Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Αλέξανδρος Καχριμάνης: «H Ήπειρος ξέρει και από ξενιτιά, από πολλές δύσκολες καταστάσεις και σέβεται τους ανθρώπους που έχουν έρθει στον τόπο μας»

Στη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην άμβλυνση των προβλημάτων που διαπιστώνονται στην υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στα Κέντρα που έχουν επιλεγεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αναφέρθηκε σήμερα σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ιδιαίτερα την υποχρέωση των υπηρεσιών που εμπλέκονται στη διακίνηση των προσφύγων και μεταναστών, να προχωρούν σε διαχωρισμό των εθνικοτήτων τους, προκειμένου να αποφεύγεται η πρόκληση εντάσεων εντός των Κέντρων Φιλοξενίας:
"Σε κάθε κέντρο- τόνισε- πρέπει να υπάρχει ομοιογένεια. Δεν μπορεί να είναι Σύριοι μαζί με Αφγανούς, και Ιρακινούς. Έχουν τελείως διαφορετικό τρόπο ζωής και έχουμε ζητήσει από την αρχή το διαχωρισμό τους. Μας είχαν πει ότι θα έλθουν Σύριοι και Ιρακινοί, που όμως δεν τηρήθηκε".
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στη μέχρι τώρα συνδρομή της Περιφέρειας στην αντιμετώπιση προβλημάτων που υπήρχαν στα Κέντρα Φιλιππιάδος, Κόνιτσας και Δολιανών, ενώ εκτεταμένη αναφορά έκανε για το Κέντρο που έχει δημιουργηθεί στον Κατσικά και στο οποίο εντοπίζονται τα σοβαρότερα ζητήματα φιλοξενίας των προσφύγων. Αφού υπενθύμισε ότι η Περιφέρεια και ο Δήμος Ιωαννιτών είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για τον συγκεκριμένο χώρο, πρόσθεσε ότι ήταν ανέτοιμος για να υποδεχθεί κόσμο. Για να βελτιωθεί η κατάσταση η Περιφέρεια συνέδραμε στην επίστρωση του Κέντρου με χαλίκι, διέθεσε πίστωση για την αγορά προστατευτικών από νάιλον για τις σκηνές, κρεβάτια και στρώματα (από προσφορά επιχειρηματία από την Κέρκυρα), ενώ πρόκειται να μεταφέρει από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μοκέτες για την κάλυψη του εδάφους.
Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μετά την επικοινωνία που είχε με τον συντονιστή Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Βίτσα και την συγκρότηση του τοπικού συντονιστικού οργάνου, θα υπάρξει καλύτερη συνεργασία για την άμβλυνση των προβλημάτων που θα εντοπίζονται. Στο τοπικό Συντονιστικό που θα λειτουργεί με ευθύνη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα συμμετάσχουν εκπρόσωπος της Περιφέρειας, των Δήμων (κατά περίπτωση), της Αστυνομίας και της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

"Το παρήγορο είναι ότι από σήμερα έχουμε λόγο στη Συντονιστική Επιτροπή ώστε να γίνει συντονισμός και να έχουμε και εμείς κάποιο λόγο. Και θα βοηθήσουμε όπως είχαμε πει από την αρχή μαζί με τους Δημάρχους και τους εθελοντές. Γιατί η Ήπειρος ξέρει και από ξενιτιά, από πολλές δύσκολες καταστάσεις και σέβεται τους ανθρώπους που έχουν έρθει στον τόπο μας", κατέληξε.