Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου: Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της φετινής ημερίδας την Κυριακή 7 Αυγούστου, στα Κτίσματα


Αθήναι, 8 Αυγούστου 2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της φετινής ημερίδας Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου την Κυριακή 7 Αυγούστου 2016 στα Κτίσματα, η οποία διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Αδελφότητα Κτισμάτων και Νεοχωρίου Πωγωνίου, το Δήμο Πωγωνίου, την Τοπική Κοινότητα Κτισμάτων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού, υπό την αιγίδα του Περιφερειάρχη Ηπείρου. Προηγήθηκε η πρωινή Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του χωριού, οποίος είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρίου κυρίου Ανδρέα, την οποία παρακολούθησαν, εκτός από τους συνέδρους και τους κατοίκους του χωριού, και παιδιά από το παράρτημα της "Κιβωτού του Κόσμου" στην Πωγωνιανή. 
      Η εκδήλωση περιλάμβανε δυο μέρη. Το πρώτο αφορούσε τα εγκαίνια του νέου εξοπλισμού του Κέντρου Πολυφωνικού Τραγουδιού, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2006, και την παρουσίαση της Ομάδας Πολυφωνικού Τραγουδιού που δημιούργησε ο Δήμος Πωγωνίου. Μετά από ένα σύντομο χαιρετισμό του βουλευτή Ιωαννίνων κυρίου Ιωάννη Στέφου και του εκπροσώπου της Τοπικής Κοινότητας Κτισμάτων κυρίου Ιωάννη Τσιάβου, το λόγο έλαβε το Δήμαρχος Πωγωνίου κύριος Κώστας Καψάλης, ο οποίος μίλησε για το ρόλο και τη σημασία του συγκεκριμένου κτιρίου σε σχέση με το πολυφωνικό τραγούδι και τη μουσική παράδοση του Πωγωνίου γενικότερα, αλλά και τις δραστηριότητες της νεοσύστατης Ομάδας Πολυφωνικού Τραγουδιού του Δήμου.
       Στη συνέχεια, ο συνταξιούχος δάσκαλος και επί σειρά ετών πρόεδρος της τέως Κοινότητας Κτισμάτων κύριος Γεώργιος Παππάς ανέπτυξε την προέλευση, την ιστορία και την εξέλιξη του ηπειρώτικού πολυφωνικού τραγουδιού, τους κινδύνους που το απειλούν καθώς και τις προσπάθειες για την ανάδειξή του. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα βίντεο με πλούσιο αρχειακό υλικό. Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Πανεπιστημιακού κυρίου Μπάρκα από το Αργυρόκαστρο για την προσπάθεια της γειτονικής χώρας να παρουσιάσει το ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι ως αποκλειστικό στοιχείο της δικής της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάγκη να αναθεωρηθεί η σχετική απόφαση του Διεθνούς Οργανισμού UNESCO (2005), ενώ το πρώτο μέρος έκλεισε με την ερμηνεία πολυφωνικών τραγουδιών τόσο από παραδοσιακό πολυφωνικό συγκρότημα των Κτισμάτων όσο και από τη νεοσύστατη ομάδα πολυφωνικού τραγουδιού που ιδρύθηκε πρόσφατα από το Δήμο Πωγωνίου.
     Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου κύριος Γρηγόρης Άρμπυρος έκλεισε τις εργασίες του πρώτου μέρους αναφερόμενος στην ιστορία του κτιρίου του Κέντρου Πολυφωνικού Τραγουδιού και  διευκρίνισε ότι σήμερα εγκαινιάζουμε τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό του Κέντρου Πολυφωνικού Τραγουδιού. Εν συνεχεία διεκτραγώδησε την οικτρή κατάσταση της Επαρχίας μας από πλευράς ασφάλειας και αστυνόμευσης. Γενικότερα, κατήγγειλε διαχρονικά όλους τους υπουργούς Δημοσίας Τάξεως και Αμύνης μέχρι και σήμερα για την αθέτηση των υποσχέσεων των για την επαναφορά των συνοριοφυλάκων στην αρχική αριθμητική σύνθεση και επαναλειτουργία των σταθμών συνοριοφύλαξης που έκλεισαν. Επίσης και την υπόσχεση του νυν Υπουργού Αμύνης για την επάνδρωση των φυλακίων στρατού της παραμεθόριας περιοχής. Εν συνεχεία εισήγαγε τους συνέδρους  στο δεύτερο μέρος κάνοντας λόγο για το μείζον θέμα της ασφάλειας της ευαίσθητης παραμεθόριας επαρχίας Πωγωνίου και την  επείγουσα ανάγκη στελέχωσης  της με προσωπικό και κατάλληλα μέσα. Μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων ήταν η σειρά του κεντρικού ομιλητή, του Γενικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας και γεωλόγου κυρίου Στέλιου Λιάγκου να παρουσιάσει τα βασικά προβλήματα που απομένουν στο οδικό δίκτυο του Πωγωνίου, τα οποία είναι η επέκταση της Ιόνιας Οδού προς Κακκαβιά και η ολοκλήρωση της επαρχιακής οδού από το Χάνι Δελβινάκι ως το Σουλόπουλο Ιωαννίνων και ειδικά το τμήμα της στη θέση "Αρμύρες", το οποίο υποφέρει από συνεχείς κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα κάποια χωριά του Δήμου Πωγωνίου να μην έχουν εύκολη πρόσβαση στην έδρα του Δήμου ή ακόμα και να παραμένουν πρακτικά αποκλεισμένα. Για το σημείο αυτό μάλιστα έκανε λόγο για την ανάγκη άμεσης εκπόνησης ειδικής γεωλογικής μελέτης.
