Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Χρήσιμες οδηγίες και λάθη προς αποφυγή στις Πανελλαδικές

Με μεγάλο ενδιαφέρον και τεράστια αγωνία αναμένουν οι 103.366 υποψήφιοι την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων τη Δευτέρα. 
Οι υποψήφιοι, οι οποίοι φέτος θα εξεταστούν είτε με το παλαιό είτε με το νέο σύστημα, διεκδικούν συνολικά 69.985 θέσεις στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας
Η πρεμιέρα θα γίνει με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, στο οποίο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των γενικών λυκείων, είτε δίνουν με το παλιό, είτε με το νέο σύστημα, αλλά και οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ (ομάδα Β') που δίνουν με το παλιό σύστημα. 
Με το ίδιο μάθημα, μία μέρα αργότερα, την Τρίτη, 17 Μαΐου, θα ξεκινήσουν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ που δίνουν με το νέο σύστημα και οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ (ομάδα Α') που δίνουν με το παλιό σύστημα. Σημειώνεται ότι τα μαθήματα, για τα οποία έχει καθοριστεί εξεταστέα ύλη κοινή για το παλαιό και το νέο σύστημα συνεξετάζονται.
Ήδη από τον Απρίλιο, οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, στο Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου, έχουν προμηθευτεί το δελτίο εξεταζομένου, με το οποίο θα προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο κατά τις ημέρες των εξετάσεων. Στο δελτίο εξεταζομένου αναγράφεται και το συγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο, στο οποίο οι υποψήφιοι θα προσέρχονται για την εξέταση στα πανελλαδικά μαθήματα.


