Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Μηνιαία δραστηριότητα των Αστυνομικών Υπηρεσιών Ηπείρου

Με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών, σχετικά με τα αποτελέσματα της αστυνομικής ανταπόκρισης της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, δημοσιοποιούνται στοιχεία που αφορούν το σύνολο των συλλήψεων και εξιχνιάσεων σε Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα και Άρτα καθώς και οι σημαντικότερες υποθέσεις που απασχόλησαν τις αστυνομικές υπηρεσίες κατά το μήνα Μάρτιο.
Συνελήφθησαν συνολικά (1.057) άτομα και ειδικότερα:
Για παραβάσεις του Ν. «περί αλλοδαπών»: -844- (εκ των οποίων -13- διακινητές)
Για εγκληματική οργάνωση:-12-
Για εκβίαση - τοκογλυφία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα: -7-
Για ληστεία: -4-
Για απόπειρα ληστείας: -1-
Για παραβάσεις του Ν. «περί Ναρκωτικών»: -43-
Για παραβάσεις του Ν. «περί Όπλων»: -14-
Για κλοπές - διαρρήξεις: - 34 -
Για πρόκληση σκανδάλου με ακόλαστες πράξεις: -1-
Για παράνομη βία και παράνομη κατακράτηση: -4-
Για απόδραση κρατουμένου: -1-
Για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος: -4-
Για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα: -4-
Για πλαστογραφίες: -5-
Για εξύβριση, απειλή, αντίσταση, απείθεια, φθορές, αυτοδικία, σωματικές βλάβες:-21-
Για ενδοοικογενειακή βία:-3-
Για καταδιωκτικά έγγραφα (αποφάσεις δικαστηρίων, εντάλματα κ.λπ.): -33-
Για παραβάσεις του Ν. περί προστασίας προσωπικών δεδομένων: -2-
Για λαθρεμπόριο: -9-


Για ψευδή ανώμοτη κατάθεση – ψευδή καταμήνυση: -4-
Για διάφορα αδικήματα του Π.Κ. και των Ειδικών Ποινικών Νόμων (Υγειονομικές παραβάσεις, παραβάσεις Γ.Ο.Κ., παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε βαθμό Πλημμελήματος κ.λπ.): -7-
Εξαρθρώθηκαν:
Μία εγκληματική οργάνωση τοκογλυφίας και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα
Μία εγκληματική οργάνωση που διέπραττε ληστείες και κλοπές
Δύο εγκληματικές οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών ουσιών
Εξιχνιάστηκαν:
Τέσσερις υποθέσεις ληστείας
Πενήντα οκτώ υποθέσεις κλοπών – διαρρήξεων
Είκοσι οκτώ υποθέσεις ναρκωτικών
Μία υποθέσεις απάτης
Δέκα υποθέσεις όπλων
Εννέα υποθέσεις διακίνησης λαθρομεταναστών
Τέσσερις υποθέσεις πλαστογραφίας
Επτά υποθέσεις λαθρεμπορίου
Κατά τη διερεύνηση των υποθέσεων που απασχόλησαν τις Αστυνομικές Υπηρεσίες, κατασχέθηκαν διάφορα αντικείμενα, από τα οποία ξεχωρίζουν:
Κάνναβη: -1- τόνος, -312- κιλά και -551,62- γραμμάρια
Κατεργασμένη κάνναβη (σοκολάτα) : -171,58- γραμμάρια
Ναρκωτικά χάπια:-62-
Πιστόλια: -1-
Κυνηγετικά όπλα: -4-
Μαχαίρια: -7-
Γκλοπ – μεταλλικοί ράβδοι: -3-
Ζυγαριές: -5-
Πλαστά χαρτονομίσματα: -3-
Πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα:-9-
Χρηματικά ποσά: -617.095- ευρώ, -67.672- δολάρια Η.Π.Α, -8.765-λίρες Αγγλίας
Χρυσές λίρες: -104-
Ράβδοι χρυσού: -6-
Λαθραίος καπνός: -2.929,5- γραμμάρια
Είδη λαθρεμπορίου: -373- λίτρα τσίπουρο
