Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Η ομιλία του Βασίλη Τσίρκα, βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, στην Ολομέλεια της Βουλής για το Πολυνομοσχέδιο

Ομιλία στα πλαίσια της συζήτησης του Πολυνομοσχεδίου πραγματοποίησε το Σάββατο 21/5/2016, ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Τσίρκας.
Αρχικά ο κ. Τσίρκας εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη συμφωνία που διαφαίνεται τόσο σχετικά με την πρώτη αξιολόγηση όσο και με τη διευθέτηση του χρέους και τόνισε ότι πρόκειται για μια συμφωνία «που διαφέρει από αυτή του 2012, αφού η απομείωση του χρέους δεν θα εξαρτάται από τους εκάστοτε Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης αλλά από αντικειμενικούς και επιστημονικά καθορισμένους και αποδεκτούς δείκτες για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του».
Στη συνέχεια απευθύνθηκε στην αντιπολίτευση, αποδίδοντάς της τεράστιες ευθύνες για την οικονομική και ηθική χρεοκοπία της χώρας και την κάλεσε να απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήματα: «Γιατί ακριβώς μας κατηγορείτε; Επειδή οδηγούνται στη δικαιοσύνη όσοι λυμαίνονταν το δημόσιο πλούτο;
Το καθεστώς της ανομίας και της τεχνητής δικονομικής λήθης τελείωσε και οι υποθέσεις παίρνουν τον δρόμο της δικαιοσύνης.
Μήπως μας κατηγορείτε επειδή δύο εκατομμύρια συμπολίτες μας που έχασαν τις δουλειές τους τα προηγούμενα χρόνια ή αδυνατούσαν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους, όλοι, ανεξαιρέτως, τώρα έχουν το δικαίωμα της δωρεάν πρόσβασης στο εθνικό σύστημα υγείας;
Μήπως μας κατηγορείτε επειδή προστατεύσαμε τις κύριες συντάξεις, προστατεύσαμε την κύρια κατοικία και αίρουμε αδικίες δεκαετιών;
Μήπως τελικά μας κατηγορείτε γιατί χάνετε τα στηρίγματά σας στο μιντιακό κατεστημένο και τη διαπλοκή;»

Αναφερόμενος στο ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, ο κ. Τσίρκας τόνισε ότι θα είναι ελληνικό και θα διοικείται από την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα είπε: «Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία δεν είναι αποκλειστικά για πώληση αλλά για αξιοποίηση. Το αποτέλεσμα της σκληρής διαπραγμάτευσης είναι να αποδοθεί το 50% από τη λειτουργία του Ταμείου στο χρέος και το υπόλοιπο 50% στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
Στόχος  του Ταμείου είναι η διαχείριση και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με μακροπρόθεσμη προοπτική, στα πλαίσια ενιαίας στρατηγικής, με στόχο την ανάπτυξη. Δεν πρόκειται για ξεπούλημα, υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ αξιοποίησης και ιδιωτικοποίησης και δεν μπορεί τίποτα να αποφασιστεί χωρίς την έγκριση του Υπουργού».
Κλείνοντας την ομιλία του και απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο Βασίλης Τσίρκας έδειξε τον δρόμο που έχει χαράξει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση της Αριστεράς: «Είτε το θέλετε είτε όχι, η Ελλάδα αλλάζει σελίδα. Θα εργαστούμε σκληρά για να επιστρέψει το χαμόγελο στα χείλη των ανθρώπων που τους απαξιώσατε, τους στείλατε στην ανεργία, τους απολύσατε. Και η διαπλοκή, η διαφθορά και η πολιτική των φίλων και των κολλητών, δεν περιλαμβάνεται στα κεφάλαια αυτού του νέου βιβλίου. Θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να επιστρέψει η ευημερία και η ανάπτυξη στον πολύπαθο λαό μας».

Ομιλία του βουλευτή Άρτας, Βασίλη Τσίρκα, στην Ολομέλεια για το Πολυνομοσχέδιο - 21.5.2016
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
Ξέρουμε ότι η κατάσταση στην ελληνική κοινωνία δεν είναι εύκολη. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι μπορούν κάποιοι να διαστρεβλώνουν τη  αλήθεια.
Μετά από τόσα χρόνια σκληρής λιτότητας που βύθισε την ελληνική κοινωνία και την οικονομία και είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια του 25% του εθνικού μας πλούτου, αρχίζει να διαφαίνεται η έξοδος από αυτή την κατάσταση και ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας.
