Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

«Μην αφήσετε χωρίς αστυνόμευση τα ακριτικά χωριά της Ηπείρου…»!

Ύστατη έκκληση φορέων και κατοίκων προς την Κυβέρνηση


Μετά τους Δελβινακιώτες και τον Δήμο Ζηρού, διαμαρτύρεται και η Κόνιτσα για το ενδεχόμενο κατάργησης του Α.Τ. Πυρσόγιαννης
Επιστολή της Αντιδημάρχου Δ.Ε. Μαστοροχωρίων προς Ν. Τόσκα

Αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλη σχεδόν την Ήπειρο προκαλεί το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς οδηγεί σε καταργήσεις και μεταφορά τμημάτων από ακριτικές περιοχές που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη φύλαξης σε πιο κεντρικές για λόγους που οι ακρίτες Ηπειρώτες αδυνατούν να κατανοήσουν.
Ήδη όπως έγραψε ο «Π.Λ.», οι κάτοικοι του Δελβινακίου έχουν εκφράσει προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη την έντονη αντίδρασή τους για την απόφαση μεταφοράς του τοπικού αστυνομικού τμήματος στο Καλπάκι, ενώ αντίθετος εμφανίζεται και ο Δήμος Ζηρού στο ενδεχόμενο κατάργησης του Α.Τ. Θεσπρωτικού που αστυνομεύει δυσπρόσιτα χωριά.
Σ’ αυτούς προστίθεται και η ακριτική Κόνιτσα, με τον εκεί Δήμο να απευθύνει έκκληση προς τον Νίκο Τόσκα να ξανασκεφτεί το ενδεχόμενο κατάργησης του Α.Τ. Πυρσόγιαννης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια των κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Μαστοροχωρίων, δίπλα στα ελληνοαλβανικά σύνορα, όπου ήδη παρατηρείται αύξηση της «εισαγόμενης» εγκληματικότητας.

Τελειωτικό χτύπημα
Μετά την κατάργηση πολλών εκ των συνοριακών σταθμών που λειτουργούσαν άλλοτε στην παραμεθόριο Ήπειρο, οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις αστυνομικών τμημάτων που ήδη ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ, αν γίνουν πράξη τελικά, θα δώσουν το τελειωτικό χτύπημα σε όλη την ακριτική περιοχή, αφού χωρίς επαρκή αστυνόμευση ποιος θα παραμείνει στα ολιγάνθρωπα χωριά όταν κανείς δε θα μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά του! Ειδικά μάλιστα σε μία περίοδο που παρατηρείται έξαρσης της εγκληματικότητας, με πρωταγωνιστές συνήθως Αλβανούς παρανόμους που μπαινοβγαίνουν σχεδόν… ανενόχλητοι στη χώρα μας, αφού και σήμερα ακόμα οι έλεγχοι δεν είναι επαρκείς.

