Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στην Ήπειρο, με θέμα την προστασία των ηλικιωμένων από κλοπές και απάτες

Καταρτισμένοι αστυνομικοί πραγματοποίησαν ενημερωτικές διαλέξεις σε Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων και σε χώρους, όπου συγκεντρώνονται ηλικιωμένοι

Επίσης, αστυνομικοί διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια σε κατοίκους απομακρυσμένων χωριών, καθώς και σε πολίτες και επισκέπτες σε επιλεγμένα σημεία του οδικού δικτύου και σε κεντρικά σημεία των πόλεων της Ηπείρου, με χρήσιμες συμβουλές για πρόληψη κλοπών και απατών
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν, το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενημερωτικές δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα της Ελληνικής Αστυνομίας στην Ήπειρο, με θέμα την προστασία των πολιτών, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, από εγκληματικές συμπεριφορές.
Οι συγκεκριμένες δράσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, για την ενημέρωση των πολιτών της περιφέρειας μας, σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν, ώστε να προστατεύονται από τους επιτήδειους.
Ειδικότερα, καταρτισμένοι αστυνομικοί των Διευθύνσεων Αστυνομίας της Περιφέρειας μας (Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας) μετέβησαν σε είκοσι πέντε (25) χώρους που συγκεντρώνονται ηλικιωμένοι (Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, Πολιτιστικά Κέντρα των Δήμων και καφενεία), σε ολόκληρη την Ήπειρο, όπου πραγματοποίησαν ενημερωτικές διαλέξεις – παρουσιάσεις.
Στις εν λόγω διαλέξεις – παρουσιάσεις, οι αστυνομικοί ενημέρωσαν τους ενδιαφερόμενους σχετικά με τον τρόπο δράσης των επιτηδείων, ενώ τους συμβούλεψαν για το τι πρέπει να προσέχουν και τα μέτρα τα οποία πρέπει να λαμβάνουν προκειμένου να προστατεύονται από απάτες, κλοπές και ληστείες σε βάρος τους.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ανάπτυξη συμβουλών για την πρόληψη και την αποτροπή περιστατικών εξαπάτησης από επιτήδειους, ενός φαινομένου το οποίο παρατηρείται συχνά τον τελευταίο χρόνο σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και στην ανάγκη άμεσης ειδοποίησης της αστυνομικής δύναμης, προκειμένου να συμβάλει στον εντοπισμό και τη σύλληψη των κακοποιών.
Πιο αναλυτικά, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν ενημέρωση σχετικά με τη μεθοδολογία (modus operandi) δράσης, η οποία αποτυπώνεται ως ακολούθως:
Οι δράστες, έχοντας συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικές με τα υποψήφια θύματά τους, πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε αυτούς, προσποιούμενοι άλλοτε νοσοκομειακούς γιατρούς, άλλοτε δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως το παιδί τους) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού. Στη συνέχεια, ισχυρίζονται ότι για να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτείται η καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων διαφοροποιείται σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των υποψήφιων θυμάτων. Για να γίνουν πιο πειστικοί, άλλοι συνεργάτες τους παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία και προσποιούνται το συγγενικό τους πρόσωπο, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα. Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στο σπίτι τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, κοντά στο σπίτι.
Οι δράστες ισχυρίζονται ότι ένας στενός συγγενής των ηλικιωμένων (π.χ. γιος, κόρη, γαμπρός ή νύφη) εισήχθη εσπευσμένα σε κάποιο νοσοκομείο, λόγω τροχαίου ατυχήματος ή κάποιου άλλου εκτάκτου λόγου και απαιτούν χρήματα για να γίνει άμεσα κάποια ιατρική πράξη, συνήθως χειρουργική επέμβαση.
Οι δράστες εμφανίζονται στο σπίτι των ηλικιωμένων και προφασιζόμενοι ότι είναι υπάλληλοι Δ.Ε.Η., ΕΥ.Δ.Α.Π., Ο.Τ.Ε., Δ.Ε.Π.Α., επισκευαστές, κτλ., πείθοντας αυτούς για την ταυτότητά τους και προκειμένου επιλυθεί τυχόν βλάβη, εισέρχονται στο σπίτι, τους απασχολούν και αφαιρούν με τη μέθοδο αυτή χρήματα και κοσμήματα.
Οι δράστες εμφανίζονται σαν υποψήφιοι ενοικιαστές χώρων, που βρίσκονται στο ίδιο κτίριο με το σπίτι των ηλικιωμένων και την ώρα που αυτοί επιδεικνύουν τους χώρους, συνεργοί τους εκμεταλλευόμενοι την πιθανότητα η πόρτα του σπιτιού να είναι ανασφάλιστη, εισέρχονται στο σπίτι, με σκοπό την κλοπή.