Είναι αισιόδοξα τα μηνύματα από την Ευρώπη για την επίτευξη της συμφωνίας για την πρώτη αξιολόγηση, η οποία θα συνδεθεί ρητά με το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους. Μιας συμφωνίας που διαφέρει από αυτή του 2012, αφού η απομείωση του χρέους δεν θα εξαρτάται από τους εκάστοτε Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης αλλά από αντικειμενικούς και επιστημονικά καθορισμένους και αποδεκτούς δείκτες για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του.
Πρώτη φορά μέσα στα τελευταία έξι χρόνια αρχίζει να φαίνεται φως στο τούνελ της ύφεσης και της λιτότητας. Όλα δείχνουν ότι αυξάνεται η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Πρόκειται για μια πραγματικότητα που την αποδέχονται όλοι εντός αλλά και εκτός συνόρων. Εκτός από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα.
Έχει γίνει πλέον κατανοητό σε όλους ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο να σηκώνει τις εμμονές και τα λάθη των προγραμμάτων των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Λάθη που κόστισαν ακριβά στον ελληνικό λαό. Είναι πράγματι λυπηρό να βλέπει κανείς τα κόμματα που ευθύνονται για την οικονομική και ηθική χρεοκοπία της χώρας, να μην αισθάνονται καμία ευθύνη για το κακό που προξένησαν στον τόπο και τον οδήγησαν στα Μνημόνια. Στα Μνημόνια που θεώρησαν επιβεβλημένα αλλά δεν διαπραγματεύτηκαν τίποτα ούτε αντέδρασαν στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών. Αυτοί είναι σήμερα που μας κουνάνε το δάχτυλο.
Ο ελληνικός λαός έχει κρίση, ξέρει πλέον και δεν σας εμπιστεύεται. Δυστυχώς, κυρίες και κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο δρόμος που διαλέξατε να ακολουθήσετε σας οδηγεί για άλλη μια φορά στο περιθώριο της ιστορίας και των εξελίξεων. Είναι ο ανεύθυνος δρόμος του λαϊκισμού και είναι ξεκάθαρο ότι τα κομματικά σας οφέλη είναι υπέρτερα των εθνικών αναγκών.
Γιατί ακριβώς μας κατηγορείτε; Επειδή οδηγούνται στη δικαιοσύνη όσοι λυμαίνονταν το δημόσιο πλούτο; Το καθεστώς της ανομίας και της τεχνητής δικονομικής λήθης τελείωσε και οι υποθέσεις παίρνουν τον δρόμο της δικαιοσύνης.
Μήπως μας κατηγορείτε επειδή δύο εκατομμύρια συμπολίτες μας που έχασαν τις δουλειές τους τα προηγούμενα χρόνια ή αδυνατούσαν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους, όλοι, ανεξαιρέτως, τώρα έχουν το δικαίωμα της δωρεάν πρόσβασης στο εθνικό σύστημα υγείας;
Μήπως μας κατηγορείτε επειδή προστατεύσαμε τις κύριες συντάξεις, προστατεύσαμε την κύρια κατοικία και αίρουμε αδικίες δεκαετιών;
Μήπως τελικά μας κατηγορείτε γιατί χάνετε τα στηρίγματά σας στο μιντιακό κατεστημένο και τη διαπλοκή; Πρώτη φορά βάζουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με την προκήρυξη του διαγωνισμού για τη νόμιμη δανειοδότηση των καναλιών. Όλοι στην Ευρώπη αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα. Εσείς; Όχι;
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Δεν πετάμε στα σύννεφα, ούτε πανηγυρίζουμε. Δεν θέλουμε να ωραιοποιήσουμε την κατάσταση. Η καθημερινότητα των πολιτών είναι δύσκολη. Αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τα θετικά βήματα που έχουν γίνει για τη χώρα μας και φέρουν την υπογραφή αυτής Κυβέρνησης. Ας δούμε όμως τι πετύχαμε σήμερα και τι ζητούσαν οι δανειστές αλλά και τι τους είχατε υποσχεθεί εσείς, κύριοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Μήπως τελικά μας κατηγορείτε, επειδή δεν αυξήσαμε τον ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια και το νερό από το 13% στο 23% και επιλέξαμε να αυξήσουμε 1% τον υψηλό φορολογικό συντελεστή; Η μήπως μας κατηγορείτε επειδή προστατέψαμε τις κύριες συντάξεις και τους μισθούς;
Δημιουργείται το ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που θα είναι ελληνικό και θα διοικείται από την Ελλάδα. Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία δεν είναι αποκλειστικά για πώληση αλλά για αξιοποίηση. Το αποτέλεσμα της σκληρής διαπραγμάτευσης είναι να αποδοθεί το 50% από τη λειτουργία του Ταμείου στο χρέος και το υπόλοιπο 50% στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
Στόχος  του Ταμείου είναι η διαχείριση και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με μακροπρόθεσμη προοπτική, στα πλαίσια ενιαίας στρατηγικής, με στόχο την ανάπτυξη. Δεν πρόκειται για ξεπούλημα, υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ αξιοποίησης και ιδιωτικοποίησης και δεν μπορεί τίποτα να αποφασιστεί χωρίς την έγκριση του Υπουργού.