Ανευρεθέντα οχήματα (Ι.Χ.Ε. – Ι.Χ.Φ. - μοτ/τες- μοτ/τα): -12-
Υπενθυμίζονται ενδεικτικά, σημαντικές υποθέσεις που εξιχνιάστηκαν:
Την (04-03-2017), εξαρθρώθηκε οργανωμένο κύκλωμα τοκογλυφίας και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 10 μελών της οργάνωσης, ενώ συνελήφθησαν τα έξι μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και ο 65χρονος εγκέφαλος της συμμορίας. Οι δράστες δάνειζαν στα υποψήφια θύματά τους χρηματικά ποσά, με αντάλλαγμα τραπεζικές επιταγές μεγαλύτερης ονομαστικής αξίας ενώ αποκόμιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά, με τη μέθοδο της προεξόφλησης επιταγών («σπάσιμο επιταγών»). Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων, συνολικά το χρηματικό ποσό των (612.000) ευρώ, (66.022) δολάρια ΗΠΑ, (8.760) λίρες Αγγλίας, (100) χρυσές λίρες και ποσότητες χρυσού.
Την (03-03-2017), συνελήφθη στο Ρίβιο Αιτωλοακαρνανίας, 53χρονος ημεδαπός, ο οποίος μετέφερε με αυτοκίνητο πάνω από (126) κιλά κάνναβης.
Την (08-03-2017), συνελήφθησαν στο Λυκόστομο Ιωαννίνων και στο Αίγιο Αχαΐας, τέσσερα άτομα (δύο ημεδαποί και δύο υπήκοοι Αλβανίας) μέλη εγκληματικής ομάδας, που εμπλέκονται στην εισαγωγή στη χώρα, μεταφορά και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Κατασχέθηκαν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο -110- κιλά και -300- γραμμάρια κάνναβης.
Την (09-03-2017), εξιχνιάσθηκαν (2) υποθέσεις ληστειών στη Σαγιάδα και στην Βρυσέλλα Φιλιατών Θεσπρωτίας και (8) υποθέσεις κλοπών – διαρρήξεων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσπρωτίας και σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος τεσσάρων υπηκόων Αλβανίας, οι οποίοι συνελήφθησαν σε συνεργασία με τις αλβανικές αρχές.
Την (10-03-2017), συνελήφθησαν στην Άρτα, δύο ημεδαπές, οι οποίες την 09-03-2017 στην πόλη της Άρτας, εισήλθαν με το πρόσχημα της πώλησης εικόνων Αγίων και μικροαντικειμένων, σε δύο σπίτια ηλικιωμένων γυναικών και με τη μέθοδο της απασχόλησης τους αφαίρεσαν χρηματικά ποσά, χρυσές λίρες και χρυσαφικά.
Την (11-03-2017), συνελήφθη στα Ιωάννινα, ένας 26χρονος ημεδαπός, μετά από διάπραξη απόπειρας ληστείας σε βάρος δύο γυναικών, από τις οποίες προσπάθησε με τη χρήση βίας, να αφαιρέσει πορτοφόλι.
Την (12-03-2017), συνελήφθη στο Ελεύθερο Κόνιτσας, ένας 23χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος μετέφερε με αυτοκίνητο ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (50.550) γραμμαρίων.
Την (13-03-2017), συνελήφθη στα Ιωάννινα, ένας 27χρονος ημεδαπός, για διαρρήξεις-κλοπές από σταθμευμένα οχήματα στον υπαίθριο χώρο στάθμευσης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
Την (14-03-2017), συνελήφθη στη διασταύρωση της Λίμνης Πωγωνίου Ιωαννίνων, ένας 40χρονος υπήκοος Αλβανίας, που ενέχεται σε διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και διαρρήξεων σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου Ιωαννίνων.
