Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Άρθρο του Βασίλη Τσίρκα, βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, με τίτλο «Αλήθειες και ψέματα»

Του Βασίλη Τσίρκα*
         
          Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχτηκε στην κυβέρνηση για δεύτερη φορά τον Σεπτέμβριο του 2015, βάζοντας στο επίκεντρο της εκλογικής μάχης την αλήθεια μιας δύσκολης συμφωνίας. Μια συμφωνία, την οποία αναγκαστήκαμε να δεχτούμε, όταν η χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού. Αφού πρώτα παλέψαμε τις δικές μας θέσεις μέχρι τα άκρα και πέρα από αυτά. Υποσχεθήκαμε, όμως, ότι θα διαπραγματευτούμε σκληρά για να απαλύνουμε τις συνέπειες των μνημονίων, ότι θα δώσουμε μάχη για τις συντάξεις, ότι θα εφαρμόσουμε ένα παράλληλο πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης.
          Μια συμφωνία που, αν και δεν αποτελεί ντοκουμέντο του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφει υποχωρήσεις δικές μας αλλά και των δανειστών. 
Πολύ περισσότερο, όμως, περιγράφει μια πολύ ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή, που δίνει το περιθώριο για να επουλωθούν οι πληγές του 1ου και του 2ου μνημονίου. 
Συμφωνία για μέτρα 5,4 δις ευρώ, τα οποία δεσμευτήκαμε τον Σεπτέμβρη να τα εφαρμόσουμε με τον πιο δίκαιο κοινωνικά τρόπο, χωρίς να επιβαρύνουμε περισσότερο τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα, όταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εφάρμοσαν μέτρα συνολικού ύψους 63 δις ευρώ από το 2010 μέχρι το 2015, διαλύοντας τον κοινωνικό ιστό και καταρρακώνοντας την ελληνική οικονομία.
          Λένε ψέματα όσοι συνεχίζουν την εκστρατεία παραπληροφόρησης και καταστροφολογίας, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια τόσο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο όσο και για τους αριθμούς και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.


          Πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%, όταν το ΔΝΤ προέβλεπε -0,6%  έλλειμμα και ο στόχος της συμφωνίας ήταν – 0,25% έλλειμμα. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατάφεραν μέσα σε 5 χρόνια να συρρικνώσουν το ΑΕΠ της χώρας κατά 25% και να εκτοξεύσουν το δημόσιο χρέος και την ανεργία. Αλλά και η ανακοίνωση από τον Μάριο Ντράγκι της συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δείχνει ότι η κυβέρνηση δουλεύει με συστηματικό τρόπο για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.
          Προστατέψαμε τις κύριες συντάξεις, όταν οι δανειστές ζητούσαν 30% μείωση. Αλλά και για τις επικουρικές συντάξεις δόθηκε μεγάλη μάχη για να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ  είχαν νομοθετήσει από το 2012. Ενδεχόμενες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού - στη βάση των κανόνων που θα ισχύουν πλέον για όλους τους ασφαλισμένους και όχι μέσω οριζόντιων περικοπών – δεν θα επηρεάσει πάνω από το 10% των συνταξιούχων.
          Δεν είναι, λοιπόν, δυνατόν, να μιλάνε τώρα για καταστροφή αυτοί που κατέστρεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία με το εγκληματικό PSI που στοίχισε 13 δις ευρώ στα αποθεματικά τους, τη μείωση των μισθών, την εκτόξευση της ανεργίας και της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας.
          Δεν είναι δυνατόν να ξεχνάμε ποιος επέβαλε την πιστωτική ασφυξία, ποιοι καλούσαν τους δανειστές να έχουν ακόμη σκληρότερη στάση απέναντι στην κυβέρνηση της Αριστεράς, ποιοι ήθελαν και θέλουν ακόμη να αποτύχει η διαπραγμάτευση. Γιατί είναι γεγονός ότι τρέμουν μπροστά στην ιδέα ότι τα σενάρια της αριστερής παρένθεσης δεν βγαίνουν.
          Είναι γεγονός ότι εμείς προστατέψαμε την πρώτη κατοικία, όταν οι δανειστές ζητούσαν την πώληση σε μη τραπεζικής εταιρίες της συντριπτικής πλειοψηφίας των δανείων που σχετίζονται με την πρώτη κατοικία. Εμείς διατηρήσαμε τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, διευρύναμε τη φορολογική βάση μεταφέροντας μεγαλύτερο βάρος στα υψηλότερα εισοδήματα και βάλαμε τέλος στη φρίκη δίνοντας πρόσβαση στην Υγεία σε πάνω από 2 εκατομμύρια ανασφάλιστους Έλληνες πολίτες που είχαν μείνει χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
          Το οριστικό κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και η έναρξη της συζήτησης για το χρέος είναι τα κομβικά ζητήματα που θα καθορίσουν και τη συνέχιση αντίστοιχων πολιτικών. Είναι πολύ σημαντικό για τους πολίτες που ένιωσαν στο πετσί τους τις συνέπειες των καταστροφικών επιλογών των προηγούμενων χρόνων να έχουν δικαίωμα σε αυτονόητα αγαθά και να αρχίσουν να βιώνουν ότι κάτι αλλάζει όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και στο επίπεδο της καθημερινής αξιοπρέπειας.
          Στις πρόσφατες εκλογές του Σεπτέμβρη ζητήσαμε από τον λαό να μας εμπιστευτεί. Και παρά τα όσα γράφουν και λένε κάθε μέρα τα διαπλεκόμενα  ΜΜΕ, για να πείσουν τον λαό ότι είμαστε μια από τα ίδια, οι πράξεις μας, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες μας αλλά και η αποφασιστικότητά μας να βάλουμε τάξη στο άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να συγκρουστούμε με τη διαφθορά και τη διαπλοκή, πείθουν ακριβώς για το αντίθετο. Ο λαός ξέρει ποιοι χάιδευαν τόσα χρόνια τη διαπλοκή και τη διαφθορά, ο λαός ξέρει ποιοι φόρτωναν τα βάρη στα συνήθη υποζύγια. Ο λαός ξέρει ποιοι κυβερνάνε με γνώμονα τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και ποιοι κυβερνούσαν τόσα χρόνια με φωτογραφικές τροπολογίες αθωωτικές για κολλητούς και ημετέρους, ποιοι έπαιρναν τα θαλασσοδάνεια, ποιοι έβγαζαν δις ευρώ στο εξωτερικό.
          Αυτή η μεγάλη προσπάθεια είναι ορατή στην Ευρώπη και τους λαούς της, καταφέρνοντας πλήγματα στην ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική ηγεμονία και δυναμώνοντας προοδευτικές και δημοκρατικές φωνές στον πυρήνα των πιστών εφαρμοστών των πολιτικών της λιτότητας. Αυτές οι μετατοπίσεις σύντομα μπορούν να διευρυνθούν και να αλλάξουν την πορεία της Ευρώπης, φέρνοντάς την πιο κοντά στις ιδρυτικές της αρχές.
          Πορευόμαστε με ορίζοντα τετραετίας, ώστε οι εκλογές να γίνουν το 2019, όταν η χώρα θα έχει εξέλθει από τα μνημόνια και θα έχει αρχίσει να ανακτά μέρος των οικονομικών και κοινωνικών απωλειών και θα οργανώνει το μέλλον της σε δίκαιη και βιώσιμη κατεύθυνση.
         

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι βουλευτής Άρτας - ΣΥΡΙΖΑ.