Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Με αφιέρωμα στην ξενιτιά, συμμετείχε φέτος στις Ιωνικές γιορτές του Δήμου Νέας Σμύρνης, η Ένωση Ηπειρωτών Νέας Σμύρνης - Παλαιού Φαλήρου «Η Τιτάνη», την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015, το βράδυ

Με εκδήλωση αφιερωμένη στην ξενιτειά και στον ξενιτεμένο Ηπειρώτη και με μουσικοχορευτική παράσταση ηπειρώτικων παραδοσιακών χορών των χορευτικών τμημάτων ενηλίκων και παιδιών, συμμετείχε και φέτος στις Ιωνικές γιορτές του Δήμου Νέας Σμύρνης,  η Ένωση  Ηπειρωτών Νέας Σμύρνης - Παλαιού Φαλήρου ''Η Τιτάνη'', την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015, το βράδυ.

 Ένας Ηπειρώτικος αποδημικός Σύλλογος καταξιωμένος και με προσφορά, τόσο στην τοπική κοινωνία της Νέας Σμύρνης και του Παλαιού Φαλήρου, αλλά και της πολυπληθούς Ηπειρωτικής κοινότητας της Αττικής που ξεπερνά τις 700.000 ανθρώπους.

Που πρώτο μέλημα και σκοπός του, από της ιδρύσεως του, είναι η διατήρηση και διάδοση των ηπειρώτικων ηθών και εθίμων, του ηπειρώτικου τρόπου ζωής και σκέψης, αλλά και η ανάδειξη της πλούσιας ηπειρώτικης μουσικής και χορευτικής παράδοσης, που δεν έχει προηγούμενο στον Ελλαδικό χώρο και που οι ρίζες τους είναι στην αρχέγονη ελληνική και βυζαντινή μουσική. 
Και όλα αυτά μέσα στα πλαίσια της συναδέλφωσης, αλληλοβοήθειας και αλληλοϋποστήριξης των μελών του Συλλόγου, αλλά και όποιου προστρέξει στον Σύλλογο.

 Η Ένωση Ηπειρωτών Ν. Σμύρνης - Π. Φαλήρου λειτουργεί δύο χορευτικές ομάδες νέων και ενηλίκων, καθώς και θεατρική ομάδα και οι εκδηλώσεις του είναι ποικίλης ύλης, με σκοπό να αποτελεί πέραν των άλλων, εστία επικοινωνίας και συνεργασίας.

 Μέσα στο πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του, που διοργανώνει και στους δύο Δήμους Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου,  αλλά και που συμμετέχει είτε σε επίπεδο Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, είτε σε επίπεδο άλλων ηπειρώτικων αποδημικών οργανώσεων της Αττικής και όλης της χώρας,  έχει εντάξει και την συμμετοχή του σε εκδηλώσεις των δύο Δήμων και εν προκειμένου στις ''Ιωνικές γιορτές της Νέας Σμύρνης''.

 Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015, το βράδυ πλήθος κόσμου, Ηπειρώτες και μη, κατέκλυσαν τον ειδικό διαμορφωμένο χώρο για την ''μέρα των Ηπειρωτών στις Ιωνικές γιορτές'', όπως  λένε οι Νεοσμυρνιώτες παλαιοί κάτοικοι της περιοχής, γνωρίζοντας από το παρελθόν, ότι έχουν να ακούσουν, να δουν και να ευχαριστηθούν από την παράσταση.

 Τον Δήμο Νέας Σμύρνης εκπροσώπησε, ο Δημάρχος Σταύρος Τζουλάκης,  με τη συμμετοχή πολλών αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων όλων των παρατάξεων που λειτουργούν στο Δήμο αυτό. Ακόμη παρέστει αντιπροσωπεία από τους εκλεγμένους άρχοντες του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, με επικεφαλής τον Ηπειρώτη Αντιδήμαρχο Ανδρέα Δούμα, εκπρόσωποι τοπικών φορέων της περιοχής και αντιπρόσωποι άλλων ετεροδημότικων Συλλόγων που δραστηριοποιούνται στους προαναφερόμενους Δήμους.

 Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπρόεδρο της Κώστα Κωνή  και το μέλος του Δ.Σ. Γιώργο Ντούρο. Ηταν εκεί ακόμη, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας αποδήμων Μουργκάνας Ζωή Ντούγκα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου  Ζήκος Κόντης, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Ηπειρωτών Αργυρούπολης Γιώργος Κωτσαντής, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίας Παρασκευής Αττικής Βασίλω Ιωάννου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών  Καλλιθέας Γεωργία Κίσκου,  και αντιπροσωπείες, του Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης, της Ένωσης Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου Αττικής ΄΄Το Κούγκι'', του Συλλόγου Ηπειρωτών Ελληνικού, της Ένωσης Ηπειρωτών Βύρωνα, του Συλλόγου Ηπειρωτών Μεταμόρφωσης Αττικής, της Ένωσης Ηπειρωτών Χαλανδρίου, Πρόεδροι και μέλη αδελφοτήτων από πολλά χωρία της Ηπείρου, αλλά πάνω απ' όλα ήταν οι Ηπειρώτες, πολλοί Ηπειρώτες της Αττικής και φίλοι της Ηπείρου.