Την (18-03-2017), συνελήφθη στην Άρτα, 23χρονος ημεδαπός, ο οποίος εμπλέκεται σε οκτώ περιπτώσεις διαρρήξεων - κλοπών καταστημάτων, στο χώρο της λαϊκής αγοράς στην πόλη της Άρτας.
Την (20-03-2017), συνελήφθησαν στην Κόνιτσα Ιωαννίνων, δύο υπήκοοι Αλβανίας, μέλη εγκληματικής ομάδας εισαγωγής και μεταφοράς μεγάλης ποσότητας κάνναβης στο εσωτερικό της χώρας. Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε τροχόσπιτο (180) δέματα κάνναβης, συνολικού βάρους (529.415) γραμμαρίων, τα οποία ήταν κρυμμένα σε διάφορα σημεία του οχήματος.
Την (27-03-2017), συνελήφθη σε περιοχή της Άρτας, ένας 32χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενος για εκβίαση και τοκογλυφία σε βάρος 29χρονου ημεδαπού. Ο δράστης απαιτούσε εκβιαστικά την καταβολή τοκογλυφικών τόκων για χρηματικά ποσά που είχε δανείσει στον παθόντα, μετερχόμενος απειλές κατά της ζωής του σε περίπτωση μη αποπληρωμής των δανείων.
Την (29-03-2017), συνελήφθη στο Μαζαράκι Ιωαννίνων, ένας 30χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος μετέφερε με αυτοκίνητο ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους (43.800) γραμμαρίων, ενώ επιπρόσθετα στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα πιστόλι tokarev.
Την (29-03-2017), συνελήφθη στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, ένας 62χρονος ημεδαπός, ο οποίος μετέφερε, με κλεμμένο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο το οποίο έφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, (42.570) κιλά κάνναβης. Ο δράστης είχε παραβιάσει άδεια από Κατάστημα Κράτησης της χώρας, όπου εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης και φυλάκισης οκτώ ετών, για ανθρωποκτονία από πρόθεση, οπλοφορία και οπλοχρησία. Στην κατοχή του βρέθηκαν επίσης και κατασχέθηκαν, ένα πλαστό δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και μία πλαστή άδεια οδήγησης.
Την (31-03-2017), συνελήφθησαν στο Λυκόστομο Ιωαννίνων, τέσσερις ημεδαποί, δύο γυναίκες και δύο άνδρες, μέλη εγκληματικής ομάδας, που μετέφεραν οργανωμένα, με δύο αυτοκίνητα, μεγάλη ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης. Κατασχέθηκαν (230) κιλά και (150) γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και δύο αυτοκίνητα.
Την (31-03-2017), εξιχνιάσθηκαν μία υπόθεση ληστείας και δεκατέσσερις υποθέσεις διαρρήξεων – κλοπών σε σπίτια, που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου και της Κόνιτσας Ιωαννίνων. Για τις υποθέσεις αυτές κατηγορούνται τρείς υπήκοοι Αλβανίας, δύο εκ των οποίων είναι ήδη έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης της χώρας, για παρόμοια αδικήματα.
Συνελήφθησαν κατά τον τελευταίο μήνα, στα Συνοριακά Σημεία Διέλευσης Κακαβιάς και Μαυροματίου, καθώς και στην Ηγουμενίτσα, τέσσερις υπήκοοι Αλβανίας, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα, για σοβαρά ποινικά αδικήματα (συμμετοχή σε εγκληματικές ομάδες που εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, βιασμό, ασέλγεια, αποπλάνηση ανηλίκου και ληστεία).

Συνελήφθησαν συνολικά (13) διακινητές, οι οποίοι δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση λαθρομεταναστών με διάφορα οχήματα. Οι διακινητές (εκ των οποίων εννέα Έλληνες και τέσσερις υπήκοοι Αλβανίας) μετέφεραν συνολικά (32) μη νόμιμους αλλοδαπούς (είκοσι έξι υπηκόους Αλβανίας και έξι υπηκόους Πακιστάν).