Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Μερόπη Τζούφη: Ομιλία για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία και κατάθεση Τροπολογίας για την πρόσληψη

Με την ψήφιση στα άρθρα και στο σύνολο του, ολοκληρώθηκε η συζήτηση του Νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της.
Η Μερόπη Τζούφη - από το βήμα της Βουλής - αναφέρθηκε εκτενώς στις ρυθμίσεις που εισάγει το νέο νομοσχέδιο, ενώ παρουσίασε την εμπειρία της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚοινΣΕπ) «Το Ζαγόρι της Αλληλεγγύης», η οποία ιδρύθηκε το 2015 και η δραστηριότητά της αφορά στην στήριξη της ανάπτυξης της απασχόλησης στο Ζαγόρι, την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής με σεβασμό στον καταναλωτή, το περιβάλλον και την αειφορία και στην ανάπτυξη ενός μοντέλου τουρισμού «πέρα από τις τρέχουσες αντιλήψεις». Η βουλευτής έκανε επίσης συγκεκριμένες προτάσεις για την περαιτέρω βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, ειδικά για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές που παρουσιάζουν ιδιομορφίες.
Στη συνέχεια της ομιλίας της υπερτόνισε τη σημασία σύστασης της Ειδικής Γραμματείας Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά, αναγνωρίζοντας πως «όλες οι πολιτικές που αφορούν στην κατάσταση 150.000 Ελλήνων Ρομά έχουν αποτύχει και απαιτείται νέος εθνικός μηχανισμός για την επίτευξη των σκοπών της στρατηγικής κοινωνικής ένταξη και συνοχής». 
Δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η σύσταση της συγκεκριμένης Γραμματείας αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας, ενώ αποτελεί προϋπόθεση ώστε να απελευθερωθούν κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ για τη στήριξη της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας.
Επιπρόσθετα, η βουλευτής Ιωαννίνων ανάφερε πως «το νομοσχέδιο αποτελεί μέρος της σχεδιασμένης κοινωνικής στρατηγικής της Κυβέρνησης, που εκφράσθηκε και με το κοινωνικό αποτύπωμα του πρώτου προϋπολογισμού» και πως «η στόχευση για την ενίσχυση του Κοινωνικού Κράτους, αποτυπώνεται και στο νέο Προϋπολογισμό που συζητείται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής».
Επίσης παρουσίασε στοχευμένες παρεμβάσεις με τις οποίες θα ενισχυθούν οι κοινωνικές δαπάνες (υγεία, παιδεία, πρόνοια, κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, προστασία 1ης κατοικίας).
Κλείνοντας επισήμανε πως «θα αντισταθούμε, προσπαθώντας σε δύσκολες συνθήκες να εξηγήσουμε την πολιτική μας στο λαό και λαώ θέλοντι με ψυχραιμία και με θάρρος, όπως μάθαμε τόσα χρόνια, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, στον πόλεμο που μαίνεται».

Συμπληρωματικά, η Μερόπη Τζούφη, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Χρ. Μαντάς και ο βουλευτής Ξάνθης, Γρ. Στογιαννίδης κατέθεσαν τροπολογία που έγινε αποδεκτή, σχετικά με τα κριτήρια και τη μοριοδότηση για την πρόσληψη προσωπικού στις συγχρηματοδοτούμενες δράσεις: «Δομές παροχής βασικών αγαθών, Κέντρα Κοινότητας, Δομές Αστέγων» του ΕΣΠΑ 2014-2020.