Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Χαιρετισμός του Βασίλη Τσίρκα στην ανοιχτή εκδήλωση του Επιμελητηρίου Άρτας

Ο χαιρετισμός που απηύθυνε ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, στην ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016, στο Επιμελητήριο Άρτας, με κεντρικό ομιλητή τον Υφυπουργό Ιδιωτικών, Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, κ. Αλέξη Χαρίτση, και θέμα: «Επιχειρηματικότητα - Νέο ΕΣΠΑ 2014-2020».
Κυρίες και κύριοι,
Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να θέση να χαιρετίσω την αποψινή εκδήλωση και να καλωσορίσω κι εγώ απ’ την πλευρά μου στην Άρτα, τον Υφυπουργό  Ιδιωτικών, Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, Αλέξη Χαρίτση.
Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ το Επιμελητήριο Άρτας για την πρωτοβουλία αυτή, που θα δώσει τη δυνατότητα στους αρτινούς πολίτες να ενημερωθούν από τον καθ’ ύλην αρμόδιο για τις δυνατότητες, τις διεξόδους και τους στόχους του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.
Το νέο ΕΣΠΑ αποτελεί για μας ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο για τις απαραίτητες διαθρωτικές αλλαγές στη χώρα, που θα οδηγήσουν στην οικονομική και κοινωνική μεταστροφή. Είναι ένα εργαλείο που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την ανασύσταση του κοινωνικού ιστού.


Μέσα από τα Τομεακά και τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα υποστηρίζουμε τις επενδύσεις στην εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία. Στηρίζουμε την ανάπτυξη της υγιούς και ποιοτικής επιχειρηματικότητας, την αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών.
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που φέρνουμε, έρχεται να αντικαταστήσει τους παλαιότερους, οι οποίοι αποδείχτηκαν σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικοί. Ο νέος νόμος, λοιπόν, θα δώσει το σαφές στίγμα των προθέσεων και των στόχων μας.
Διαθέτει ξεκάθαρα καινοτόμα χαρακτηριστικά, αφού διευκολύνει και προωθεί τις επενδύσεις, προσφέροντας ταυτόχρονα ένα ασφαλές οικονομικό περιβάλλον, όπως φορολογική σταθερότητα, φορολογικά κίνητρα, επιδοτήσεις κ.α.
Βάζει στο επίκεντρο τα επιχειρηματικά δίκτυα, τη νεανική και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την  κοινωνική οικονομία, τις καινοτόμες επιχειρήσεις και τους νέους επιστήμονες. Στόχος μας να εισάγουμε ένα νέο ανταγωνιστικό μοντέλο με βάση την καινοτομία και την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Βασική προϋπόθεση όμως για την επιτυχία του ΕΣΠΑ 2014-2020 αποτελεί η σωστή και διαφανής ενημέρωση, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη ή φορέα να έχει πρόσβαση σε όποιο πρόγραμμα τον αφορά, για να μπορέσει κάνει χρήση των διαθέσιμων πόρων. Δεν θέλουμε να επαναληφθεί το ΕΣΠΑ των κολλητών και των κομματικών φίλων.
Ιδιαίτερα η περιοχή μας μπορεί να επωφεληθεί αποφασιστικά από την πλειοψηφία των προσφερόμενων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, με αιχμή του δόρατος εκείνα που αφορούν την Αγροτική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία, καθώς και τις Υποδομές Μεταφορών, το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη.
Η περιοχή της Άρτας διαθέτει τόσο το επιχειρηματικό δυναμικό όσο και μια πληθώρα νέων επιστημόνων που μπορούν να εκμεταλλευτούν τις προκλήσεις του νέου ΕΣΠΑ. Είναι μια ευκαιρία για τον Νομό της Άρτας που μπορεί να δώσει αναπτυξιακή πνοή και να μπούμε σε μια νέα εποχή με προοπτική για τους νέους, τους επιχειρηματίες, την τοπική κοινωνία.
Το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο αφορά άμεσα και τον Δημόσιο Τομέα και ειδικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μπορεί και οφείλει να παίξει καταλυτικό ρόλο στην πραγματοποίηση μεγάλων έργων, που μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
Στην περιοχή μας οφείλουμε να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες και τις ανάγκες και σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που παρέχει το ΕΣΠΑ, αλλά και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, να σχεδιάσουμε στοχευμένα έργα που θα συμβάλλουν αποφασιστικά και καταλυτικά στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.  
Κατά τη γνώμη μου οι μεγάλες παρεμβάσεις που πρέπει να τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης πρέπει να έχουν στραμμένο το βλέμμα:
-  Στον Πρωτογενή τομέα, την παραγωγή, τη μεταποίηση, τον αγροτοδιατροφικό τομέα.
-  Τα μεγάλα αρδευτικά έργα που θα συνδεθούν άμεσα με την παραγωγή και θα μειώσουν το κόστος της.
- Τον Αμβρακικό κόλπο και την ανάπτυξη των γύρω περιοχών με σεβασμό στο περιβάλλον.
- Τα Τζουμέρκα και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής με έργα στρατηγικής σημασίας , όπως είναι ο παραλίμνιος δρόμος που θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη των Τζουμέρκων, ο εναλλακτικός τουρισμός, το χιονοδρομικό κέντρο.
-   Την ενεργειακή εξοικονόμηση.
-  Τον πολιτισμό, τον τουρισμό και την ανάδειξη των μνημείων.
-  Την ενίσχυση των υποδομών της υγείας και της παιδείας, του αθλητισμού.
-  Τη μείωση της ανεργίας των νέων
Τα τέσσερα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ ανοίγουν αυτές τις ημέρες θα αποτελέσουν κινητήριο μοχλό για την ώθηση της οικονομίας.

Τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, αν τα χρησιμοποιήσουμε σωστά, μπορούν να οδηγήσουν σε μια νέα αρχή για την οικονομία, με απώτερο στόχο να βγούμε από τον λαβύρινθο των μνημονίων και της διαρκούς ύφεσης που ταλανίζουν τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και να περάσουμε σε μια μεταμνημονιακή εποχή.