Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

Κατασυγκίνησε το ακροατήριο, η παρουσίαση του συγγραφικού έργου του Ηπειρώτη λογοτέχνη και λαογράφου Μητς Μήτση, την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015, από τον Πανηπειρώτικο Σύλλογο Ασπροπύργου

Πλήθος αισθημάτων και αναμνήσεων κατέκλυσε το πολυπληθές ακροατήριο, την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015, στο οίκημα του Πολιτιστικού Κέντρου Ηπειρωτών Ασπροπύργου, όπου ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Ασπροπύργου, παρουσίασε το συγγραφικό έργο του Ηπειρώτη λογοτέχνη και λαογράφου Μητς Μήτση.
Συγκεκριμμένα, από το πλούσιο συγγραφικό έργο του λογοτέχνη,  παρουσιάστηκαν τα βιβλία του, ''Όταν μιλούν τα όπλα, δακρύζουν και τα κρίνα'' και ''Πρόβα θανάτου 3! 13! 613!''. Τα έσοδα από το πρώτο βιβλίο θα διατεθούν στο Χαμόγελο του Παιδιού και του δεύτερου θα διατεθούν για οικονομική ενίσχυση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.

Για τα 2 βιβλία και την εν γένει συγγραφική προσφορά του Μητς Μήτση, μίλησαν:
Ο Βασίλης Βενέτης, συγγραφέας, πρώην μέλος του Προεδρείου της ΠΣΕ και πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.
Ο Λευτέρης Γείτονας, εκπαιδευτικός και συγγραφέας, Πρόεδρος του Δ.Σ. των ''Εκπαιδευτηρίων Γείτονα'' και
 Ο Διονύσης Παπαχρήστος, πρώην μέλος του Προεδρείου της ΠΣΕ, Ηλεκτρολόγος-Μηχανολόγος ΕΜΠ.
Την εκδήλωση καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Ασπροπύργου Κώστας Ζηκόπουλος και χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ασπροπύργου Μελέτης Μπουραντάς και ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Δόσης.
Μελοποιημένους στίχους ποιημάτων του συγγραφέα Μητς Μήτση ερμήνευσε η παραδοσιακή ηπειρώτικη κομπανία ''Οι Λαλητάδες''.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης  προσφέρθηκαν ηπειρώτικα εδέσματα και ηπειρώτικο τσίπουρο και ακολούθησε γλέντι και χορός, υπό τους ήχους και τραγούδι των ''Λαλητάδων'', που ανέλαβαν την μουσική ευόδωση των παρευρισκομένων, χωρίς μικροφωνική υποστήριξη.

Αίσθηση προκάλεσαν οι ομιλίες και των  3 ομιλητών, για το συγγραφικό έργο του Μητς Μήτση, την εν γένει προσφορά του στην ηπειρώτικη αποδημία της Αττικής, την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, την ιδιαίτερη πατρίδα του το Πολύδροσο Θεσπρωτίας, καθώς και την τεράστια προσπάθεια συγκέντρωσης υλικού για την δημιουργία του λαογραφικού μουσείου, που προς το παρόν φιλοξενεί στο σπίτι του. Κατασυγκίνησε το 30λεπτό video που δημιούργησε και παρουσίασε, ο Διονύσης Παπαχρήστου, με την ζωή του συγγραφέα και τη συγγραφική του προσφορά.

Καθένας από τους ομιλητές κατέθεσε, μιλώντας για το αντικείμενο που είχαν επιμεριστεί να αναλύσουν, βιωματικές αναφορές για τον Μητς Μήτση, καθώς και βιωματικά δικά τους στοιχεία, παντρεύοντας το περιεχόμενα των βιβλίων που παρουσίασαν, με τη ζωή του συγγραφέα, τον οποίον γνώριζαν πολλά χρόνια, τις δικές τους αντίστοιχες  βιωματικές παραστάσεις και την ηπειρώτικη αποδημία, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των ακροατών, που έβλεπαν σε αυτά που άκουγαν παρόμοιες δικές τους ιστορίες.


Ο Βασίλης Βενέτης που παρουσίασε  το βιβλίο ''Όταν Μιλάν τα Όπλα, Δακρύζουν και τα Κρίνα'' είπε ότι, ο συγγραφέας αποσκοπεί στους νέους μας, προτρέποντας τους, να βγούνε επί τέλους από τη βολή τους, να εγκαταλείψουν τον αλλοτριωμένο βηματισμό, με ψηλά το κεφάλι και οδηγό τις ηθικές αρχές και αξίες, το πάθος του αγώνα με τις ανυπολόγιστες θυσίες των προγενέστερων γενεών μας και να πορευτούν στο Ελληνικό πνεύμα, στη μοναδική αλήθεια, στο παγκόσμιο φως, στον εαυτό τους.  Το βιβλίο αυτό τόνισε, ότι είναι αφιερωμένο, πρωτίστως στη μνήμα όσων αναγράφονται σε αυτό, οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, για το βήτα ή για τον άλφα λόγο, έχασαν τη ζωή τους, καθώς και σε όσους θυσιάστηκαν, εν ολίγοις στους αγωνιστές, στους πραγματικούς πατριώτες, που έπεσαν μαχόμενοι για την ιδέα της πατρίδας.


