Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Συντονίζονται και προετοιμάζονται Περιφέρεια και φορείς ενόψει του χειμώνα

Η διάθεση όλων των εμπλεκομένων φορέων να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη του καλύτερου συντονισμού για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών της χειμερινής περιόδου (πλημμυρών – χιονοπτώσεων), επιβεβαιώθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ιωαννίνων.
Στη συνεδρίαση εκφράστηκε έντονος προβληματισμός, κυρίως εκ μέρους των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, για τα περιορισμένα οικονομικά μέσα στην πρόληψη των έκτακτων αναγκών και την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκαλούνται από αυτές.
Για την άμβλυνση και περιορισμό τους, ιδίως αυτών που ενδέχεται να προκύψουν στους αποχιονισμούς ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανακοίνωσε ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη των Δήμων με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας.


Ο Περιφερειάρχης, με την ιδιότητα του πρόεδρου του ΣΟΠΠ, στην έναρξη της συνεδρίασης ευχαρίστησε όλους τους φορείς για τη συνεργασία τους, και υπογράμμισε τις βασικές αρχές που διέπουν τη δράση της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας όλα αυτά τα χρόνια.
Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Μέχρι σήμερα έχουμε πάει πολύ καλά. Όμως κάθε μέρα η αγωνία για τη γενικότερη πορεία της χώρας μας επηρεάζει. Με τους Δήμους έχουμε πορευτεί χέρι - χέρι. Όπου χρειαζόταν, τους έχουμε βοηθήσει. Θεωρούμε πως αν δεν υπάρχει επικοινωνία και συντονισμός με τους εκπροσώπους των Δήμων, που έχουν άμεση επαφή με το πρόβλημα, δεν μπορεί να δουλέψει το σύστημα. Ως Περιφέρεια δεν μπορούμε να βρισκόμαστε σε όλα τα σημεία, και γι’ αυτό απαιτείται η συνεργασία όλων των παραγόντων. Βασική αρχή της Περιφέρειας είναι πως με τη συνεργασία λύνονται τα θέματα. Το να δρα ο καθένας μόνος του δεν διευκολύνει. Και όλα αυτά, όταν δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ για την αντιμετώπιση των περσινών καταστροφών. Ότι γίνεται, το επιτυγχάνουμε με τους τακτικούς πόρους».
Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε επίσης τις δημόσιες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Αστυνομική Διεύθυνση, η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ, για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση των έκτακτων προβλημάτων.
Ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος επέστησε την προσοχή σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, «που πλέον έχουν μπει κανονικά στη ζωή μας». Ειδικότερα, τόνισε: «Σκοπός αυτών των συναντήσεων είναι να καταγραφούν τα περσινά προβλήματα και να αντιμετωπιστούν, καθώς και να συντονιστούν οι εμπλεκόμενοι φορείς για τις χιονοπτώσεις και τις πλημμύρες της χειμερινής περιόδου. Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω όλους τους αρμόδιους φορείς. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι καθημερινά δίνουμε εξετάσεις. Οι κλιματικές αλλαγές είναι εμφανείς στη ζωή μας και αυτό θα πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψη μας. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι στη ζωή μας. Ο μειονεκτικός παράγοντας σε αυτή η συγκυρία είναι η οικονομική κρίση. Για αυτό θα πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή για να αποδώσουμε δουλειά και να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες με λιγότερα χρήματα».
Ειδική αναφορά στα προβλήματα που προκαλούνται στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών από τη γεωλογική ασταθή σύνθεση των εδαφών, έκανε ο Πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ κ. Χρ. Παπαβρανούσης, με βάση μελέτη που είχε εκπονήσει το ΤΕΕ με ομάδα μηχανικών του. Χαρακτηριστικά όπως ανέφερε στο δρόμο Σκαμνέλι-Βρυσοχώρι- Δίστρατο, μήκους 57 χιλιομέτρων έχουν καταγραφεί 105 σημεία μικρής, μέτριας ή μεγάλης επικινδυνότητας και στο δρόμο Χαροκόπι- Βουργαρέλι μήκους 96 χιλιομέτρων 214 αντίστοιχα σημεία.
Επίσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και με αφορμή πρόσφατα περιστατικά, επισημάνθηκε ότι για εγκαταστάσεις υγραερίου θα πρέπει οι καταναλωτές να καταφεύγουν σε πιστοποιημένους ειδικούς, ώστε να αποφεύγονται πλημμελείς εφαρμογές των προδιαγραφών χρήσης.
Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Π. Βασιλάκης, Ι. Καραμπίνας, Ι. Κατέρης και Κ. Σιαράβας, ο Δήμαρχος Ζίτσας κ. Μ. Πλιάκος, ο Δήμαρχος Κόνιτσας κ. Α. Παπασπύρου, ο Δήμαρχος Μετσόβου κ. Κ. Τζαφέας, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κ. Καψάλης, καθώς και οι Αντιδήμαρχοι Ιωαννίνων κ. Δ. Νάστος, Δωδώνης κ. Β. Δήμος, Κόνιτσας κ. Χ. Παρασκευάς, Βορείων Τζουμέρκων κ. Ν. Βαϊτσης, και Ζαγορίου κ.κ. Ε. Γιώτης και Η. Κίτσιος.
Μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο Διοικητής Π.Υ. Ηπείρου κ. Ι. Φωστιέρης, ο Διοικητής Π.Υ. Ιωαννίνων κ. Γ. Χαβέλας, ο Διευθυντής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων κ. Π. Μοσκοφίδης, ο Υποδιοικητής VIIIης Μεραρχίας κ. Γ. Διβάρης, και ο Υποδιοικητής Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων κ. Γ. Αζέλης, εκπρόσωποι υγειονομικών φορέων, εθελοντικών οργανώσεων, και υπηρεσιακοί παράγοντες.
• Ανάλογες συνεδριάσεις θα πραγματοποιηθούν και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr