Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Έκλεψαν οκτώ εικόνες από τον ιστορικό Ναό Κακόλακκου!

Νέα υπόθεση ιεροσυλίας στην ακριτική περιοχή του Πωγωνίου, η τρίτη σε διάστημα τριών μηνών, απασχολεί την Αστυνομία και προβληματίζει έντονα τους κατοίκους της περιοχής. 
Τη φορά αυτή οι άγνωστοι δράστες έκλεψαν από εκκλησία του σχεδόν έρημου από κατοίκους  χωριού Κακόλακκος οκτώ εικόνες – ελαιογραφίες!
Η κλοπή εντοπίστηκε από κατοίκους τη Δευτέρα και εικάζεται ότι διαπράχτηκε το προηγούμενο βράδυ. 
Όπως διαπιστώθηκε οι δράστες είχαν παραβιάσει την πόρτα του Ιερού ναού του Αγίου Δημητρίου και από το τέμπλο -που είναι αφιέρωμα των Μποτσαραίων,  καθώς εκεί είχε το ορμητήριό του ο Μάρκος Μπότσαρης την περίοδο 1814-1820-  είχαν αφαιρέσει μια προθήκη και τις οκτώ εικόνες.
Την έρευνα για την ανακάλυψη των δραστών, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου! 
Προφανώς η ηγεσία της τοπικής αστυνομίας θεωρεί ότι ένα αποψιλωμένο αστυνομικό τμήμα, το οποίο μάλιστα σχεδιάζεται να μετακινηθεί στα ενδότερα του Νομού, είναι σε θέση να εξιχνιάσει υποθέσεις που απαιτούν υψηλή εξειδίκευση, μέσα, αλλά και έμψυχο δυναμικό. 
Αναγκαία η φύλαξή τους
Η νέα κλοπή εικόνων, επαναφέρει στο προσκήνιο τον προβληματισμό για τη συγκέντρωση σε ένα ασφαλές μουσείο  όσων  παλαιών εικόνων και   θρησκευτικών κειμηλίων διασώζονται ακόμη, προκειμένου να προστατευθούν από τους αρχαιοκάπηλους και τους ιερόσυλους.
Ειδικά μάλιστα σε χωριά, όπως ο Κακόλακκος και άλλα στα οποία είτε δεν διαμένουν κάτοικοι τους χειμερινούς μήνες, είτε υπάρχουν ελάχιστοι, αυτό πρέπει να γίνει κανόνας και να εφαρμοστεί άμεσα. Διαφορετικά δεν θα μείνει απολύτως τίποτε, ούτε καν αντίγραφα στους Ναούς και στα άλλοτε ακμάζοντα μοναστήρια του Πωγωνίου, της Κόνιτσας, αλλά και του Ζαγορίου.
Δεινοπαθούν οι κάτοικοι 
Το νέο συμβάν, θέτει επιτακτικά το ζήτημα ενίσχυσης του Αστυνομικού Τμήματος Δελβινακίου και την εντατικοποίηση των ελέγχων στην παραμεθόρια ζώνη, μαζί βεβαίως με τους αστυνομικούς των συνοριακών τμημάτων. Αυτό έπρεπε και πρέπει να είναι στις προτεραιότητες και στους σχεδιασμούς της ΕΛΑΣ και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και όχι η μεταφορά των σημερινών μονάδων και η ολική εγκατάλειψη της παραμεθόριας περιοχής. Γιατί εκτός από τα ακριτικά χωριά του Πωγωνίου, έντονα προβλήματα αστυνόμευσης αντιμετωπίζουν και τα χωριά που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του Κασιδιάρη (Σιταριά-Παρακάλαμος-Κουκλιοί κ.α.), καθώς θεωρείται περιοχή, την οποία χρησιμοποιούν ως πέρασμα έμποροι ναρκωτικών, όπως επιβεβαιώνεται και από τα αστυνομικά δελτία, με πλέον πρόσφατο το προχθεσινό τη σύλληψη  πέντε  ατόμων στο Βασιλόπουλο με 52 κιλά χασίς.
Πέραν αυτών όμως οι κάτοικοι των χωριών αυτών δεινοπαθούν και από κλοπές που γίνονται από περιφερόμενους και ανεξέλεγκτους «επισκέπτες».
Τα κρούσματα εξαπάτησης είναι αλλεπάλληλα, δύο μάλιστα αναφέρεται ότι συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες, ένα στον συνοικισμό Παηδονιά και ένα στον Παρακάλαμο με θύματα ηλικιωμένες γυναίκες, των οποίων μέρα μεσημέρι «πλανόδιοι» τους  πήραν ότι χρήματα είχαν για τις καθημερινές τους ανάγκες. Όπως μάλιστα επισημαίνουν κάτοικοι της περιοχής, η αστυνόμευση είναι ευκαιριακή, οι προληπτικές περιπολίες της αστυνομίας ελάχιστες και άνευ ουσίας και φυσικά ο σχεδιασμός δεν μπορεί να περιλαμβάνει ελέγχους μόνο στο εθνικό οδικό δίκτυο.