Οι δράστες ισχυρίζονται ότι είναι τραπεζικοί υπάλληλοι και ότι επίκειται «κούρεμα καταθέσεων» και ζητούν χρηματικά ποσά από τους ηλικιωμένους, προκειμένου να μην κουρευτούν οι καταθέσεις.
Οι δράστες, προσποιούμενοι τους λογιστές, εφοριακούς ή τραπεζικούς υπαλλήλους κτλ., εντοπίζουν πεζούς ηλικιωμένους και τους μεταφέρουν με όχημα στην οικία ή σε τραπεζικό κατάστημα, όπου τους πείθουν να τους παραδώσουν χρηματική ποσά ή τιμαλφή για δήθεν διευθέτηση οικονομικών εκκρεμοτήτων ή για επείγουσα οικονομική ανάγκη στενών συγγενικών τους προσώπων (εξόφληση ενός χρέους, πληρωμή ασφαλιστηρίων συμβολαίων, αγορά ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων κ.λπ.,). Με τον τρόπο αυτό, αλλά και με την αναφορά σε συγγενικά πρόσωπα με ιδιαίτερη οικειότητα, επιδιώκουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και να μην αφήσουν περιθώρια δεύτερης σκέψης.
Οι δράστες εμφανίζονται σαν πλανόδιοι πωλητές (διαφόρων αντικειμένων και προϊόντων έναντι ιδιαίτερα χαμηλών τιμών), ιδίως σε ορεινά και απομακρυσμένα χωριά και με τη μέθοδο της απασχόλησης, πραγματοποιούν κλοπές στα σπίτια.
Οι δράστες προσεγγίζουν το υποψήφιο θύμα τους τη στιγμή που πραγματοποιεί συναλλαγή σε ΑΤΜ και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί υποκλέπτουν οπτικά το «ΡΙΝ» κατά την πληκτρολόγησή του, ενώ στη συνέχεια περιμένουν να ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Τη στιγμή της εξόδου της κάρτας από το ΑΤΜ ένας από τους δράστες ρίχνει στα πόδια του συναλλασσόμενου ένα χαρτονόμισμα και τον προτρέπει να το πάρει με το πρόσχημα ότι του έπεσε από την τσέπη. Οι δράστες εκμεταλλεύονται το χρονικό διάστημα που ο συναλλασσόμενος απασχολείται με το πεσμένο χαρτονόμισμα και αφαιρούν την κάρτα του από το στόμιο εξόδου του ΑΤΜ, τοποθετώντας στη θέση της μία άλλη. Μετά την αποχώρηση του συναλλασσόμενου, που δεν έχει αντιληφθεί τη αλλαγή της κάρτας, οι δράστες αφαιρούν το υπόλοιπο του λογαριασμού.
Μετά το τέλος κάθε διάλεξης ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, ενώ οι αστυνομικοί μοίρασαν φυλλάδια με διάφορες συμβουλές.
Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της πρόληψης απατών και κλοπών, αστυνομικοί των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων σε συνεργασία με τους κατά τόπους Δήμους, μοίρασαν φυλλάδια σε ηλικιωμένους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και χωριών, ενώ αστυνομικοί των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου (αστυνομικοί της γειτονιάς, πεζές και εποχούμενες περιπολίες), διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια σε πολίτες και επισκέπτες, σε επιλεγμένα σημεία του οδικού δικτύου, καθώς και σε κεντρικά σημεία πόλεων της Ηπείρου, με χρήσιμες συμβουλές προς αποφυγή θυματοποίησής τους.
Η Αστυνομία στην Ήπειρο θα συνεχίσει να είναι αρωγός και να πραγματοποιεί παρόμοιες δράσεις, συνεργαζόμενη με όλους τους Φορείς της περιοχής, για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης και για την ανάπτυξη διαύλου άμεσης και διαρκούς επικοινωνίας με τους πολίτες.
Για όλους τους ανωτέρω λόγους η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου προτρέπει τους πολίτες:
να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και προσεκτικοί όταν άγνωστοι προσπαθούν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικών ποσών και να ειδοποιούν άμεσα την αστυνομία και να προσπαθούν να συγκρατήσουν τα χαρακτηριστικά των δραστών και των οχημάτων με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα, χρώμα), για να βοηθήσουν το έργο των διωκτικών αρχών.
οι συγγενείς των ηλικιωμένων, να τους ενημερώνουν, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για τα τεχνάσματα και τους τρόπους δράσης που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περίεργες και ύποπτες κινήσεις που μπορεί να συμβαίνουν στο περιβάλλον των ηλικιωμένων.