Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Δολό Πωγωνίου: Με επιτυχία η Ημερίδα με θέμα «Ημέρα Μαλλιού Προβάτου: Παράγουμε, Θυμόμαστε, Δημιουργούμε», την Κυριακή 11 Ιουνίου


Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την Ημερίδα με θέμα «Ημέρα Μαλλιού Προβάτου: Παράγουμε, Θυμόμαστε, Δημιουργούμε» στον ξενώνα Κωσταρά, στο Δολό Πωγωνίου, την Κυριακή 11 Ιουνίου.
Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Ιωαννίνων και την Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με θέμα «Το μαλλί των προβάτων από την παραδοσιακή στη σύγχρονη κοινωνία».
Ο Πρόεδρος των Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων κ. Γιάννης Δεκόλης καλωσόρισε τους εκατοντάδες επισκέπτες που συμμετείχαν στην ημερίδα.
Η Γεωπόνος-Ζωοτέχνης Δρ κα Μερόπη Νικολάου, ο Επίκουρος Καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Στέφανος Τσόδουλος, η τ. Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χειροτεχνίας κα Έλενα Αβέρωφ, η Λέκτορας του Γεωπονικού Πανεπ. Αθηνών κα Παναγιώτα Κουτσούλη και ο Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωσήφ Μπιζέλης σε σχετικές ομιλίες ανέλυσαν με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του μαλλιού των δύο εγχώριων φυλών προβάτων της Ηπείρου, καθώς η παραδοσιακή χρήση του μαλλιού, όπως και τις μελλοντικές προοπτικές αξιοποίησής του.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης, και ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Καραγιάννης.
Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, και ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου, υπεύθυνος για θέματα κτηνοτροφίας κ. Νικόλαος Γαλίτσης.
Στόχος της ημερίδας ήταν η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του μαλλιού, η διερεύνηση εναλλακτικών χρήσεων του μαλλιού των προβάτων για την εμπορική αξιοποίησή του στη σύγχρονη κοινωνία, όπως επίσης και η επαφή – γνωριμία όλων των πλευρών με τις διαδικασίες παραγωγής των προϊόντων που χρησιμοποιούν ως βάση το μαλλί των προβάτων.
Δραστηριότητες που μπορούν να αποτελέσουν το εφαλτήριο για καινοτόμες δράσεις και ευκαιρίες για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας μέσα από τον πρωτογενή τομέα.