Πλήρης οδηγός για τους υποψηφίους
Προσερχόμαστε στο εξεταστικό κέντρο στις 08.00 για την εξέταση, που αρχίζει 08.30
Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός μαθημάτων ειδικότητας στα ΕΠΑΛ. Τα μαθήματα για τα οποία έχει καθοριστεί εξεταστέα ύλη κοινή για το παλαιό και το νέο σύστημα συνεξετάζονται.
Η τοποθέτηση των υποψηφίων στις θέσεις και ο έλεγχος είναι ευθύνη των επιτηρητών.
Δελτίο εξεταζόμενου, ταυτότητα ή διαβατήριο, στυλό, μολύβι και γόμα είναι τα απαραίτητα.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης δεν επιτρέπεται στους εξεταζόμενους να βγουν από την αίθουσα εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις, με συνοδεία.
Δεν επιτρέπεται να φέρουμε βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό υγρό ή ταινία, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών ή επικοινωνίας ή άλλα αντικείμενα, εκτός από αυτά που επιτρέπονται σύμφωνα με τις οδηγίες της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων.
Αν κάποιος αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο ή οποιουδήποτε είδους σημειώσεις ή από γραπτό δοκίμιο άλλου εξεταζομένου ή θορυβεί και δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιτηρητών επιχειρώντας να αντιγράψει ή εμποδίζοντας την εξέταση άλλων εξεταζομένων ή δολιεύεται με άλλο τρόπο την εξέτασή του απομακρύνεται από την αίθουσα εξέτασης και το γραπτό δοκίμιο βαθμολογείται με τον κατώτερο βαθμό μηδέν (0).
Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού πρέπει να υποβάλουν αίτηση απευθείας στον Στρατό, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική ή στο Εμπορικό Ναυτικό.
Με το παλιό σύστημα μπορούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας μόνο οι Πυροσβέστες.
Για τμήματα που απαιτούν εξέταση σε ειδικό μάθημα απαιτείται η επιτυχία σε καθένα από τα αντίστοιχα ειδικά μαθήματα (βαθμολογική βάση του 10 με άριστα το 20).
Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τα ΤΕΦΑΑ και θα συμμετάσχουν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις, υποχρεωτικά θα συμμετάσχουν και στις πρακτικές δοκιμασίες (υγειονομική εξέταση και αγωνίσματα).
Υποψήφιοι για το 10%  (χωρίς νέα εξέταση)  μπορούν  να είναι μόνο όσοι εξετάστηκαν πανελλαδικά το 2014 ή το 2015 (με τα ημερήσια ΓΕΛ ή με τα ημερήσια ΕΠΑΛ). Όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων, δεν θα υποβάλουν Αίτηση-Δήλωση το Φεβρουάριο, αλλά απευθείας μηχανογραφικό δελτίο.
Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης των ΓΕΛ εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων χωρίς εξετάσεις), έχουν ήδη αποκτήσει  το πιστοποιητικό της πάθησής τους από τις αρμόδιες επταμελείς επιτροπές των νοσοκομείων. Αυτοί οι μαθητές, εφόσον δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, θα καταθέσουν μηχανογραφικό σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν αργότερα.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης...
• Διαβάζουμε τα θέματα 2 φορές τουλάχιστον. Την πρώτη φορά διαβάζουμε συνήθως επιπόλαια και μας διαφεύγουν πράγματα .
• Αρχίζουμε με την ερώτηση που ξέρουμε καλύτερα και προχωράμε στις υπόλοιπες χωρίς να καταναλώνουμε χρόνο σε μια δύσκολη ερώτηση ή ένα δύσκολο για μας θέμα.
• Χρησιμοποιούμε το πρόχειρο, όχι για να απαντήσουμε πλήρως τα θέματα αλλά για το «σκελετό» των απαντήσεων. Μη σπαταλήσετε το χρόνο σας σ' αυτό, είναι επικίνδυνο.
• Γράφουμε καθαρά χωρίς μουντζούρες, προσέχουμε την ορθογραφία και το συντακτικό.
• Καταναλώνουμε ολόκληρο τον χρόνο των γραπτών εξετάσεων, δεν βιαζόμαστε να βγούμε.
• Ελέγχουμε τις απαντήσεις, διορθώνουμε με ηρεμία τα λάθη μας.
Μετά το τέλος της εξέτασης...
Το μόνο που πρέπει να σας απασχολεί είναι το επόμενο μάθημα. Μην αναλωθείτε στο τι κάνατε στο προηγούμενο.
Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις
Επιθυμώ να είμαι υποψήφιος για τα ΤΕΦΑΑ. Πότε θα καταθέσω τη σχετική αίτηση;
Για να είστε υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ θα πρέπει να υποβληθεί σχετική αίτηση στις επιτροπές Υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας που θα πληροφορηθείτε απ' το σχολείο σας την περίοδο των εξετάσεων (Ιούνιος 2016) και να συμμετάσχετε στις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα).
Αν έχω σπασμένο χέρι, λίγους μήνες πριν τις εξετάσεις μπορώ να εξεταστώ προφορικά;
Ναι, αν πρόκειται για έκτακτους και επιγενόμενους λόγους (π.χ. σπάσιμο χεριού ή προσωρινή αναπηρία των άνω άκρων από γεγονός που μεσολάβησε μετά τη λήξη της προθεσμίας, μετά τις 29.2).
Δήλωσα συμμετοχή σε ειδικό μάθημα αλλά τελικά το μετάνιωσα. Τί γίνεται;
Θα αποκλειστείς από τα τμήματα που απαιτούν εξέταση σε αυτό.
Τι συμβαίνει αν δήλωσα συμμετοχή σε πέμπτο μάθημα αλλά τελικά δεν προσήλθα για εξέταση;
Θεωρείται ότι εξετάστηκες και πήρες γραπτό βαθμό μηδέν (0). Τα μόρια για κάθε πεδίο προκύπτουν από τα τέσσερα μόνο μαθήματα του κάθε πεδίου.
Ποιες στρατιωτικές σχολές δεν θα δεχθούν υποψηφίους;
Η Στρατιωτική Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων (ΣΙΡ) καθώς και το τμήμα Ελεγκτών Αεράμυνας της Σχολής Ικάρων. Άρα οι δύο ανωτέρω σχολές δεν θα υπάρχουν στο μηχανογραφικό δελτίο του 2016.
Για συμμετοχή με το 10% στις στρατιωτικές σχολές, αρκεί μόνο η κατάθεση του μηχανογραφικού;
Όχι, δεν αρκεί μόνο η κατάθεση του μηχανογραφικού. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν παρακολουθήσει τις αντίστοιχες προκηρύξεις των αρμόδιων υπουργείων και να έχουν υποβάλει αιτήσεις, ώστε υποχρεωτικά να περάσουν τις προκαταρκτικές εξετάσεις αυτών των Σχολών.


ΠΗΓΗ: www.newpost.gr