Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

«Φτωχότερο» το Πωγώνι χωρίς τον Πέτρο Μπαδήμα

«Φτωχότερο» είναι από την Κυριακή το ακριτικό Πωγώνι. 

Ο Πέτρος Μπαδήμας, που για δεκαετίες το υπηρέτησε τόσο με τη δημοσιοϋπαλληλική του ιδιότητα, όσο κυρίως με την ενεργό συμμετοχή στα κοινά, έφυγε από τη ζωή, αργά το απόγευμα του Σαββάτου, σε ηλικία 82 ετών.
Ενδεικτική της αγάπης και της εκτίμησης που έτρεφαν στον αείμνηστο Πέτρο, συγχωριανοί και συμπατριώτες του, ήταν η κοσμοπλημμύρα που κατέκλυσε τον Ιερό Ναό Δελβινακίου για να  απευθύνουν το «ύστατο χαίρε», στον άνθρωπο που συνέδεσε την ύπαρξή του με το Πωγώνι.
Η συγκίνηση ήταν ευδιάκριτη στα πρόσωπα όλων, κατά τη διάρκεια της εξόδιου ακολουθίας που τέλεσε ο π. Χριστόδουλος, ο οποίος πέραν του ότι ήταν προσωπικός και οικογενειακός φίλος με τον μεταστάντα, είχε την τύχη να συνεργαστεί μαζί του για αρκετά χρόνια στην Εκκλησιαστική Επιτροπή του Δελβινακίου.
Απαρηγόρητες δέχτηκαν τα συλλυπητήρια συγγενών, φίλων, παλιών συναδέλφων κ.α., που είχαν σπεύσει στο Δελβινάκι, από όλο το Πωγώνι, αλλά και περιοχές των Ιωαννίνων η σύζυγός του Φρειδερίκη και οι θυγατέρες του Βάσω και Μαρία Μπαδήμα. 
Ανάμεσά τους ήταν ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης, ο Αντιδήμαρχος Ν. Γαλίτσης και πολλά στελέχη, νυν και πρώην, της Αυτοδιοίκησης.


Ο Πέτρος Μπαδήμας, ήταν όμως ένας άνθρωπος που έδωσε μαθήματα ευσυνειδησίας, ευπρέπειας και σεβασμού, κατά την μακρόχρονη θητεία του στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, συνδυασμός που σήμερα είναι δυσεύρετος: Αρχικά ως Διευθυντής του Δημόσιου Ταμείου Δελβινακίου και αργότερα ως στέλεχος της Β’  Εφορίας Ιωαννίνων, όπου έκανε πράξη την αρχή, ότι ο δημόσιος λειτουργός, είναι πρώτα «υπηρέτης του πολίτη».
Η αγάπη και η αγωνία του για τον τόπο του, ήταν συνεχής και αδιάλειπτη και την εκδήλωσε με την ενεργό συμμετοχή του στα κοινά και ιδιαίτερα στην τοπική αυτοδιοίκηση, εκλεγόμενος αρκετές φορές – και πάντα πρώτος-δημοτικός σύμβουλος Δελβινακίου, ενώ διατέλεσε και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στην εξόδιο ακολουθία κατατέθηκαν στεφάνια, ενώ έγιναν πολλές χρηματικές δωρεές σε μνήμη του, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Δελβινακίου, στα συσσίτια Περιβλέπτου Ιωαννίνων, στην «Κιβωτό του Κόσμου Πωγωνιανής», στη «Φλόγα» κ.α..