Ο Λευτέρης Γείτονας που μίλησε για το βιβλίο  «Πρόβα Θανάτου, 3! 13! 613!», πέραν των βιωματικών αναφορών που περιέγραψε, είπε ότι
''είναι εννεαμη-νήτικο, η σύλληψή του έγινε στα μέσα του Δεκέμβρη 2011 και γεννήθηκε στον καύσωνα με τις μεγάλες πυρκαγιές, στα μέσα του Αυγούστου 2012. Επομένως είναι αρτιμελές και φωτιά, καυτό καμίνι. Αν είναι ή δεν είναι, αν έχει ή δεν έχει κουσούρια και πόσα έχει, αν έχει, αυτό εξαρτάται από τον αναγνώστη, από ποια οπτική γωνία αγναντεύει τον ορίζοντα γύρω του. Η «Πρόβα Θανάτου, 3! 13! 613!», είναι ένα βιβλίο για προληπτικούς, αλλά και για εκείνους που δεν είναι.
Είναι ένα βιβλίο για όσους δε φοβούνται το θάνατο, αλλά και για εκείνους που φοβούνται το θάνατο, διότι οι αναγνώστες, με το διάβασμά του θα αναθαρρήσουν. Είναι το αυθόρμητο ξέσπασμα, ενός αγανακτισμένου πολίτη, όπου απεγνωσμένα, μέσα από το αδιέξοδο της απελπισίας, που βρίσκεται και αυτός, όπως οι περισσότεροι τα τελευταία χρόνια, μάχεται τα κακώς κείμενα. Το βιβλίο «Πρόβα Θανάτου, 3! 13! 613!» είναι χωρίς αναστολές, δε βάζει κανένα φραγμό και δε χαμπερίζει κανένα! Δεν έχει αρχή, ούτε μέση, αλλά και τέλος! Όπου και αν το ανοίξει ο αναγνώστης, είναι μέση, είναι τέλος, είναι μι' αρχή. Διαβάζεται από όλους. Προβάλλει το κοινό αίσθημα, την επιθυμία και των σχολιασμό όλων! Αναφέρει τα όσα μεταξύ μας λέμε, για τους υπεύθυνους της σημερινής κρίσης, όπου δημόσια διστάζομε να τα πούμε. Γι' αυτό το βιβλίο, «Πρόβα Θανάτου, 3! 13! 613!», οι αναγνώστες θα το αγαπήσουν και θα το επαινέσουν, πολλοί δε, εξ αυτών, θα το μισήσουν, θα το κατακρίνουν, θα το κατηγορήσουν, θα το συκοφαντήσουν και θα το πολεμήσουν''
Από το Δήμο Ασπροπύργου,μαζί με το Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου και Δημοτικό Σύμβουλο Μελέτη Μπουραντά, που χαιρέτησε την εκδήλωση εκ μέρους του Δημάρχου Νίκου Μελετίου, το παρόν έδωσαν, ο Αντιδήμαρχος Αναστάσιος Παπαδόπουλος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Αντώνης Κοναξής, Γεώργιος Φίλης, Γιώργος Τσόκας, Γιάννης Ηλίας και Νίκος Νταλακώστας, Παρέστη ακόμη η Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής Παναγιώτα Παππά και  ο Αντιδήμαρχος Δήμου Φυλής Σπύρος Μπρέμπος.
Από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία εκτός του Προέδρου Γιώργου Δόση, παρέστησαν, ο πρώην Πρόεδρος Γιώργος Οικονόμου, ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής, η Γενική Γραμματέας Ελευθερία Σιαμέτη, ο Αναπληρωτής Ταμίας Χριστόφορος Τζαρτζούλης και τα μέλη του Δ.Σ. Σταματία Δάλλα και Ηλέκτρα Κίκη.  Ακόμη παρέστησαν, η Ηπειρώτισσα παιδίατρος και πρώτη επιλαχούσα στις βουλευτικές εκλογές στην Περιφέρεια Αττικής με το ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Καράλη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Λαυρεωτικής Μανώλης Λαμπίρης, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου Δημήτρης Δάλλας, το μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Γυναικών Ηπείρου Αττικής Ρωξάνη Μαύρου, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Αποδήμων Ρωμανιωτών Λάκκας Σουλίου Θοδωρής Τζαρτζούλης, το μέλος του Δ. Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων Σχολής Βελλά Αδαμάντιος Παπαχρήστου και ο Βασίλης Δέδες Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Ασπροπύργου ''Τροία''.
Αξίζουν θερμά συγγχαρητήρια στον Πρόεδρο Κώστα Ζηκόπουλο και τα μέλη του Δ.Σ. του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Ασπροπύργου για την πετυχημένη εκδήλωση.