 Για την ξενιτειά, τους ξενιτεμένους Ηπειρώτες, το νόστιμων ήμαρ την επιστροφή και τις επιπτώσεις του ξενιτεμού, η Πρόεδρος της Ένωσης Κλαίρη Δεληγιάννη-Σωτηρίου, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής στο Δήμο Νέας Σμύρνης, αναφέρθηκε στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου, καταχεροκροτούμενη.

 Κατόπιν η Πρόεδρος  με καταγωγή από το Φοινίκι Θεσπρωτίας,  κατέθεσε τα παιδικά και εφηβικά της  βιώματα,  από τον ξενιτεμό  της περιοχή της Μουργκάνας, με την  με την επιμέρους εμπεριστατωμένη εισήγηση της, ''έβαλε'' τους θεατές στο κλίμα της χορευτικής παράστασης, των χορευτικών του Συλλόγου, με χορούς και τραγούδια της ξενιτειάς.

 Ακολούθησε ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Κωνής, που αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του Δ.Σ. της ΠΣΕ και του Προέδρου Γιώργου Δόση,  ως γνώστης της ηπειρωτικής αποδημίας της Αττικής και όχι μόνο, χαρακτήρισε τον Σύλλογο ως στυλοβάτη στήριξης της ηπειρώτικης παράδοσης, και φάρο αντίστασης στις επιθέσεις που δέχεται ο πολιτισμός μας, από τους ανθρώπους του φαινομένου της παγκοσμιοποίησης και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει τον ελληνικό λαό, στην οικονομία, την απασχόληση και την ευημερία.

 Αναφέρθηκε ιδιαίτερα  στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το αποδημικό κίνημα, εξ΄ αιτίας των νόμων που έχουν θεσπιστεί και που ταυτίζουν τους Συλλόγους που προσφέρουν παράδοση και πολιτισμό με τις επαχθείς μή κυβερνητικές οργανώσεις. Παρέθεσε τις πρωτοβουλίες της ΠΣΕ, που συναντήθηκε με τις Ομοσπονδίες των Αποδήμων Κρητών, Ποντίων,  Θρακιωτών, Μακεδόνων και Επτανήσιων, το κοινό κείμενο που συμφώνησαν και απέστειλαν στους Συλλόγους και τους Φορείς της Πολιτείας, ως και τις συναντήσεις που είχε η ΠΣΕ με υπουργούς και κυβερνητικούς  παράγοντες, για να επιλυθεί το πρόβλημα

 Κάλεσε τους παρευρισκόμενους Ηπειρώτες και φίλους της Ηπείρου να σκέφτονται την Ήπειρο, που οι στατιστικές την εμφανίσουν, σε όλους τους δείκτες τους, ως την πιό βάναυσα πληττόμενη από την οικονομική κρίση περιοχή και να την προτιμούν στις ολιγοήμερες διακοπές τους, γιατί και το τελευταίο ευρώ που θα πάει στην Ήπειρο, έχει μεγαλύτερη αξία για τους μόνιμους κατοίκους της, από όποιο άλλο γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας.

Και ακολούθησαν, η μουσικοχορευτική παράσταση, με τραγούδια και χορούς της ξενιτειάς, υπό τους ήχους της κομπανίας  του κλαρινίστα του Χρήστου Λουλεμέ,  από τα χορευτικά της Ένωσης, παιδικό και ενηλίκων, που άφησε καθηλωμένους τους θεατές, που έζησαν νοερά στο κλίμα του ξενιτεμού.  Πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της ομιλίας της Προέδρου Κλαίρης Δεληγιάννη, το Πολυφωνικό Βορειοηπειρώτικο σχήμα ''Οι Χάονες'', απέδωσε ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια.
Με την λήξη της  χορευτικής παράστασης που καταχειροκροτήθηκε και κατέκτησε εγκωμιαστικά σχόλια από τους θεατές, προσφέρθηκαν ηπειρώτικες πίτες και ηπειρώτικο τσίπουρο και ακολούθησε ένα γνήσιο ηπειρώτικο πανηγύρι, με την συμμετοχή όλων στο χορό και για αρκετές ώρες.

 Αξίζει να επαινέσουμε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ηπειρωτών  Ν. Σμύρνης - Π. Φαλήρου, για αυτό που μας προσέφεραν, που ήταν κάτι μοναδικό και να κάνουμε ειδική μνεία στους συντελεστές της εκδήλωσης και της παράστασης, την  Πρόεδρο του Συλλόγου Κλαίρη Δεληγιάννη-Σωτηρίου, που μαζί με τον πρώην Πρόεδρο και μέλος του Δ.Σ.  Δημήτρη Χρήστου είχαν τον γενικό συντονισμό, αλλά  η ίδια είχε και την σκηνοθεσία και το σενάριο των θεατρικών δρώμενων, σε συνεργασία με τον Ηπειρώτη χοροδιδάσκαλο, αναπληρωτή καθηγητή Ελληνικών παραδοσιακών χορών στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων Διονύσιο Κάρδαρη, και τον χοροδιδάσκαλο και καθηγητή Φυσικής Αγωγής κατόχου μεταπτυχιακού τίτλου στον παραδοσιακό χορό Κώστα Δημόπουλο, για τα υπέροχα χορευτικά που απολαύσαμε.
Και του χρόνου.