφέρεια - δήμους, το πρόβλημα εντοπίζεται και στο γεγονός ότι θα πρέπει να καλύψουν τη μισθοδοσία τους, με δική τους επιβάρυνση. Άρα το πλέον ρεαλιστικό σενάριο είναι οι εργαζόμενοι να απορροφηθούν σε δημόσιες υπηρεσίες.
 Πέραν του ζητήματος αυτού, η νομοθετική ρύθμιση για την απορρόφηση των εργαζομένων, ήταν εκείνη που έκαμψε τις όποιες αντιστάσεις υπήρχαν στην ιδιωτικοποίηση ή και εκποίηση της μεταλλοβιομηχανίας και συνέβαλε στην προώθηση του κυβερνητικού σχεδίου, που σε ένα μήνα θα γνωρίζουμε την έκβασή του, από την οποία θα κριθεί και το κατά πόσο η μεταλλοβιομηχανία θα μπορέσει να συνεχίσει υπό άλλο καθεστώς τη λειτουργία της στο Κεφαλόβρυσο ή αν θα μπει οριστικό λουκέτο. 


Μετά από 4 ημέρες…
Τον διαγωνισμό προωθεί ο Ειδικός Εκκαθαριστής, που είναι οι «Συνεργαζόμενοι Ορκωτοί Λογιστές Α.Ε.». Οι προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν στην Συμβολαιογράφο Πωγωνίου κ. Ειρήνη Γκίκα- Μάστορα που εδρεύει στο Δελβινάκι.
Η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει την Τρίτη 18 Ιουλίου (τέσσερις μέρες μετά δηλαδή) στις 12 το μεσημέρι από την Συμβολαιογράφο και ενώπιον του Ειδικού Εκκαθαριστή.
Στην περιγραφή του αντικειμένου της Μεταλλουργικής αναφέρεται ότι στις εγκαταστάσεις της γίνεται επεξεργασία κραμάτων χαλκού για ημιέτοιμα προϊόντα μεταλλικών δίσκων κερμάτων, κυάθια καλύκων και ταινιών σε ρολά.
Το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται σε 5.302.137 ευρώ, διαιρούμενο σε 1.809.603 μετοχές. Μεταξύ των όρων περιλαμβάνεται και η δυνατότητα που έχει ο Εκκαθαριστής, κατόπιν συνεννόησης με το Ελληνικό Δημόσιο να μην κάνει δεκτή την προσφορά συγκεκριμένου διαγωνιζόμενου και να μην επιτρέψει την περαιτέρω συμμετοχή του στο διαγωνισμό για λόγους προστασίας συμφερόντων της εθνικής ασφάλειας.