Παίζουν εθνικό ρόλο
Αντί λοιπόν να ενισχυθεί η αστυνόμευση στις παραμεθόριες περιοχές της Κόνιτσας, του Πωγωνίου ή πιο κάτω της Θεσπρωτίας, ώστε να συγκρατηθούν οι πληθυσμοί τους που κυριολεκτικά «φυλούν Θερμοπύλες», η ΕΛ.ΑΣ σχεδιάζει να καταργήσει τμήματα που παίζουν έναν ουσιαστικό και αδιαμφισβήτητο εθνικό ρόλο. Τέτοιο είναι το Α.Τ. Δελβινακίου που πρόκειται να μεταφερθεί στο Καλπάκι. Απόφαση που τον μόνο που εξυπηρετεί είναι τους ίδιους τους άνδρες του τμήματος, οι οποίοι θα βρίσκονται πιο κοντά στα σπίτια τους!
Οι αντιδράσεις στο ακριτικό Πωγώνι είναι ήδη πολλές και, πέρα από την επιστολή που απηύθυναν κάτοικοι του Δελβινακίου προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη επισημαίνοντάς του τους λόγους που δεν επιτρέπουν την μεταφορά του Α.Τ. και οι απόδημοι του Πωγωνίου ετοιμάζουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την ανεξήγητη αυτή απόφαση.
Η ακριτική Κόνιτσα
Παρέμβαση για το θέμα έκανε ήδη και ο Δήμος Κόνιτσας, αντιδρώντας στο ενδεχόμενο κατάργησης του αστυνομικού τμήματος Πυρσόγιαννης, χωρίς το οποίο θα μείνει άνευ αστυνόμευσης ολόκληρη η ακριτική περιοχή των Μαστοροχωρίων.
Με επιστολή της προς τον Νίκο Τόσκα και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο η Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Μαστοροχωρίων Κατερίνα Δημάρατου – Καναβούρα, ζητάει αφενός να «παγώσει» κάθε σκέψη απομάκρυνσης της αστυνομικής δύναμης του Α.Τ. Πυρσόγιαννης και αφ’ ετέρου την επαναλειτουργία του στρατιωτικού φυλακίου στο Πληκάτι και εν συνεχεία και σε άλλα χωριά της παραμεθορίου, επισημαίνοντας πως και καλές κτιριακές υποδομές υπάρχουν και ο Δήμος με τον τοπικό πληθυσμό είναι πρόθυμοι να συνδράμουν σε ό,τι χρειαστεί.
Έκρηξη εγκληματικότητας
«Μια απλή ανάγνωση των τοπικών αστυνομικών δελτίων, αποδεικνύει ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφεται έκρηξη εγκληματικών περιστατικών όπως κλοπές, διαρρήξεις, φθορές κατοικιών και πάσης μορφής οικημάτων, καθώς  επίσης και ξυλοδαρμών, κυρίως ηλικιωμένων και ανήμπορων ανθρώπων», υπογραμμίζει η Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Μαστοροχωρίων στην επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς. Όπως σημειώνει, ένας από τους λόγους που παρατηρείται αυτή η έξαρση της εγκληματικότητας, είναι η πρόσφατη επιχείρηση των Αλβανικών Αρχών και η καταστροφή φυτειών χασίς που καλλιεργούνται στο κοντινό Λαζαράτι και την Ερσέκα, με αποτέλεσμα τα κακοποιά στοιχεία που ασχολούνται με τη διακίνηση ναρκωτικών, να έχουν περάσει στην ελληνική περιοχή αναζητώντας άλλη παράνομη δραστηριότητα!
Περιστατικά σε χωριά
Μόνο για τον τελευταίο μήνα, όπως αναφέρει, καταγράφηκαν περιστατικά διάρρηξης με ξυλοδαρμό στη Βούρμπιανη, ζωοκλοπή και διάρρηξη καταστήματος στο Γοργοπόταμο, ληστεία στο Πληκάτι, πλήθος ζωοκλοπών στο Κεφαλοχώρι και την Αετομηλίτσα. Όλα αυτά τα συμβάντα σε χωριά που βρίσκονται στα περάσματα τα οποία συνδέουν την ελληνική με την αλβανική μεθόριο!
Απέναντι στα παραπάνω περιστατικά, όπως τονίζει η κ. Δημάρατου, η Πολιτεία διαθέτει ελάχιστους συνοριοφύλακες και αστυνομικούς οι οποίοι υπάγονται στο Α.Τ. Πυρσόγιαννης και οι οποίοι, όσο και αν υπερβάλλουν εαυτούς, αδυνατούν να παράσχουν την ασφάλεια που απαιτείται, ενώ διαρκώς διακινείται η πληροφορία ότι για λόγους «οικονομίας» θα καταργηθεί το τμήμα. Η ενδεχόμενη, απευκτέα, κατάργησή του, θα προστεθεί στην πρόσφατη κατάργηση του στρατιωτικού φυλακίου που λειτουργούσε στο Πληκάτι και το οποίο επάνδρωναν άνδρες του 583 ΤΠ Κόνιτσας. Το φυλάκιο, εκτός του αισθήματος ασφάλειας που δημιουργούσε στους κατοίκους, λειτουργούσε και ιδιαίτερα αποτρεπτικά προς τους υποψήφιους παράνομους «εισβολείς».
Καταλήγοντας, λοιπόν, προειδοποιεί πως «εφ’ όσον η σημερινή κατάσταση συνεχιστεί, είναι μαθηματικά βέβαιο, ότι σε σύντομο διάστημα τα ιστορικά χωριά της μεθορίου μας, όχι μόνο θα αποψιλωθούν πλήρως από τους κατοίκους τους, αλλά και θα καταστούν ορμητήρια εγκληματικών οργανώσεων».
Ψήφισμα Δήμου Ζηρού
Στο μεταξύ, ψήφισμα διαμαρτυρίας που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Ζηρού για την επικείμενη κατάργηση του αστυνομικού τμήματος Θεσπρωτικού επέδωσε χθες το πρωί στην Αστυνομική Διεύθυνση Πρέβεζας αντιπροσωπεία του Δήμου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Νικόλαο Καλαντζή. Ανάλογο ψήφισμα με τις υπογραφές εκπροσώπων 31 συλλόγων, φορέων και επιχειρήσεων της περιοχής αλλά και των προέδρων των τοπικών Κοινοτήτων της Δ.Ε. Θεσπρωτικού παρέδωσαν ο Αντιδήμαρχος Ρεμπής Ζήκος και ο πρόεδρος του Τ.Σ. Θεσπρωτικού Δημήτριος Μήτσιος.