Ανώτατο όργανο της Εταιρίας είναι ο Υπουργός Οικονομικών και η πλειοψηφία στο Εποπτικό Συμβούλιο ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο. Η Εταιρία αυτή είναι ελληνική, η διοίκησή της είναι ελληνική, θα εδρεύει στην Ελλάδα και θα διέπεται από το ελληνικό δίκαιο. Τελεία και παύλα στον λαϊκισμό και τη σκόπιμη διαστρέβλωση.
Αλλά και ο  ΕΝΦΙΑ, όχι μόνο δεν θα αυξηθεί για το μεγαλύτερο ποσοστό των ιδιοκτητών ακινήτων, αλλά 500.000 θα δούνε μείωση, αφού μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες.
Καταφέραμε να μην πληγούν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και θεσμοθετήθηκε από το προηγούμενο έτος ένα πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια  που προστατεύει τους ασθενέστερους δανειολήπτες από πλειστηριασμούς. Με τις διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου προστατεύεται το 93% των δανειοληπτών με εγγύηση την πρώτη κατοικία και απαγορεύεται να πωληθούν σε μη τραπεζικά ιδρύματα μέχρι το 2018.
Όλες οι μη τραπεζικές εταιρίες στις οποίες θα μεταβιβαστούν δάνεια υποχρεούνται να χρησιμοποιούν εταιρίες με έδρα την Ελλάδα και εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος. 
Ιδρύεται Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, αναπτύσσεται ένα Δίκτυο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών με 30 Κέντρα σε όλη την χώρα, με σκοπό την ενημέρωση και την υποστήριξη των δανειοληπτών.
Εσείς, κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνεχίζετε πιστοί στη γραμμή της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών και της πώλησης των κόκκινων δανείων;
Και μιλάτε τώρα εσείς που πετσοκόψατε τις συντάξεις κατά 40% τα τελευταία χρόνια, εκτοξεύσατε την ανεργία, την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία και διογκώσατε το δημόσιο χρέος.
Γνωρίζετε, όμως, αλλά δεν το λέτε στον ελληνικό λαό, ότι με το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης, το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα πέσουν στην πραγματική οικονομία, στην αγορά, 11 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι αρκετά για να ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας και η ανακούφιση της αγοράς. Ανοίγουμε τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο και μαζί συμπαρασύρονται και άλλες προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης.
Κυρίες και κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Γιατί δεν λέτε την αλήθεια στον ελληνικό λαό; Σύμφωνα με τα πλεονάσματα που είχατε συμφωνήσει στο δεύτερο μνημόνιο θα είχαν χρειαστεί 20 δις ευρώ επιπλέον μέτρα, δηλαδή μειώσεις μισθών, συντάξεων και υπερφορολόγηση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Τώρα δεν ψηφίζουμε νέα μέτρα πέρα από αυτά που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι με τη συμφωνία, την οποία ψηφίσατε και εσείς.
Τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα που διεκδικήσαμε και πετύχαμε είναι στόχοι εφικτοί και απόλυτα ρεαλιστικοί. Άρα δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικών αποκλίσεων. Ο μηχανισμός άλλωστε είναι αντικειμενικός και όχι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, βασίζεται στις εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας και όχι σε μελλοντικές προβλέψεις. Μήπως γι’ αυτό μας κατηγορείτε; Επειδή είχατε συμφωνήσει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% για το 2018 και εμείς το ρίξαμε στο 1,5% για το 2017 και 3,5% για το 2018;
Αλλά το χρέος που το βάλατε θηλιά στον λαιμό του ελληνικού λαού, εμείς θα το ελαφρύνουμε. Πρώτη φορά έχουμε ρητή δέσμευση για τη διευθέτηση του χρέους με σκοπό την απομείωσή του, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.
Είτε το θέλετε είτε όχι, η Ελλάδα αλλάζει σελίδα. Θα εργαστούμε σκληρά για να επιστρέψει το χαμόγελο στα χείλη των ανθρώπων που τους απαξιώσατε, τους στείλατε στην ανεργία, τους απολύσατε. Και η διαπλοκή, η διαφθορά και η πολιτική των φίλων και των κολλητών, δεν περιλαμβάνεται στα κεφάλαια αυτού του νέου βιβλίου. Θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να επιστρέψει η ευημερία και η ανάπτυξη στον πολύπαθο λαό μας.
Σας ευχαριστώ.