Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Η Κάλυμνος αγκάλιασε το 8ο Περιφερειακό Συνέδριο Βορειοανατολικού Αιγαίου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το 8ο Περιφερειακό Συνέδριο Βορειανατολικού Αιγαίου στην ακριτική Κάλυμνο, εκπληρώνοντας στο μέγιστο βαθμό τους τρεις βασικούς στόχους της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, σε ό,τι αφορά τα Περιφερειακά της Συνέδρια, και συγκεκριμένα την ενημέρωση των πολιτών για τους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νόσων, τη διαρκή επιμόρφωση των Καρδιολόγων και Ιατρών από άλλες ειδικότητες και την εκπαίδευση στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση. 
Η Κάλυμνος ήταν η συνέχεια ενός μακρύ οδοιπορικού της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα σε ακριτικές περιοχές και νησιά, με στόχο τη μείωση της θνητότητας και νοσηρότητας.
Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου -κατά τους χαιρετισμούς- ο Πρόεδρος της ΕΚΕ κ. Σ. Φούσας επισήμανε την αναγκαιότητα των Περιφερειακών Συνεδρίων, τόσο για την επιμόρφωση των Ιατρών όσο και την ενημέρωση των Πολιτών για τα Καρδιοαγγειακά Νοσήματα, επισημαίνοντας το πολύπλευρο έργο που πραγματοποιεί η ΕΚΕ σε όλη τη Ελλάδα, ενώ ο τ. Πρόεδρος της ΕΚΕ κ. Ι. Καλλικάζαρος περιέγραψε το επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου, τους στόχους του και ευρύτερα τις δράσεις της ΕΚΕ σε επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο. 
Χαιρετισμό πραγματοποίησαν εκπρόσωποι τοπικών Αρχών και ο Μητροπολίτης Καλύμνου. Πραγματοποιήθηκαν βραβεύσεις Ιατρών του νησιού αλλά και του κ. Ιωάννη Καλλικάζαρου, για τη συνολική προσφορά του στην επιστήμη και το λειτούργημά του καθώς και για την πολύχρονη προσφορά του στους συμπατριώτες του και το νησί που τον γέννησε.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΕΚΕ κ. Στέφανος Φούσας πραγματοποίησε ομιλία για την πρόληψη και αποφυγή του Οξέος Εμφράγματος του Μυοκαρδίου, ενώ καταξιωμένοι επιστήμονες με μακρά προσφορά στην Καρδιολογία, ανάμεσα στους οποίους οι Καθηγητές Π. Τούτουζας, Δ. Κρεμαστινός και Δ. Τούσουλης, σε μια κατάμεστη αίθουσα, παρουσίασαν στους πολίτες διαλέξεις σχετικές με την Προληπτική Καρδιολογία, τις Στενώσεις των Στεφανιαίων Αρτηριών, τις νεότερες θεραπείες της Στεφανιαίας Νόσου, το Κάπνισμα και ευρύτερα την υγεία της καρδιάς,  αναδεικνύοντας έτσι την ανάγκη για Πρόληψη Υγείας.


Το επιστημονικό μέρος του συνεδρίου -τη δεύτερη ημέρα- αποδείχτηκε πολύπλευρο και πλούσιο σε περιεχόμενο για Ειδικά Θέματα Καρδιολογίας, Επεμβατικής Καρδιολογίας, Προληπτικής Καρδιολογίας, ενώ αναδείχτηκε συγκεκριμένη θεματολογία σχετική με τις Αρρυθμίες και τη Στεφανιαία Νόσο, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε Καρδιολόγους και ιατρούς άλλων ειδικοτήτων να ενημερωθούν για τις τρέχουσες εξελίξεις.
Την τρίτη ημέρα του συνεδρίου 150 Καλύμνιοι, άτομα κυρίως νεαρής ηλικίας, εκπαιδεύτηκαν από πιστοποιημένους εκπαιδευτές της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση και στη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδιστή. Ήταν ένα σεμινάριο απόλυτα επιτυχημένο σε ό,τι αφορά την προσέλευση των Καλύμνιων και την εκπλήρωση του σκοπού του, που δεν είναι άλλος από τη μετάδοση χρήσιμης γνώσης και τεχνικών για την παροχή πρώτων βοηθειών σε άτομο που θα υποστεί καρδιακή ανακοπή.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν επίσης τιμητικές διαλέξεις στη μνήμη των αποθανόντων διακεκριμένων Καρδιολόγων Ιωάννη Γιαλάφου και Μιλτιάδη Κωλέττη.
Για την επιτυχία του 8ου Συνεδρίου Βορειοανατολικού Αιγαίου ιδιαίτερα σημαντική αποδείχτηκε η συμβολή του Δήμου Καλύμνου και του Ιατρικού Συλλόγου Καλύμνου.

Στιγμιότυπο από την τελετή έναρξης με κατάμεστο τον συνεδριακό χώρο που φιλοξένησε το 8ο Συνέδριο Βορειοανατολικού Αιγαίου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.