Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Επιτροπή Περιβάλλοντος: Δράσεις Περιφέρειας για τα αλιευτικά καταφύγια - Λειτουργία ΧΥΤΑ Ιωαννίνων

Δράσεις προκειμένου τα αλιευτικά καταφύγια της Ηπείρου να έχουν "μεικτή" χρήση από αλιευτικά, αλλά και τουριστικά σκάφη/ σκάφη αναψυχής υλοποιεί η Περιφέρεια. Η σχετική ενημέρωση έγινε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Ηπείρου, με αφορμή τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής επί της Μ.Π.Ε. του έργου «Μετατροπή του υφιστάμενου καταφυγίου Συβότων σε τουριστικό καταφύγιο και εγκατάσταση πλωτών προβλητών».
Η πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Τ. Καλογιάννη υπογράμμισε την προσπάθεια που καταβάλλει η περιφερειακή αρχή για τη νομιμοποίηση των αλιευτικών καταφυγίων (κυρίως στην Π.Ε. Πρέβεζας) και τη μετατροπή της χρήσης τους σε "μεικτή". «Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση των σχετικών μελετών και Μ.Π.Ε., ενώ έχουν κατατεθεί οι φάκελοι στις αρμόδιες υπηρεσίες για τη νομιμοποίηση των αλιευτικών καταφυγίων. Και αυτό γίνεται για να μπορέσουν μελλοντικά να ενταχθούν αυτοί οι χώροι σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, προκειμένου να υλοποιηθούν οι απαραίτητες υποδομές για την καλύτερη εξυπηρέτηση των χρήσεων».


Το συγκεκριμένο έργο («Μετατροπή του υφιστάμενου καταφυγίου Συβότων σε τουριστικό καταφύγιο και εγκατάσταση πλωτών προβλητών») περιλαμβάνει την εγκατάσταση δύο πλωτών προβλητών και τον καθορισμό βέλτιστης διάταξης σκαφών. Με την συγκεκριμένη τροποποίηση θα αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες στα συγκεκριμένα σκάφη, ενώ θα επιτευχθεί αύξηση της συνολικής χωρητικότητας του καταφυγίου.
Άλλες αποφάσεις
Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Ιωαννίνων Περιφέρειας Ηπείρου (Ν. Ιωαννίνων) για την υλοποίηση του έργου «Απομάκρυνση στραγγιδίων για την αποφόρτιση του κυττάρου του Χ.Υ.Τ.Α. 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου ( Ν. Ιωαννίνων)».
Η κ. Καλογιάννη ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τις διαδικασίες που ξεκίνησε και έχει σε πλήρη εξέλιξη η Περιφέρεια για τη διαχείριση του συγκεκριμένου έργου. «Ήδη από το Δεκέμβριο του 2012 έγινε η ανάθεση για τη σύνταξη μελέτης για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς επεξεργασμένων στραγγιδίων του λειτουργούντος ΧΥΤΑ στο Βιολογικό Καθαρισμό Ιωαννίνων. Έχουν ολοκληρωθεί όλα (μελέτες - εγκρίσεις - αδειοδοτήσεις) και έχει βρεθεί και η συγχρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡΑΑ. Εμείς έχουμε προχωρήσει τις διαδικασίες και για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και για τη Μονάδα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έχει βγάλει ούτε μια πρόσκληση. Το ΕΠΠΕΡΑΑ εδώ και ένα χρόνο δεν έχει προχωρήσει τίποτε. Εμείς είμαστε πανέτοιμοι εδώ και καιρό».
Μεταξύ άλλων, από την Επιτροπή εγκρίθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου σε επόμενες τουριστικές εκθέσεις για το 2016. Αναλυτικά, πρόκειται για τις εκθέσεις: I.F.T. στο Βελιγράδι (19-21/2), I.T.B. στο Βερολίνο (9-13/3), «Ταξίδι» στην Κύπρο (Απρίλιος), W.T.M. στο Λονδίνο (7-9/11). Philoxenia στη Θεσσαλονίκη (17-20/11).


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr