Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Τέλη «φωτιά» για ακριβά Ι.Χ. και «φρένο» στις απαλλαγές

Το επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται να καταλήξει η κυβέρνηση για τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας, ώστε αμέσως μετά να αναρτηθούν στο taxisnet.
Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να επιβαρυνθούν τα ακριβά αυτοκίνητα αλλά και να μπει τέλος στις απαλλαγές για τους κατόχους υβριδικών, ηλεκτροκίνητων και πετρελαιοκίνητων, που μέχρι τώρα εξαιρούνταν των τελών.
Τιμή και κυβικά θα κρίνουν τον υπολογισμό των νέων τελών κυκλοφορίας.
Στόχος είναι να επιβαρυνθούν τα μεγάλα και ακριβά ΙΧ. Το γενικότερο πλαίσιο πάντως είναι να μην υπάρχει καμία αλλαγή στα μεσαίας αξίας και μεσαίων κυβικών αυτοκίνητα, ενώ να υπάρξει σαφής ελάφρυνση στα μικρού κυβισμού και χαμηλής αξίας.
Τέλος μπαίνει και στις απαλλαγές. 
Το χέρι στην τσέπη θα βάλουν και οι ιδιοκτήτες υβριδικών, ηλεκτροκίνητων ή πετρελαιοκίνητων ΙΧ που κυκλοφόρησαν μετά την 1η Νοεμβρίου του 2010 και τα οποία λόγω των χαμηλών ρύπων μέχρι τώρα είχαν μηδενικά τέλη.


«Μου ήρθε για παράδειγμα αυτοκίνητο 1.400 κυβικά που δεν είναι μεγάλο αλλά που κάνει 40.000 ευρώ. Το θεωρείτε δίκαιο αυτό να μην πληρώσει 1 ευρώ τέλος κυκλοφορίας; Και να πληρώνει τέλος κυκλοφορίας ένα αυτοκίνητο το οποίο μπορεί να είναι και 2.000 κυβικά αλλά κάνει λιγότερο αυτή τη στιγμή από 3.000-4.000 ευρώ;» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.
Οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας αναμένεται να οριστικοποιηθούν τις επόμενες 2 εβδομάδες.