Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015

Ολοκληρώθηκαν με την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου, οι τριήμερες επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Πωγωνίου

Με την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου, παρουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης, του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις του Δήμου Πωγωνίου, «ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2015», που ήταν αφιερωμένες στο έπος του 1940, καθώς η περιοχή του Καλπακίου δέχτηκε, κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το κύριο βάρος της ιταλικής επίθεσης.
Οι εκδηλώσεις περιέλαβαν επισκέψεις σχολείων στους ιστορικούς χώρους, αγώνες δρόμου, αγώνες σκοποβολής, προβολή ταινιών ντοκιμαντέρ, ομιλίες, βραβεύσεις επιζώντων πολεμιστών του ΄40, χορευτικά συγκροτήματα.
Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων είναι η αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου, που έγιναν σήμερα το απόγευμα, στο μνημείο του μαχητή και στην οποία πήραν μέρος στρατιώτες της 8ης Μεραρχίας άνδρες, γυναίκες και παιδιά από το Δήμο Πωγωνίου.
«Γιορτάζουμε και τιμούμε ένα μοναδικό κατόρθωμα, στους φυσικούς χώρους όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα. Γεγονότα που άλλαξαν το ρου στης ιστορίας.
Φώτο: Θοδωρής Θοδωράκης
Ο Δήμος Πωγωνίου έχει αναλάβει τη βαριά κληρονομιά και την ιερή παρακαταθήκη να τιμά κάθε χρόνο όσους θυσιάστηκαν για την πατρίδα και την ελευθερία» τόνισε ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Πωγωνίου, τα «ΚΑΛΠΑΚΙΑ» ξεκίνησαν το 1995 για να αποδώσουν φόρο τιμής, σε όσους πολέμησαν για το μεγαλείο της ελευθερίας και να βάλουν παράλληλα ένα μικρό λιθαράκι στο οικοδόμημα της μνήμης, που πρέπει να συνοδεύει κάθε λαό. Πραγματοποιούνται κάθε χρόνο με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου, της ΠΕΔ Ηπείρου, της VIII Μεραρχίας Ιωαννίνων, των χορηγών και τους φορέων της περιοχής, προκειμένου να τιμάται και να αναδεικνύεται η ιστορία του τόπου.
***
Φώτο: Θοδωρής Θοδωράκης
Τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Πωγωνίου άρχισαν με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Χάνι Δελβινακίου όπου έγιναν οι πρώτες συγκρούσεις του Ελληνικού Στρατού με τους Ιταλούς  εισβολείς στις 28 Οκτωβρίου 1940.

Ακολούθησε εκδήλωση  στο Πνευματικό Κέντρο Τ.Κ. Δελβινακίου όπου απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Πότσης Οδυσσέας ενώ την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός κ. Σωκράτης Οικονόμου.
Φώτο: Θοδωρής Θοδωράκης