Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Τρεις σημαντικές τροπολογίες ψηφίστηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής δίνουν λύσεις σε σημαντικά ζητήματα

Παρατείνονται οι συμβάσεις εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας, το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και το έργο των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας

Τρεις σημαντικές παρεμβάσεις πραγματοποίησε η κυβέρνηση με τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή και ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια, στα πλαίσια του Σχεδίου Νόμου «Βοσκήσιμες γαίες της Ελλάδας και άλλες διατάξεις». Πρόκειται για παρεμβάσεις που δίνουν λύσεις σε σημαντικά ζητήματα που είχαν προκύψει και αφορούν ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.     
  
Αναλυτικά οι τροπολογίες:
•Παρατείνονται για έναν χρόνο οι συμβάσεις εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους ΟΤΑ. Με αυτή την τροπολογία παρατείνονται αυτοδικαίως μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016 οι ισχύουσες ατομικές συμβάσεις, καθώς και όσες ατομικές συμβάσεις έχουν λήξει μέχρι και 30 ημέρες πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης.


Η τροπολογία αφορά περίπου 4.000 εργαζόμενους που απασχολούνται στην καθαριότητα των κτιρίων των δημοσίων υπηρεσιών, των ανεξαρτήτων αρχών, των ΝΠΔΔ, των ΝΠΙΔ και των ΟΤΑ, καθώς και στην αποκομιδή απορριμμάτων των δήμων. Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες συμβάσεις έληγαν εντός του έτους και είχαν ανανεωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 με τον Νόμο Κατρούγκαλου.
•Ψηφίστηκαν οι τροπολογίες σχετικά με τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Πιο συγκεκριμένα, από το σχολικό έτος 2016 -17 θα συνυπολογίζεται η προϋπηρεσία στους πίνακες αναπληρωτών από 1η Σεπτεμβρίου του έτους 2010, ενώ πλέον αίρεται η ποινή διετούς αποκλεισμού για τη μη ανάληψη υπηρεσίας αναπληρωτών (έναρξη ισχύος από το σχολικό έτος 2016-2017). Με τις παρούσες τροπολογίες θεραπεύονται αδικίες που ταλανίζουν επί σειρά ετών τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
• Παρατείνεται το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» μέχρι 31/12/2016 και το έργο των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας μέχρι 30/6/2016. Η παροχή φροντίδας σε ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρία και κοινωνικώς ευάλωτες ομάδες αποτελεί για εμάς πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησης σε αυτή την περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που διανύουμε. Η εξασφάλιση της παροχής αυτής συνιστά συνταγματική υποχρέωση του Κράτους.