Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Αντί να τα ενισχύσουν, τα καταργούν!

Ό,τι δεν είχε γίνει πριν δέκα περίπου χρόνια, να κλείσουν δηλαδή Αστυνομικά Τμήματα στην Ήπειρο, επιχειρείται  τώρα με την «δεύτερη φορά Κυβέρνηση Αριστεράς». 
Κι ενώ θα περίμενε κανείς η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και οι πολιτικοί προϊστάμενοί της, να έχουν ως γνώμονα την ενίσχυση της αστυνόμευσης κυρίως στις παραμεθόριες περιοχές, σχεδιάζουν τα ακριβώς αντίθετα. 
Επιχειρούν  να μεταφέρουν τα Τμήματα σε πιο ευκολοπρόσιτες περιοχές  για τους  μετακινούμενους αστυνομικούς από τα αστικά κέντρα, παραβλέποντας τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχουν τέτοιες αποφάσεις για τους κατοίκους των απομακρυσμένων και μάλιστα παραμεθόριων περιοχών.
Αλήθεια, εξέτασαν οι της ΕΛ.ΑΣ. πόση ώρα θα χρειάζονται οι αστυνομικοί για να φτάσουν στην Πυρσόγιαννη, στη Βούρμπιανη της Κόνιτσας ή στις Δρυμάδες Πωγωνίου, έτσι και προκύψει κάποιο έκτακτο περιστατικό; 
Για να μη πούμε φυσικά για την ελευθερία κινήσεων που θα έχουν οι Αλβανοί, να μπαινοβγαίνουν στην Ελλάδα από τις ορεινές περιοχές.


Πιο εξοργιστική όμως είναι η εξεταζόμενη κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Δελβινακίου και η,  υπό σκέψη, μεταφορά του στο Καλπάκι! Εκείνο που περίμεναν και περιμένουν οι ακρίτες μας είναι η ενίσχυση του Τμήματος αυτού, για τις ανάγκες του οποίου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ξοδεύτηκαν σχετικά πρόσφατα, περί τα 2 εκ. ευρώ για την κατασκευή νέου σύγχρονου κτιρίου! 
Αντ’ αυτού, με έκπληξη πληροφορούνται ότι συζητείται - για κάποιους μυημένους λέγεται ότι επιδιώκεται! - η μεταφορά του στο Καλπάκι, αφήνοντας έτσι εντελώς στο έλεος του Θεού τους κατοίκους των απομακρυσμένων χωριών του πολύπαθου Πωγωνίου. 
Η μεταφορά του Α.Τ. στο Καλπάκι, είναι σα να λέμε μεταφορά στα Γιάννενα! Ειδικά δε το Καλπάκι, είναι ίσως το μοναδικό χωριό της περιοχής που δεν αντιμετωπίζει το παραμικρό πρόβλημα αστυνόμευσης. Εκεί σταθμεύουν σε καθημερινή βάση αυτοκίνητα της Αστυνομίας, κάνοντας συνεχώς ελέγχους σε διερχόμενους  και τα οποία μπορούν και πρέπει να επεκτείνουν τους ελέγχους και σε διπλανά χωριά.
Το πρόβλημα της ανεπαρκούς στελέχωσης, δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί με τη μεταφορά των Αστυνομικών Τμημάτων. Αυτό λύνεται μόνο με τη μετακίνηση όσων αστυνομικών απασχολούνται στα γραφεία της ΕΛ.ΑΣ. και σε αλλότρια καθήκοντα. Και γι’ αυτό απαιτείται βούληση, που βλέπουμε ότι -παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες- δεν υπάρχει.
Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να δεχτούμε ότι και το συγκεκριμένο ζήτημα αντιμετωπίζεται με αριθμητική λογική, δηλαδή σχετικά με το πόσοι κάτοικοι μένουν στα χωριά. 
Γιατί και αυτοί θα πρέπει να έχουν από την ΕΛ.ΑΣ. την ίδια τουλάχιστον ασφάλεια που έχουν σε καθημερινή βάση και οι κάτοικοι των πόλεων.
Ας μη ξεχνάμε, ότι οι ακρίτες μας «φυλάνε Θερμοπύλες».