Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Άνοιξε η έκθεση «Παμβώτις» με έργα από τα ΓΑΚ- Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου, το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας, την ομάδα αγιογράφων «Νυν και αεί δόξα Κυρίω δια χειρός ανθρώπων», τους ιδιώτες Γιαννιώτες συλλέκτες καθώς και τη Δημοτική Κοινότητα Νήσου Ιωαννίνων


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ

Πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων  των ΓΑΚ-Ιστορικού Αρχείου Ηπείρου (Σουφαρί Σεράι) η εκδήλωση «Παμβώτις» με ζητήματα αναδίφησης της νεώτερης ιστορίας, τα οποία είναι δυνατόν να θεμελιώσουν ή να ελέγξουν ερευνητικές υποθέσεις αποκαλύπτοντας τις συνεργατικές δράσεις της υπηρεσίας με συναρμόδιους και τοπικούς φορείς καθώς και ιδιώτες συλλέκτες.
Η έκθεση φιλοξενεί θεματικές ενότητες, όπως λεμβομαχίες-κωπιομαχίες στην Παμβώτιδα, Γιαννιώτικα και Υδραίικα ανδραγαθήματα, το σπουδαίο έργο της ομάδας αγιογράφων «Νυν και αεί δόξα Κυρίω δια χειρός ανθρώπων» τους Ελένη Δημαρά, Ανδρομάχη Κουντουριώτου, Μαρία Μακρογκίκα, Στέλιος Τζιαφέτας, Κυριακή και Νίκος Τσίμηλα, οι οποίες φιλοτέχνησαν ιερά πρόσωπα αγίους και αγίες από τα μοναστήρια του νησιού και την ευρύτερη περιοχή, όπως την Αγία Κόρη, το Νεομάρτυρα Άγιο Γεώργιο, τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, τον Άγιο Ιωάννη εκ Κονίτσης κ.α., το καΐκι ιδιοκτησίας Γεωργίου Ματσούκη, το οποίο δεσπόζει στην έκθεση με τη φυσική του δυναμική.
Η έκθεση πλαισιώνεται από το αρχειακό υλικό των ΓΑΚ-Ιστορικού Αρχείου Ηπείρου τα οποία παρουσιάζουν τον Αλιευτικό  Συνεταιρισμό Νήσου Παμβώτιδας, το Ταμείο Παμβώτις-Λαψίστα, το γόνο και την αλιεία.
Οι Γιαννιώτες, Α. Παπασταύρος και Π. Τσιλίκης οι οποίοι ακολουθούν την παράδοση της ηπειρώτικης «ευποιίας» την αγάπη για τον τόπο, την απρόσκοπτη αναζήτηση των ριζών, την ανάδειξη της ιστορίας και του ηπειρώτικου κάλλους, με τα έργα τους κοσμούν την έκθεση.
Η έκθεση αφιερώνεται στη μνήμη του Κωνσταντίνου Κίτσου Καθηγητή Παιδαγωγικής και Επίτιμου Γενικού Διευθυντού Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων και Τρίπολης, Διδάκτορα της Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης με ειδικεύσεις κατά τις σπουδές στο εξωτερικό στη Φιλοσοφία της Παιδείας, την Πειραματική Παιδαγωγική, την Παιδαγωγική Ψυχολογία και τη Συγκριτική Παιδαγωγική αποδίδοντας τιμή και σεβασμό στο πρόσωπό του, ο οποίος έλαβε τιμητικές διακρίσεις όπως το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος, το Μετάλλιο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, το Μετάλλιο του Δήμου Τριπόλεως Αρκαδίας, το Μετάλλιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το Βραβείο του Υπουργού Παιδείας σε διαγωνισμό συγγραφής βιβλίου ειδικής διδακτικής καθώς και συγχαρητήρια και ευχαριστήρια έγγραφα Υπηρεσιών και Οργανισμών. 
Η μεγάλη επιστημονική του συνεισφορά ανέρχεται σε 31 αυτοτελή έργα, 5 μεταφράσεις βιβλίων, 154 άρθρα και μελέτες σε περιοδικά και 75 ομιλίες, διαλέξεις και εισηγήσεις.
Συμμετείχε στην ενδεκαμελή επιτροπή για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Ε.Η.Μ., διετέλεσε Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και συμμετείχε σε 17 επιτροπές και συμβούλια πνευματικών, κοινωνικών και πολιτιστικών οργανισμών και ιδρυμάτων.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον καθαγιασμό της έκθεσης από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ Μάξιμο και την ξενάγηση στον χώρο των εκθεμάτων.
Προσκαλούμε όλους τους Γιαννιώτες να επισκεφτούν την έκθεση και τους μαθητές και φοιτητές, οι οποίοι μπορούν να προσεγγίσουν τις θεματικές ενότητες με εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως φύλλα εργασίας, σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα, αντιστοίχιση σε χάρτες και ζωγραφική, που ετοιμάστηκαν από το προσωπικό της Υπηρεσίας των ΓΑΚ-Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου.
Ώρες: 9.00 – 14.00
Τηλ. Επικοινωνία: 26510 34469
ΦΑΞ: 26510 30967