      Ενδιαφέρουσες ήταν οι παρεμβάσεις του εκπροσώπου της Ελληνικής Αστυνομίας για όσα έγιναν γύρω από το θέμα της ασφάλειας των κατοίκων των παραμεθόριων περιοχών, στον οποίο ο Πρόεδρος ανταπάντησε ότι δεν ικανοποιεί ο απολογισμός του έργου αυτού και έκανε έκκληση να γίνουν σεβαστές οι προτάσεις της Ομοσπονδίας που θα υποβάλλει στα συναρμόδια Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Αμύνης με τα πορίσματα του παρόντος συνεδρίου,  του εκπροσώπου του Περιφερειάρχη Ηπείρου κυρίου Οδυσσέα Πότση σχετικά με την κατάσταση του οδικού δικτύου του Δήμου Πωγωνίου, του τέως Βουλευτή Ιωαννίνων και επί σειρά ετών Υφυπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.  κυρίου Σταύρου Καλογιάννη για τους οδικούς άξονες της Ηπείρου και του προέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας κύριου Δόση, ο οποίος έκανε πρόταση για Παγκόσμιο Πανηπειρωτικό Συνέδριο. Παράλληλα, ο βουλευτής Ιωαννίνων κ. Ιωάννης Στέφος, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές και τοποθετήθηκε γύρω από τα θέματα του συνεδρίου, δεσμεύτηκε με παρέμβασή του να στηρίξει τη διεκδίκηση της ηπειρώτικης ταυτότητας του πολυφωνικού τραγουδιού και να δοθεί σύντομα οριστική απάντηση στο Δήμο Πωγωνίου για το θέμα του Μουσείου Καλπακίου.
          Χαιρετισμούς απεύθυναν επιπλέον ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Αμερικής κύριος Μιχάλης Σέρβος, ο κύριος Ελευθέριος Γείτονας, ιδρυτής και διευθυντής των ομώνυμων εκπαιδευτηρίων, ο πρόεδρος της Αδελφότητας Κτισμάτων κ. Χρήστος Μάτσιας και ο Κώστας Μάτσιας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας. Παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι κύριοι Νικόλαος Γαλίτσης, Στυλιανός Κουκουλάρης και Αναστάσιος Γιούνης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βασίλειος Μάτσιας, Δημοτικοί Σύμβουλοι της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, πρόεδροι και εκπρόσωποι Αδελφοτήτων και φορέων της επαρχίας μας αλλά και πλήθος κόσμου. Παράλληλα, στον ίδιο χώρο, τοπικοί παραγωγοί αγροτικών προϊόντων του Δήμου Πωγωνίου αλλά και τα εργαστήρια της "Κιβωτού του Κόσμου" παρουσίασαν τα προϊόντα τους στο κοινό. Οι εργασίες της ημερίδας έκλεισαν με τη  βράβευση  της πωγωνήσιας αγωνίστριας, ιδρύτριας και προέδρου του Συλλόγου Γυναικών Ηπείρου κυρίας Εύας Χαλατσά από την Αγία Μαρίνα. Κατόπιν, η φιλοξενούσα Αδελφότητα παρέθεσε προς τιμήν των προσκεκλημένων το καθιερωμένο νηστίσιμο γεύμα.



Εκ της Γραμματείας